Actualizare 14:04 PÎCCJ: "Iliescu Ion a acceptat şi oficializat măsuri cu caracter militar, dintre care unele au avut un evident caracter diversionist"
Conform comunicatului de presă remis către Redacţie, biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) este abilitat să facă publice următoarele: în cauza cunoscută generic sub denumirea "Dosarul Revoluţiei", procurori militari ai Secţiei Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii contra umanităţii faţă de suspecţii: general locotenent (r) Rus Iosif, la data săvârşirii faptelor, comandant al Aviaţiei Militare şi membru al Consiliului Militar Superior;amiral (r) Dumitrescu Emil, la data săvârşirii faptelor cpt. rang I.
În comunicat, se mai precizează că, în aceeaşi cauză, s-a dispus extinderea şi efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii contra umanităţii faţă de suspectul Ion Iliescu, la data săvârşirii faptelor, membru şi preşedinte al Consiliului Frontului Salvării Naţionale (CFSN) pentru fapte comise în intervalul 27 - 31 decembrie 1989, pentru care nu este necesară îndeplinirea unei condiţii prealabile de autorizare.
------------
Actualizare 10.35 Ion Iliescu a fost pus sub acuzare
-------------
Fostul preşedinte Ion Iliescu a ajuns, în această dimineaţă, la Parchetul instanţei supreme, unde a fost citat pentru a i se aduce la cunoştinţă că pe numele său a fost începută urmărirea penală în dosarul "Revoluţiei", pentru infracţiuni contra umanităţii.
Ion Iliescu a ajuns la Parchetul General în jurul orei 9.00, făcându-şi cu greu loc printre jurnalişti. El nu a răspuns la nicio întrebare
În 13 aprilie, preşedintele Klaus Iohannis a dat aviz favorabil cererii procurorilor de urmărire penală pe numele lui Ion Iliescu, Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, în dosarul "Revoluţiei".
Fostul preşedinte Ion Iliescu a reacţionat faţă de decizia şefului statului, Klaus Iohannis, de a da aviz pentru urmărirea sa penală în dosarul Revoluţiei şi a spus că aceasta nu îl surprinde, dar nu vede care este cadrul legal în care se înscrie. El a afirmat că îl surprinde însă faptul că, "liberi fiind, oamenii nu mai cred că trebuie să lupte pentru libertatea lor" şi din acest motiv "au ajuns să dea lecţii de democraţie oameni care, în timpul ceauşismului, au tăcut mâlc, asta când nu puneau umărul la costruirea cultului personalităţii lui Ceauşescu".
Într-un mesaj postat vineri seară pe blogul său, Ion Iliescu a vorbit despre dosarele Revoluţiei şi Mineriadei, spunând că finalitatea lor nu mai are nicio legătură cu aflarea adevărului despre acele evenimente. De asemenea, fostul preşedinte a susţinut că el şi-a făcut partea sa de datorie, indiferent de ceea ce cred cei care caută ţapi ispăşitori pentru eşecurile lor. şi că stă "cu capul sus la judecata istoriei".
Procurorul general Augustin Lazăr a transmis în 2 aprilie preşedintelui Klaus Iohannis o solicitare pentru încuviinţarea începerii urmăririi penale pentru infracţiuni contra umanităţii a fostului preşedinte Ion Iliescu, a fostului premier Petre Roman şi a fostului vicepremier Gelu Voican Voiculescu, în dosarul Revoluţiei.
Comform Parchetului, Ion Iliescu era membru şi preşedinte al Consiliului Frontului Salvării Naţionale (din 22 decembrie 1989), organism care, de facto, a exercitat puterea executivă şi legislativă centrală, comportându-se ca un Guvern până la apariţia Decretului-Lege nr. 2 din 27 decembrie 1989, când preşedintele consiliului a primit rolul unui şef de stat, iar atribuţiile legislative ale consiliului au fost separate de cele executive, ce necesită autorizare pentru intervalul 22-27 decembrie 1989.
În iunie 2017, Parchetul Înaltei Curte de Casaţie şi Justiţie a anunţat că procurorii militari au finalizat cercetările în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 şi au trimis în judecată, pentru crime împotriva umanităţii, 14 persoane, între care fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu, fostul şef al SRI Virgil Măgureanu şi fostul lider al minerilor Miron Cozma. Procurorii Parchetului ICCJ arată în rechizitoriu că Ion Iliescu a minţit populaţia prin intermediul televizorului, cu privire la scopul demonstraţiilor din Piaţa Universităţii şi că a ordonat dotarea militarilor implicaţi în evenimente cu armament şi muniţie de război, "folosirea acestora împotriva unor civili fiind nelegală".
1. Probe mai mult decat evidente
(mesaj trimis de Axa în data de 17.04.2018, 13:44)
impotriva lui Rus, Cico Dumitrrescu, Iliescu si altii ca ei, din care rezulta uriasa diversiune creata si mentinuta imediat dupa 22 pentru a justifica masurile preconizate si luate de ei.
Ale lor sunt sutele de morti si raniti de dupa 22 si este cat se poate de normal sa plateasca. Largind permanent din 89 pana acum cercul celor culpabilizati in aceasta speta, cu sau fara vina, au reusit sa amane aproape 30 de ani un verdict normal, asteptat.
2. EROU MEGANEGATIV !!!
(mesaj trimis de anonim în data de 17.04.2018, 17:57)
A REZOLVAT CRIMELE CU CRIMĂ : VICLENIILE FĂCUSESARĂ ȚĂNDĂRI VIITORUL RO. ...
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.04.2018, 08:40)
DUPA RAZBOI MULTI VITEJI SE ARATA!
3.1. Nu de vitejii sau lasitati este vorba aici, (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Axa în data de 19.04.2018, 09:23)
ci de modul fiecaruia de raportare la aceste evenimente traite pe viu.
daca ar fi stat in puterile mele, adevarul ar fi iesit la iveala in cel mult 2 ani de la producerea evenimentelor. Sleahta comunisto-securista, ajunsa si mentinuta la carma tarii, a facut tot ce era posibil (si pentru ei si in Romania lasata de Ceausescu nimic nu s-a dovedit imposibil) pentru a tergiversa lucrurile si a nu sti niciodata care au fost calaii sutelor de morti.
Tot ce a urmat dupa 89 justifica din plin situatia actuala a terii: economica, morala, sociala.