Fostul rege al Spaniei, Juan Carlos, căzut în dizgraţie

G.U.
Internaţional / 10 iulie 2020

Fostul rege al Spaniei, Juan Carlos, căzut în dizgraţie

La şase ani după abdicare, fostul rege al Spaniei, Juan Carlos I, pare din ce în ce mai discreditat, obiect al unor anchete în Elveţia şi în Spania pentru suspiciuni de corupţie şi informaţii calificate drept "îngrijorătoare" de către guvernul spaniol, potrivit France Presse, transmite Agerpres.

Ziarele spaniole nu încetează să publice detalii despre gestionarea lipsită de transparenţă a unor fonduri care ar fi fost vărsate de Arabia Saudită fostului şef al statului. Juan Carlos s-a retras din viaţa publică de anul trecut, după ce a abdicat în iunie 2014 în favoarea fiului său Felipe al VI-lea.

Justiţia, în Elveţia ca şi în Spania, îşi concentrează investigaţiile asupra celor 100 milioane de dolari pe care fostul rege, în prezent în vârstă de 82 de ani, i-ar fi primit în secret într-un cont din Elveţia în 2008.

Curtea Supremă spaniolă a anunţat în iunie deschiderea unei anchete pentru a stabili eventuala responsabilitate a fostului monarh, aflat la conducerea regatului timp de 38 de ani (1975-2014), însă doar pentru fapte comise după abdicarea sa.

Dosarul a fost deschis în Spania în septembrie 2018 în urma publicării unor înregistrări atribuite fostei iubite a lui Juan Carlos, femeia de afaceri germană Corinna Larsen, în care ea afirma că suveranul a primit un comision în cursul atribuirii unui mega-contract feroviar unor întreprinderi spaniole în Arabia Saudită.

Şeful guvernului de stânga Pedro Sanchez şi-a înăsprit tonul în această săptămână pentru prima oară. "Este evident că noi primim, întreaga populaţie spaniolă, informaţii îngrijorătoare care ne tulbură pe toţi, inclusiv pe mine", a spus el.

Premierul socialist s-a pronunţat astfel după publicarea de către presa spaniolă a unor elemente ale anchetei desfăşurate în Elveţia.

Potrivit canalului online El Espanol, un avocat elveţian, Dante Canonica, a declarat parchetului din Geneva că a fost însărcinat "să creeze o structură" pentru a ascunde fondurile vărsate lui Juan Carlos I.

Potrivit cotidianului El Pais, Corinna Larsen a declarat la rândul său justiţiei elveţiene că fostul şef al statului i-a transferat aproape 65 de milioane de euro în Bahamas, "nu pentru a se debarasa de bani", ci "din gratitudine şi din dragoste".

"Imaginea personală a lui Juan Carlos este foarte deteriorată" odată cu aceste dezvăluiri, apreciază Abel Hernandez, jurnalist care urmăreşte actualitatea Palatului regal.

Imaginea sa este "mai rea decât în scandalurile" care au izbucnit înaintea abdicării sale, a spus el, referindu-se la accidentul suferit de Juan Carlos în Botswana în 2012.

Spaniolii, care sufereau de o criză economică foarte severă, descoperiseră atunci că regele şi-a fracturat şoldul în cursul unui safari african de lux, plătit de un antreprenor saudit, de care profita în compania Corinnei.

La aceasta s-a adăugat un scandal de corupţie, care l-a dus în final pe ginerele său Inaki Urdangarin în închisoare.

În ultimii ani, suspiciunile asupra averii sale opace şi legăturile sale cu monarhii din Golf au întinat moştenirea suveranului, foarte popular timp de decenii şi personaj-cheie al "Tranziţiei" democratice după dictatura lui Franco (1939-1975).

Stânjenit să se vadă desemnat ca beneficiar al fundaţiei panameze ce gestionează contul în Elveţia care a primit banii saudiţi, fiul său, regele Felipe al VI-lea, a anunţat în martie că renunţă la moştenirea tatălui său şi îi retrage alocaţia anuală de circa 200.000 de euro. A fost "un stingător pentru a evita contaminarea instituţiei" monarhice, a comentat Abel Hernandez.

"Palatul regal se distanţează clar faţă de aceste practici reprobabile", a salutat miercuri Pedro Sanchez într-un interviu acordat publicaţiei online eldiario.es.

Socialiştii - aliaţi în acest caz cu conservatorii - au împiedicat totuşi, din nou, în iunie, ca o comisie parlamentară să-l cerceteze pe Juan Carlos, aşa cum solicita partenerul lor de guvernare, partidul stângii radicale Podemos, declarat deschis republican.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5669
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2973
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9304
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.0590

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb