Fostul şef al DGIPI: "La Popoviciu fac coadă să intre şi Băsescu şi Tăriceanu"

N.I.
Ziarul BURSA #Politică / 27 martie 2009

Fostul şef al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI), Cornel Şerban, a încercat să-l ajute pe omul de afaceri Gabriel Popoviciu să scape de acuzaţiile din dosarul Băneasa, spunând că acesta este "extrem de important" şi că la el fac coadă să intre Băsescu şi Tăriceanu, potrivit referatului procurorilor, citat de Newsin. Astfel, fostul şef al DGIPI i-a spus lui Ion Motoc, denunţătorul de la DNA, că Gabriel Popoviciu nu este vinovat şi că acesta l-ar fi ajutat dezinteresat în alte momente.

Cornel Şerban a insistat să sublinieze că Popoviciu este "o persoană extrem de importantă", folosind expresia "la el fac coadă să intre Băsescu, Tăriceanu".

Potrivit referatului de arestare al procurorilor, la Motoc ar fi intervenit şi Petru Pitcovici de la DGA, pentru a-i sugera ofiţerului de poliţie judiciară ce paşi să facă în continuare.

De altfel, chiar pe 24 decembrie 2008, Motoc a fost contactat de Pitcovici, care i-a trimis mai multe bunuri, respectiv whisky şi palincă, prilej cu care s-a purtat şi o dicuţie legată de dosarul lui Popoviciu.

Potrivit procurorilor, inculpaţii au fost animaţi de interese personale în ajutarea lui Gabriel Popoviciu, care a fost perceput ca o "persoană deosebit de influentă şi cu o mare potenţă financiară şi relaţională".

Popoviciu era, aşadar, cercetat, în dosarul terenului de 224 de hectare al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară (USAMV).

Potrivit procurorilor, la data de 12 aprilie 2004, fostul rector al Universităţii Agronomie, Ioan Alecu, şi alte persoane din universitate, precum prorectorii Constantin Croitoru, Ioean Miclăuş. Nicolae Cepoiu, secretarul ştiinţific Ştefan Diaconescu, directorul general Nicole Dobrescu, contabilul şi consilierul juridic, au încheiat un contract de asociere în participaţiune cu SC Log Trans SRL.

Aportul USAMV Bucureşti constă, printre altele, în dreptul de folosinţă a terenurilor fermei Băneasa.

Importantă în această afacere, arată procurorii, a fost clauza potrivit căreia în ipoteza dobândirii dreptului de proprietate asupra terenurilor fermei de către Universitate, acestea vor fi aport la capitalul social al celeilalte părţi a contractului, respectiv SC Log Trans. În schimb, Universitatea primea 49% din capitalul social al Log Trans. Astfel, existenţa asocierii era limitată de dobândirea proprietăţii pe terenuri de către USAMV, după care aceasta se dizolva, iar terenurile deveneau aport în natură la Log Trans.

Terenul era proprietate publică a statului, afirmă procurorii, însă dreptul de proprietate al USMV a fost înscris de Gheorghe Cuzuc, judecător de carte funciară, în baza unei legi care era abrogată. Ulterior, a fost făcută o majorare de capital, iar Universitatea a fost cooptată ca acţionar la Log Trans.

Tot atunci, denumirea societăţii a fost schimbată din Log Trans în Băneasa Investments.

Numele omului de afaceri Gabriel Popoviciu apare oficial în afacere abia în 2002, când acesta devine administrator al societăţii şi vicepreşedinte.

"Aşa se face că, în perioada în care inculpatul Popoviciu Aurel Gabriel a deţinut şi funcţia de vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al SC Băneasa Investments SA, USAMV Bucureşti reprezentată de inculpatul Alecu Ioan Niculae, a adus aport în natură la capitalul social al SC Băneasa Investiments SA dreptul de proprietate asupra terenului în suprafaţă de 224 de hectare", se mai arată în referatul procurorilor.

În tot acest context, potrivit rezoluţiei de punere în mişcare a urmăririi penale pentru fostul şef al DGIPI şi a omului de afaceri Gabriel Popoviciu, din conţinutul convorbirilor telefonice şi a celor purtate în mediul ambiental între Şerban, Pitcovici, Popoviciu şi Motoc a rezultat fără echivoc intenţia lor de a-l recompensa material pe ofiţerul de poliţie judiciară Ion Motoc de la DNA, urmând ca acesta să determine, prin activitatea sa, emiterea soluţiei în dosarul lui Popoviciu privind terenurile din Băneasa.

Şerban ar fi pus la dispoziţia lui Tiberiu Dinu, consulul la Milano, la solicitarea acestuia, lista detaliată a convorbirilor telefonice efectuate de la un post telefonic şi a făcut demersuri pentru identificarea titularului sau utilizatorului unui alt post telefonic care trimitea mesaje de ameninţare unui membru al familiei, respectiv ministrului Sănătăţii, cumnatul lui Dinu.

Prin obţinerea acestor informaţii se urmărea să fie înlăturat unul dintre angajaţiii consulatului, susţine DNA.

Informaţiile au fost solicitate verbal de fostul şef al DGIPI fără a avea o adresă scrisă de solicitare, ci doar argumentul că este o activitate operativă.

Ca urmare, arată procurorii, Şerban ar fi beneficiat de sprijinul lui Dinu pentru a fi numit adjunct la DGIPI.

Cornel Şerban, fostul şef DGIPI, Petru Pitcovici, de la DGA, şi omul de afaceri Gabriel Popoviciu nu au primit mandate de arestare preventivă, joi dimineaţă, de la Curtea de Apel Bucureşti, însă decizia poate fi atacată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb