FOSTUL ŞEF AL ANAF, GELU DIACONU: "Colectarea TVA este la pământ"

S.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 27 iulie 2016

Gelu Diaconu (Sursa foto: Facebook)

Gelu Diaconu (Sursa foto: Facebook)

Gelu Diaconu, fostul şef al ANAF, susţine, pe blogul său, că procesul de colectare a TVA, în primele şase luni ale acestui an, este "la pământ" şi precizează că "inconştienţii fericiţi" (tehnocraţii din guvernul Cioloş, n.r.) n-au reuşit să acopere niciun leu din gaura de la reducerea TVA.

Acesta susţine că, în cele şase luni din anul trecut (iulie-decembrie), cu TVA redus de la 24% la 9% la alimente şi alte categorii de produse, nu numai că a reuşit acoperirea impactului estimat de circa 450 milioane de lei/lună (2,7 miliarde lei), ci s-a obţinut cu 1,75 miliarde lei în plus.

"Pe total an 2015 am realizat un spor de colectare la TVA de 6,25 miliarde lei faţă de anul 2014, adică circa 1,4 miliarde euro. Dacă adăugăm şi sporul din ianuarie anul acesta, când am avut cota de 9% faţă de ianuarie 2015, de peste 1 miliard lei, pe şapte luni cu cota redusă la alimente am obţinut circa 2,8 miliarde lei faţă de un impact în minus estimat de 7luni x 450 milioane lei = 3,15 miliarde lei!

Urmează dezastrul lunilor februarie-iunie, de la momentul reducerii cotei standard de la 24% din anul acesta când nu se reuşeşte să se colecteze nici un leu în plus faţă de impactul estimat lunar de circa 750 milioane lei, adică se colectează mai puţin faţă de perioada corespondenţă a anului trecut cu 3,7 miliarde lei", argumentează Diaconu.

Potrivit fostului şef al ANAf, oficialii nu au reuşit, practic, să acopere nimic din gaura creată în condiţiile în care consumul a cunoscut o "explozie rar întâlnită", ajungând în februarie chiar şi la +20%.

Diaconu menţionează că în această perioadă a scăzut şi suma TVA rambursată efectiv agenţilor economici.

"Cu toate acestea colectarea TVA este la pământ. Se ascund în spatele planului şi a veniturilor lăsate de mine în ianuarie (fără acestea, nici planul nu-l făceau), neînţelegând că au blocat reforma unei instituţii şi că important nu e planul, ci reforma structurală care va trebui reluată aproape de la zero după ce ei pleacă la locurile călduţe, fericiţi că au făcut planul şi...atât. Cu adevărat îngrijorătoare este consolidarea trendului descrescător, fapt care arată, fără putinţă de tăgadă, că măsurile de combatere a evaziunii s-au relaxat considerabil. Poate vă amintiţi de impactul acţiunilor pe care le-am iniţiat în 2015 pe linia emiterii bonurilor fiscale şi a facturilor! Vă invit în toate acele zone de evaziune recunoscute şi controlate anul trecut să observaţi cu ochiul liber cum emiterea documentelor (facturi, chitanţe, bonuri fiscal, etc.) şi înregistrarea lor în contabilitate a devenit o amintire!", mai scrie Gelu Diaconu.

Acesta precizează că, pe lângă paralizarea temporară a activităţii Antifraudei, a existat în această perioadă un adevărat "asalt public demolator" la adresa activităţii ANAF din partea unor "consultanţi" conectaţi la "conducta onorariilor grase întreţinută de evazionişti".

"Că aceşti «consultanţi» sunt inclusiv printre factorii de decizie ai MFP, nu este decât o coincidenţă!", punctează fostul şef al Fiscului.

Acesta reaminteşte că la momentul luării deciziei de relaxare fiscală, la solicitarea fostului ministru de finanţe şi a premierului, ANAF-ul s-a angajat, împreună cu alte instituţii ale statului român, într-o bătălie susţinută contra evaziunii fiscale.

Ţara noastră avea, la acel moment, cel mai ridicat decalaj fiscal (diferenţa dintre suma TVA-ului de colectat generată de activitatea economică şi suma colectată efectiv) din UE, şi anume: 43,5% în 2012 şi 41,5% în 2013.

Potrivit lui Diaconu, în anii 2014 şi, mai ales în 2015, nivelul decalajului fiscal a scăzut în mod continuu până la un nivel estimat de circa 35%.

"Fiecărui punct procentual redus îi corespunde un TVA (la cota medie scăzută de astăzi) colectat suplimentar de circa 500 milioane lei! Lesne de imaginat ce rezervă de creştere a veniturilor din TVA are administraţia fiscală din România, cu o condiţie: să fie lăsată să îşi facă treaba şi să i se aloce resursele umane şi de logistică necesare.

Ce s-a întâmplat în fapt în această perioadă? Din raţiuni electorale (nu trebuia consolidată imaginea premierului Cioloş de salvator al neamului şi continuarea guvernării «tehnocrate» şi după alegerile din toamna această?!) preocuparea pentru imagine a devenit îndeletnicirea obsesivă a guvernării. În acest context duritatea măsurilor pe care le-am luat nu cadră cu o astfel de preocupare dar mai ales cu «atingerea» unor zone de evaziune «controlată». Firesc, eliminarea mea se impunea de la sine", conchide fostul şef al Fiscului.

Gelu Ştefan Diaconu a fost trimis în judecată, săptămâna trecută, fiind acuzat de procurorii DNA de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, în acelaşi dosar în care au mai fost deferiţi justiţiei deputaţii Mădălin Voicu şi Nicolae Păun.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb