Foştii proprietari cer Uniunii Europene să monitorizeze procesul de despăgubire

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 25 octombrie 2007

Foştii proprietari cer Uniunii Europene să monitorizeze procesul de despăgubire

Guvernul a decis suplimentarea cu 33 milioane lei a fondurilor pentru despăgubirea foştilor proprietari

Într-o scrisoare în care îşi prezintă nemulţumirile, Forumul Civic Românesc (FCR), din care fac parte zece asociaţii de proprietari, i-a cerut preşedintelui Parlamentului European, Hans-Gert Poettering, să monitorizeze procesul de despăgubire a foştilor proprietari din România.

Reprezentanţii foştilor proprietari reclamă "sfidarea, în continuare, de către Guvern şi parlament a dreptului de proprietate în ţara noastră, prin adoptarea unei legi speciale (precum legea 247), ce întreţine o situaţie profund nedreaptă şi inechitabilă, ce doar simulează prin titulatura ei repunerea în drepturi a familiilor deposedate abuziv de case şi terenuri în timpul regimului comunist". Organizaţia mai aduce în atenţia Parlamentului European şi faptul că "Fondul Proprietatea" este inoperabil de aproape doi ani, "fapt confirmat prin ultimele sentinţe de despăgubire venite dinspre Curtea Europeană a Drepturilor Omului - CEDO, ce-l resping ca formă de despăgubire echitabilă".

Adrian Iuraşcu, preşedintele FCR, a declarat că Uniunea Europeană a aprobat finanţarea unui proiect prin care să se analizeze situaţia restituirilor proprietăţilor în ţările ex-comuniste. "În fiecare ţară va fi selectată o asociaţie non-guvernamentală care să implementeze acest program", ne-a mai spus domnia sa.

De asemenea, FCR a transmis grupurilor parlamentare un memoriu în care îşi prezintă obiecţiile faţă de textul Ordonanţei de Urgenţă 81/2007, votată în Comisia de Buget-Finanţe a Senatului. Reprezentanţii FCR cer să fie invitaţi la şedinţa Comisiei Deputaţilor în care va fi dezbătută OUG 81/2007.

Asociaţiile de proprietari se plâng de faptul că, deşi este vorba despre o ordonanţă pentru accelerarea acordării despăgubirilor, de fapt implică o întârziere, prin faptul că nu ia în considerare toate fazele pe care le parcurg notificările ce au fost depuse de proprietari.

"Asociaţiile de proprietari, deci beneficiarii de drept ai Fondului Proprietatea, au fost total ignorate la elaborarea Ordonanţei 81/2007", se arată în memoriul Forumului Civic.

Printre nemulţumirile proprietarilor se mai numără şi faptul că sumele propuse pentru despăgubiri nu sunt suficiente pentru cei 200.000 de presupuşi beneficiari şi că despăgubirea va dura foarte mult, respectiv circa 22 de ani, după calculele FCR, se specifică în actul transmis de proprietari partidelor politice.

Aceştia mai solicită ca din Consiliul de Supraveghere să facă parte trei reprezentanţi ai proprietarilor.

Guvernul a decis, ieri, suplimentarea cu 33 de milioane lei (330 de miliarde lei vechi) fondurile necesare pentru acordarea în bani a despăgubirilor la care au dreptul foştii proprietari ale căror bunuri au fost confiscate de regimul comunist, în bugetul pe 2007. Această decizie a fost luată având în vedere cuantumul sumelor ce urmează a fi acordate persoanelor care au optat pentru acordarea despăgubirilor în numerar.

Potrivit Legii nr. 247/2005, cu modificările şi completările ulterioare, surse de finanţare pentru acordarea despăgubirilor în numerar sunt dividendele aferente acţiunilor deţinute de stat la "Fondul Proprietatea". Aceste surse de finanţare vor fi menţinute până la listarea SC Fondul Proprietatea SA.

"Fondul Proprietatea" are 150 milioane lei, plasaţi în depozite la termen la bănci şi a încasat până la sfârşitul lunii iunie, dividende de 216 milioane lei, aferente participaţiilor la companiile aflate în portofoliu, cea mai mare parte, în sumă de 137,44 milioane de lei, fiind pentru 2006.

Începând cu octombrie 2007, persoanele îndreptăţite să primească despăgubiri pot opta pentru preschimbarea titlurilor de despăgubire în titluri de plată sau acţiuni la "Fondul Proprietatea", fie în parte titluri de plată şi în parte titluri de conversie.

Foştii proprietari care s-au înregistrat până pe 19 octombrie la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) au optat pentru despăgubirea în acţiuni la Fondul Proprietatea în valoare de 1,208 miliarde lei, valoarea totală a cererilor în care persoanele optează doar pentru despăgubiri băneşti fiind în sumă de 123,087 milioane lei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. legile restituirii umilesc si distrug viata si miunea europeana oralitatea.rusine creatorilor tradatori,criminali organizati prin legi care ne fac sclavii lor. ne/au furat viata in tribunale,ne/au furat mostenirile.un

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb