FOTBAL ŞI BANI Anonimat contraproductiv pentru Liga 1

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Sport / 30 iulie 2014

Anonimat contraproductiv pentru Liga 1

Noul sezon al Ligii 1 la fotbal a debutat într-un cadru de semi-anonimat la care au contribuit mai mulţi factori. Mult aşteptatele măsuri de îmbunătăţire a imaginii fenomenului fotbalistic autohton, ale noilor conduceri ale LPF şi FRF, întârzie să apară, vânzarea drepturilor TV pe traseul LPF - Intel Sky Broadcast Ltd - Look TV, Look Plus a limitat mult accesul publicului la meciurile din Liga 1, iar problemele financiare ale majorităţii cluburilor au creat impresia unei competiţii grav afectate de criză.

La meciurile din prima etapă au asistat în total 42.000 de spectatori ( sub media unui singur meci din Germania) după cum urmează: Dinamo Bucureşti - Oţelul Galaţi: 7000 de spectatori, FC Botoşani - Gaz Metan Mediaş: 4000, CFR Cluj - Ceahlăul Piatra Neamţ: 1500, ASA Târgu Mureş - U Cluj: 3500, FC Braşov - Petrolul Ploieşti: 2500, Rapid Bucureşti - Steaua Bucureşti: 3000, CSMS Iaşi - Viitorul Constanţa: 5000, Concordia Chiajna - Astra Giurgiu: 1000 , CS Universitatea Craiova - Pandurii Târgu Jiu: 14000. Media primei etape este de 4.600 de spectatori pe meci, dar trebuie făcută precizarea că jumătate din spectatorii rundei de debut au fost la două partide, la Craiova şi în Şoseaua Ştefan cel Mare. Cine doreşte să vadă partea plină a paharului ar putea spune că la niciun meci din cele nouă nu au fost mai puţin de 1000 de spectatori şi în plus oamenii sunt în vacanţă şi din această cauză audienţa a fost una nu tocmai grozavă. Lucrurile nu stau din păcate aşa, doar la Craiova fiind ocupate mai mult de jumătate din locurile arenei, în rest stadioanele au fost mai mult goale. De încasările din vânzarea biletelor nici nu se mai vorbeşte, sumele sunt în multe cazuri mai mici decât costurile organizării respectivei partide. Nu e de mirare că interesul sponsorilor a scăzut în condiţiile în care competiţia este tot mai puţin urmărită.

Dacă audienţa de pe stadioane a fost una scăzută, pe acelaşi palier au stat lucrurile şi în ceea ce priveşte numărul telespectatorilor. Chiar dacă nu au apărut cifrele de audienţă ale celor două posturi care transmit Liga 1, Look Tv şi Look Plus, tot se poate face o socoteală simplă. Până acum UPC şi iNES IPTV au semnat acorduri de distribuţie cu Intel Sky Broadcast Ltd., iar Romtelecom Dolce are un acord de retransmisie al celor două posturi, continuând negocierile pentru semnarea contractului. Având în vedere că la sfârşitul anului 2013, RCS&RDS deţinea 61% din piaţa de cablu TV din ţara noastră, iar Intel Sky Broadcast Ltd. nu a ajuns la acorduri nici cu majoritatea operatorilor mici, rezultă că la meciurile din prima etapă au avut acces maxim 30% dintre telespectatori. Este ştiut însă că este o distanţă enormă între numărul total al celor care pot avea acces la un post Tv şi audienţa efectivă înregistrată de respectivul post.

O altă problemă o reprezintă lipsa măsurilor concrete ale noilor conduceri ale LPF şi FRF. După ce au fost schimbaţi din funcţii Dumitru Dragomir şi Mircea Sandu, iubitorii fotbalului aşteptau de la înlocuitorii acestora, Gino Iorgulescu şi Răzvan Burleanu, un plus de transparenţă în luarea deciziilor şi, de ce nu, să producă mici revoluţii care să schimbe sistemul. Aşteptările au fost înşelate, lucrurile se mişcă lent şi nu de fiecare dată în direcţia aşteptată, iar o chestiune petrecută în prima etapă riscă să dinamiteze definitiv încrederea publicului, dar şi a reprezentanţilor cluburilor, în competenţa actualei conduceri a Ligii, după ce a apărut o controversă legată de partidele din Cupa Ligii, care sunt sau nu oficiale şi pot fi luate sau nu în calculul suspendării unui jucător. Dacă se va dovedi că Liga a greşit, şi respectiva Cupă nu face parte din calendarul oficial, două echipe, Astra Giurgiu şi Petrolul Ploieşti, vor pierde la masa verde punctele cucerite pe terenul de joc pentru că au folosit doi jucători care nu şi-au ispăşit suspendările. Indiferent de finalul acestui caz, simplul fapt că există astfel de controverse nu reprezintă un semnal foarte bun pentru fotbalul autohton, care şi aşa are o mare problemă de credibilitate.

Făcând socoteli pe termen extrem de scurt, fotbalul autohton poate pierde enorm pe termen lung, riscând să dispară în anonimat, pierzând definitiv legătura cu publicul.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Pai si cine ii impiedica pe cei de la RDS sa transmita meciurile?

    1. Nu-i impiedica nimic doar ca ei nu vor sa plateasca. Rds s-a obisnuit sa mearga pe combinatii si acum a luat-o in bot.

    Fratilor ,sper sa vedem meciurile din Anglia pe Eurosport HD, ca pe SD au o calitate execrabila ! Iar Bundesliga va fi pe Eurosport 2 HD !

    Pentru cine doreste sa scape de IMBECILII comentatori jijisport, MAIMUTZA URLATOARE socol, MASCARICIUL andrei niculescu, plagiator dovedit , dat afara de la gsp, precum si Prostanacul dan stefanescu, rulati softul acestream si apoi va descurcati voi...  

    Un haos total, pentru ca rds-ul nu a precizat de la bun inceput ca nu vor da Liga 1 in acest sezon. Acum degeaba incearca sa-si stearga urmele, impresia lasata e una foarte proasta.

    Singurii care au sustinut de la inceput ca dau Liga 1 si au facut acest lucru sunt UPC-ul. O mare bila alba pentru ei. Automat aceasta facilitate vine si cu niste costuri, dar nu vad de ce nu le-ai achita, din moment ce sunt singurii care dau meciurile. RDSul putea incerca si el sa faca acest lucru, dar sunt prea milogi si mincinosi

    In calitatea sa de organizatoare a competitiei, responsabila de servici este LPF. Nu dati vina pe televiziuni. Sunt entitati private care vor sa transmita gratis daca se poate. Intel Sky Broadcast face ce scrie in contract: cumpara si revinde imagine. Treaba LPF ar fi sa construiasca o imagine cat mai vandabila. Sau sa lase pe altii sa o faca.

    Eu imi doresc sa vad meciurile pe digi, chiar si contracost, ca de aceea sunt abonatul lor. Nu vreau sa staua acum sa umblu pe la alti oeratori sa schimb contracte si alte chestiil Rog sa se ia masuri in acest sens

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb