Fostul premier ceh Mirek Topolánek, mandatat cu promovarea gazoductului Eastring

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 8 mai 2015

Fostul premier ceh Mirek Topolánek, care în prima jumătate a anului 2009 a deţinut preşedinţia Consiliului UE, a fost mandatat cu promovarea proiectului energetic Eastring, un gazoduct care va lega Europa Centrală cu cea de sud-est, notează Euractiv. Eastring, un proiect anunţat în noiembrie la Bratislava, chiar înaintea anulării proiectului South Stream, prevede construirea unei conducte cu o lungime cuprinsă între 744 şi 1.015 kilometri, în funcţie de ruta finală. Gazoductul ar urma să aibă o capacitate de până la 20 de miliarde de metri cubi pe an.

Costul estimat al proiectului este de 1,3 miliarde de euro şi ar putea deveni operaţional la finele lui 2018. România ar urma să aibă un rol-cheie în proiectul Eastring, în condiţiile în care cea mai mare parte a conductei ar urma să se afle pe teritoriul său, informează Agerpres.

Topolánek a explicat că, după ce a renunţat la politică în anul 2010, a devenit consultant în sectorul energiei. Anul trecut, Daniel Køetínský, proprietarul holdingului din domeniul energiei EPH şi unul dintre cei mai bogaţi oameni din Cehia, i-a oferit postul de director pentru afaceri publice şi dezvoltare internaţională al Eustream, compania naţională slovacă de gaz.

"Atunci când administraţia rusă a anulat South Stream, aceasta a fost urmarea nu doar a unor piedici dinspre partea UE. Acest proiect a fost extrem de scump, supraevaluat poate de peste cinci ori", a spus fostul premier ceh.

Întrebat ce contacte au fost stabilite pentru promovarea proiectului Eastring, Mirek Topolánek a menţionat că "sute" de întâlniri au avut loc în ţările participante, la nivel tehnic şi politic. Înainte de o reuniune comună a ţărilor participante la proiect, a fost aşteptată o decizie a guvernului României, ţara pe al cărei teritoriu trece cea mai mare parte a conductei.

O reuniune a şefilor de stat şi de guvern va avea loc la Riga, în 21-22 mai, cu ocazia Summitului Parteneriatului Estic. Pe lângă premierii Bulgariei şi Ungariei, la summit vor lua parte, printre alţii, preşedinţii României, Cehiei şi Slovaciei, a spus fostul premier al Cehiei.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb