Fosta conducere a Hypo Bank, suspectată că a "spălat" banii mafiei drogurilor

F.A.
Ziarul BURSA #Internaţional / 31 august 2010

Fosta conducere a Hypo Bank, suspectată că a "spălat" banii mafiei drogurilor

Noua conducere a Hypo Alpe Adria Bank a deschis acţiune judiciară împotriva fostului management al băncii, pentru recuperarea a cinci creanţe care totalizează mai multe sute de milioane de euro, scrie cotidianul "Osterreich", citat de Agerpres. Noul şef al Hypo Alpe Adria Bank, Gottwald Kranebitter, a depus plângere împotriva fostului preşedinte al Consiliului de Administraţie al băncii, care ar fi implicat în acordarea unui credit de 100 milioane de euro unor reprezentanţi ai lumii interlope a drogurilor, care au reuşit astfel să spele banii.

Gottwald Kranebitter a anunţat că în luna septembrie va iniţia primele acţiuni directe pentru a cere despăgubiri, împotriva celor care au cauzat un prejudiciu bancar. Kranebitter a angajat avocaţi pentru a demonstra că nu e vinovat şi a reduce valoarea creanţelor ce vor trebui rambursate, dar oricum nu va putea coborî sub valori cu şase zerouri în coadă.

El speră ca, până la jumătatea anului 2011, să fie soluţionată această cauză. Fostul şef al băncii, Wolfgang Kulterer, nu se află în stare de arest, deoarece justiţia a considerat că nu reprezintă un pericol public, şi se aşteaptă încă sentinţa împotriva acestuia, dacă este vinovat sau nu de fraudă bancară şi implicare în spălare de bani.

Faţă de problemele privind presupusele daune cauzate băncii de Kulterer, a apărut şi subiectul implicării sau nu a membrilor Consiliului de Administraţie în acest caz, iar cererea în instanţă pentru recuperarea creanţelor ar trebui să vizeze în primul rând acest segment al băncii, comentează "Osterreich". Ziarul prezintă schema prin care \"lorzii drogurilor\" din Serbia au reuşit să spele 100 de milioane de euro, bani proveniţi din droguri.

Aceştia au depus în conturile Hypo 100 milioane de euro, după care au cerut două credite, de 82 şi respectiv 18 milioane euro, investind banii în imobiliare. Ulterior, au anunţat că nu mai pot returna creditul. Banca a procedat la executarea garanţiei, cei 100 milioane de euro din depozit, şi astfel banii au fost spălaţi.

Hypo Alpe-Adria Bank a înregis­trat, în primele şase luni din acest an, pierderi de 499 milioane de euro (634,6 milioane de dolari), din cauza provizioanelor constituite pentru creditele neperformante din sud-estul Europei. Pierderile sunt de aproape trei ori mai mari decât cele înregistrate în perioada similară din 2009, de 162 milioane de euro. Volumul creditelor neperformante a urcat la 8,27 miliarde de euro în perioada ianuarie-iunie 2010, iar provizioanele pentru pierderile din împrumuturi au ajuns la 667 milioane de euro.

Austria a fost nevoită să naţionalizeze Hypo Group Alpe-Adria la data de 14 decembrie 2009, pentru a evita un colaps care, potrivit autorităţilor, ar fi subminat încrederea în băncile est-europene, precum şi sprijinul guvernamental oferit băncilor de stat. n

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb