FOSTUL AMBASADOR SUA MARK GITENSTEIN VREA LA FP Mihai David: "Americanii ne tratează ca pe un bantustan economic"

ANCUŢA STANCIU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 aprilie 2013

Mihai David: "Americanii ne tratează ca pe un bantustan economic"

Fostul director general Hidroelectrica: "Avem nevoie de mai mult patriotism în elaborarea şi implementarea strategiilor de dezvoltare economică în ţara noastră"

Mark Gitenstein a fost trup şi suflet alături de Fondul Proprietatea, administrat de Franklin Templeton, din poziţia de ambasador la Bucureşti. Acum, după ce şi-a încheiat mandatul, absolut firesc, fără nicio apăsare, candidează pentru un loc în Consiliul Reprezentanţilor Acţionarilor FP.

"No problem!", cum spun americanii.

Foarte puţini, în România, îşi pun întrebări, critică sau declară făţiş că nu este în regulă.

Unul este Mihai David, fostul director general al Hidroelectrica, care acuza, în aprilie 2011, că administratorul Franklin Templeton vrea să preia controlul unor societăţi energetice româneşti, unde deţine pachete minoritare, iar împotrivirea ambasadorului american la Bucureşti Mark Gitenstein faţă de crearea companiilor naţionale energetice este de fapt un sprijin acordat fondului american. Fostul director de la Hidroelectrica preciza atunci: "Toate sugestiile astea cu «voi nu vă pricepeţi, avem noi investitori»..., care vin după 21 de ani, nu le mai crede nimeni".

Americanii ne tratează aşa cum le permitem, ca pe un bantustan economic, consideră Mihai David, care mai apreciază că Gitenstein este doar un simplu exemplu între numeroase alte cazuri.

Domnia sa ne-a explicat: "Aceas-ta este procedura: viitorul ambasador sprijină campania candidatului la preşedinţia SUA, după care primeşte un post diplomatic, de unde face lobby pentru marile corporaţii americane. Ulterior se întoarce pe o poziţie confortabilă, bine platită, în urma acţiunilor sale din perioada mandatului. Aşa este şi cu domnul Gitenstein".

În perioada mandatului său de trei ani, Mark Gitenstein s-a pronunţat împotriva donaţiei celor 400 de milioane de lei de către Romgaz la bugetul statului sau a criticat dur politica energetică a Guvernului român şi a cerut privatizarea sectorului ca mijloc de eficientizare.

Mihai David a mai comentat, acum, pentru ziarul BURSA:

"Fondul Proprietatea a fost creat pentru a rezolva politic o problemă economică, însă politicienii nu au avut şi o strategie pentru a integra în economia românescă o companie de o asemenea dimensiune. Fondul Proprietatea este cel mai mare fond de investiţii din România, dar autorităţile nu au creat şi instrumentele pentru a-l integra în economia românească, care a fost bazată pe principiul centralismului economic, iar acum noi ne dorim o economie de piaţă funcţională, adică vrem capitalism. Şi atunci interesele statului roman şi ale FP sunt în mare parte contradictorii.

Autorităţile ar dori, de exemplu, menţinerea locurilor de muncă, mai ales în zonele mono-industriale, pe când pe cei de la FP nu îi interesează decât maximizarea profitului.

Lipsa de viziune şi de strategie economica a celor care ne-au condus ţara ne-a adus la nivelul actual de dezvoltare economică.

Cred că, în continuare, mergem în direcţia greşită şi nu avem o strategie clară de dezvoltare a ţării pe cinci - zece ani şi nici o viziune des-pre cum va trebui să arate economia Româ-niei în viitorii cinci -zece ani.

În consecinţă, suntem o pradă foarte uşoară pentru capitalul străin.

Nu americanii au o problemă, ci noi, românii, care nu putem să ne situăm pe poziţii egale, nici cu americanii, nici cu vest-europenii. Se comportă cu noi după cum le permitem, şi suntem o pradă foarte uşoară.

Avem nevoie de mai mult patriotism în elaborarea şi implementarea strategiilor de dezvoltare economică în ţara noastră".

Ilie Şerbănescu în aprilie 2011: "Mark Gitenstein a uitat «political correctness»-ul în America!"

În aprilie 2011, într-un editorial intitulat "Mark Gitenstein a uitat «political correctness»-ul în America!", publicat în Jurnalul Naţional, analistul economic Ilie Şerbănescu îşi exprima acordul cu privire la declaraţiile lui Mihai David. Ilie Şerbănescu a menţionat în articol: "Bine că mai există - te şi miri! - un român care să taxeze declaraţiile incalificabile ale ambasadorului american, care, într-un discurs la Bursa de Valori Bucureşti, numai că nu i-a luat de mână pe americanii privaţi de la «Franklin Templeton» să-i prezinte public drept mântuitorii României! Căci, în mod incalificabil, le-a sus-ţinut deschis demersurile nu mai puţin incalificabile ale acestora de a contesta, inclusiv în jus-tiţie, atât încercările Guvernului de la Bucureşti de restructurare a sistemului energetic prin constituirea a două mari companii naţionale, cât şi hotărârea companiei de stat Romgaz de a participa la eforturile naţionale de austeritate printr-o donaţie de solidaritate din profitul său, ambele contestări legate de faptul că demersurile cu pricina îi încurcau interesele de profit ale lui «Franklin Templeton»! şi, pentru a fi clar ce doreşte «Franklin Templeton», ambasadorul american a fost şi el clar, calificând proiectul de constituire a două companii energetice naţionale "o rearanjare a şezlongurilor de pe Titanic", soluţia fiind privatizarea companiilor aşa cum sunt ele acum. Adică, voi tot vă duceţi dracului precum Titanicul, lăsaţi ce mai poate fi salvat să luăm noi!"

Analistul economic se mai întreba atunci cum de nu se sesizează procuratura americană faţă de intervenţia făţişă a unui reprezentant al statului american în favoarea unei firme private: "Nu este cumva un conflict de interese?! Unde este «political correctness»-ul de care ne tot bat la cap americanii?!"

Critica privind donaţia Romgaz

Încă din 2010, Mark Gitenstein a criticat decizia reprezentanţilor statului privind donarea a 400 de milioane de lei către buget, apreciind că măsura descurajează investitorii. Ambasadorul susţinea atunci: "Regretăm că, în calitate de acţionar majoritar al Romgaz, Guvernul României nu a luat în calcul cu mai multă atenţie modul în care această acţiune va afecta interesele acţionarilor privaţi, inclusiv pe cele ale Fondului Proprietatea, nemai menţionând şi impactul negativ asupra capacităţii companiei de a investi".

Mark Gitenstein: "Profiturile companiilor de stat - prea des direcţionate spre bugetul de stat ori spre buzunarele unor persoane cu relaţii influente"

În ianuarie 2012, Mark Gitenstein a declarat că profiturile companiilor de stat din ţara noastră sunt prea des direcţionate spre bugetul de stat ori spre buzunarele unor persoane cu relaţii influente. Domnia sa aprecia că, deşi este dreptul statului să transfere aceste venituri către bugetul propriu, acest lucru lipseşte companiile de stat de fondurile de care au nevoie pentru a face investiţii şi, în cele din urmă, pentru a genera creştere economică.

Mark Gitenstein a salutat cu entuziasm ofertele publice iniţiale de vânzare de acţiuni ale Romgaz, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, anunţate de guvern pentru 2012, precum şi ofertele publice secundare de vânzare de acţiuni ale Petrom, Transelectrica şi Transgaz.

Consiliere americană în elaborarea proiectului de lege privind despăgubirile

Tot în ianuarie 2012, Mark Gitenstein anunţa că experţi americani au consiliat Guvernul Româ-niei în elaborarea proiectului de lege privind despăgubirea proprietarilor deposedaţi abuziv de regimul comunist. Mark Gitenstein a spus la acea vreme: "Comunitatea diplomatică este în legătură cu guvernul privind acest subiect. Am adus un expert din SUA pentru a consilia autorităţile. Ne pasă de acest proces şi vom continua să ne implicăm. Cred că România se va conforma deciziei CEDO". Ambasadorul SUA nu a dorit să-şi exprime opinia personală cu privire la o soluţie optimă de eficientizare a procesului de retrocedare, dar a ţinut să precizeze că procesul de des-păgubire nu mai are nicio legătură cu Fondul Proprietatea.

Acţionarii Fondului Proprietatea urmează să aleagă pe 25/26 aprilie doi noi membri în Comitetul Reprezentanţilor, având în vedere că mandatele lui Sorin Mîndruţescu (preşedintele Comitetului şi şeful Oracle) şi Cristian Buşu expiră pe 29 septembrie. Mandatele noilor membri ar urma să înceapă pe 30 septembrie. Ceilalţi trei membri sunt reprezentanţi ai celor mai mari acţionari ai Fondului Proprietatea. Cel mai mare acţionar al FP, Elliottt Associates, este reprezentat de Steven van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank, şi de Piotr Rymaszewski, directorul general al societăţii de administrare a investiţiilor Octava NFI din Polonia. City of London, al doilea cel mai mare acţionar al Fondului, este reprezentat în Comitet de Julian Rupert Francis Healy.

Mark Gitenstein a fost propus de fondul de investiţii Emerging Markets Country Fund. Mark Gitenstein este avocat de profesie şi a fost ambasador al SUA la Bucureşti timp de peste trei ani. El şi-a încheiat mandatul în luna decembrie a anului trecut şi s-a întors în Statele Unite ale Americii. Comitetul Reprezentanţilor supraveghează activitatea administratorului Fondului Proprietatea, compania americană Franklin Templeton.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. si faceti sa rezonez la unison cu idea dvs. V-am remarcat de cand ati dat replica acea memorabila. In Germania de Pasti a fost o promotie draguta intitulata "Deutschland braucht Eier"- Germania are nevoie de oua. Daca domnul doctor Mobius ramane in pana de sarbatori probabil ca o sa-l puteti ajuta sa aiba cele de trebuinta pentru a sarbatori dupa datina noastra strabuna, iar daca intr-adevar tineti la dansul vorbiti cu artistii de la Muzeul Satului sa le faceti cadou incondeiate :-)

    Sigur. E vorba de oule incondeiate de Energy Holding.

    bai david ai condus hidroelectrica si nu cunosc nici o initiativa a mataluta de restrucyurare.acolo trebuia sa te dai barbat.

    1. doar la hidroelectrica lui david si in bantustan exista prima dupa concediu si prima de muraturi la salariat cu6000 lei

      si propun studierea unor situatii financiare unde pentru aproximativ 5 urmat de 3 oua exprimat in sistemul numeric obligatiile pentru pensia de intreprindere si beneficiile la pensionare sau retragere din serviciu cam vreo 750 si din nou ousoare, insa de data aceasta in numar de sase sunt acordate. E adevarat ca nu sunt asa de bune pentru ca indulcesc viata in loc sa o acreasca. O sa propun o initiativa legislativa in acest sens, sa vedem care are curajul sa voteze impotriva idei de a inzestra poporul cu OUA:-)

    make...foarte tare sa-l aduceti pe acest specimen cu pildele sale in centrul atentiei!!

    mai aveti pe teava si alte pilde, evident de la "alti patrioti"?

    1. Este incredibil cum va orbeste "figura lui david" si nu vedeti, de fapt, subiectul articolului...

      ce sa facem mai anonimule!!....nu toata lumea poate fi asa de profunda ca tine!! iarta-ne!!

    Ca si in cazul FNI furtul se face cu complicitatea celor de la CNVM. Franklin Tampleton nu este administrator legal la FP, iar consiliul reprezentantilor este un organism car din punct de vedere legal nu exista. Cu toate acestea CNVM se face ca ploua tolerand o ilegalitate care dureaza deja de 3 ani. Ca si in cazul FNI, institutia de supravegere va plati pentru toate furaciunile pe care le fac cei de la Eliott si Franklin Tempelton.

    Noi,cititorii acestui ziar nu am avut ocazia sa vedem propunerile domnului David cu privire la modernizarea energeticii Romaniei,am fi curiosi sa o studiem.

    Cat priveste Fondul Proprietatea,statul a facut tot ce era posibil pentru ca pagubitii ,pentru care a fost creat,sa nu-si primeasca despagubirile.

    Daca prin patriotism se intelege mentinerea in viata a unui stat prin donarea profiturilor companiilor,eu cred ca nu avem foarte multi patrioti,in Romania.Sau or fi,cateva mii,prin carciumi si pe stadioane. 

    ROMGAZ este o societate pe actiuni care poate avea sau nu profit. Din profit, conform legii, se pot acorda dividende fiecarui actionar, proportional cu nr de actiuni detinute.Pt ca nu are un singur proprietar numit stat ci inca un minoritar FP, cotat la bursa. Altfel se cheama ca statul il hoteste pe asociatul sau FP. Ori , din cate stiu, avem pretentii ca traim intr-un stat de drept.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb