Agenţia Naţională de Integritate a stabilit că Nicolae Cristian Stănică s-a aflat în incompatibilitate pentru că a fost, simultan, vicepreşedinte al Institutului Naţional de Statistică (INS) şi membru în Consiliul de Supravegehere al Fondului Român de Contragarantare SA.
Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat existenţa stării de incompatibilitate în cazul lui Nicolae Cristian Stănică, pentru că a deţinut, în perioada 13 noiembrie 2009 - 27 iunie 2012, funcţiile de vicepreşedinte al INS şi membru al Consiliului de Supravegehere al Fondului Român de Contragarantare SA, potrivit unui comunicat de presă al ANI.
Conform sursei citate, Stănică a deţinut funcţia de vicepreşedinte al Institutului Naţional de Statistică, cu rang de subsecretar de stat, în perioada 2 noiembrie 2005 - 5 iulie 2012.
Potrivit legii privind organizarea şi funcţionarea INS, "Institutul Naţional de Statistică este condus de un preşedinte cu rang de secretar de stat, ajutat de trei vicepreşedinţi cu rang de subsecretar de stat".
Astfel, Nicolae Cristian Stănică a încălcat dispoziţiile articolului 84, alineatul 2 din Legea numărul 161/2003, potrivit cărora "funcţia de secretar de stat, funcţia de subsecretar de stat [...] sunt incompatibile cu exercitarea altei funcţii publice de autoritate, precum şi cu exercitarea funcţiilor prevăzute la alin. (1) lit. b) - i", coroborat cu dispoziţiile articolului 84, alineatul 1, litera c) din Legea nrumărul 161/2003, potrivit cărora "Raportul de serviciu al funcţionarului public se suspendă până la încetarea funcţiei eligibile sau a funcţiei de deminitate publică, în cazul în care funcţionarul public a fost ales sau numit".
Fostul vicepreşedinte al INS a fost informat despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază - de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a transmitere un punct de vedere scris.
Nicolae Cristian Stănică a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere.
Conform legii, "Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat [...] încălcarea obligaţiilor legale privind [...] starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective [...]".
De asemenea, "Persoana [...] faţă de care s-a constatat [...] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică [...] pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului".