Fotbalul va intra într-o nouă epocă, a tehnologiei, mai devreme decât se aşteptau cei obişnuiţi cu imobilismul conducătorilor FIFA şi UEFA în materie de schimbări.
"Arbitrajul video va fi folosit" la Cupa Mondială 2018 din Rusia a anunţat preşedintele FIFA, Gianni Infantino, la al 67-lea congres al Confederaţiei sud-americane de fotbal (CONMEBOL), desfăşurat la Santiago de Chile. "Vom folosi arbitrajul video la Mondialul 2018, fiindcă până acum avem doar răspunsuri foarte pozitive. Nu este posibil ca în 2017, când toată lumea, pe stadion sau acasă, vede în câteva secunde dacă arbitrul a comis sau nu o greşeală, singurul care nu ştie să fie tocmai arbitrul". În martie, Gianni Infantino calificase ca "realistă" utilizarea tehnologiei video pentru asistenţa arbitrilor pentru CM 2018, cu prilejul reuniunii de la Londra a International Board (IFAB).
Graba în luarea acestei decizii este pusă şi pe seama unor temeri legate de presupuse manevre de culise, menite să avantajeze o echipă (referiri se fac la ţara gazdă) cu ajutorul arbitrilor. De altfel, pe seama acestui Campionat Mondial s-a speculat enorm, de la atribuirea dreptului de organizare, intens contestată, până la amabilitatea "suspectă" a şefilor FIFA şi UEFA vizavi de Rusia. Atribuirea organizării Campionatului Mondial din 2018 Rusiei a stârnit nenumărate controverse, existând inclusiv acuzaţii de corupţie, punându-se în discuţie chiar retragerea dreptului de organizare atât pentru Rusia cât şi pentru Qatar, gazda Mondialului din 2022. În 2014, pe fondul conflictului din Ucraina, mai mulţi politicieni din SUA, în frunte cu fostul candidat la preşedinţie John McCain, i-au cerut şefului FIFA să retragă dreptul Rusiei să organizeze Campionatul Mondial din 2018, atunci vorbindu-se şi de un eventual boicot. Rusia a obţinut în 2010 organizarea Campionatului Mondial de fotbal, care se va desfăşura între 14 iunie şi 15 iulie 2018, în unsprezece oraşe din partea occidentală a ţării. Bugetul iniţial alocat de către Moscova pentru această competiţie a fost de 14,5 miliarde de dolari, dar preşedintele rus a dat asigurări că nu va fi o problemă dacă se va dovedi că până la urmă totalul costurilor va ajunge la 30 de miliarde de dolari. Finalul lunii mai a acestui an reprezintă data limită pentru încheierea lucrărilor la construirea şi reamenajarea tuturor stadioanelor care vor găzdui meciuri la mondialul rus.
Revenind la tehnologia video, aceasta a fost folosită prima oară în septembrie 2016 la meciul Franţa - Italia, scor 3-1. Testat la Mondialul cluburilor din Japonia şi la amicalul Franţa - Spania, pe 28 martie. Spania s-a impus pe terenul Franţei, scor 2-0, la capătul unui meci în care au existat două momente care vor rămâne în istoria fotbalului: pe baza arbitrajului video a fost anulat golul marcat de francezul Griezmann în minutul 48 şi a fost validată a doua reuşită a Spaniei, semnat de Deulofeu, minutul 77, după ce asistentul arătase ofsaid în prima fază. Defavorizat de tehnologie în acest meci, selecţionerul francez, Didier Deschamps militează pentru introducerea acesteia pe scară largă: "Dacă este verificat şi este corect, de ce să nu folosim tehnologia video? Schimbă puţin fotbalul aşa cum îl ştim noi. A fost împotriva noastră astăzi, dar dacă trebuie să trecem prin aceste schimbări, va fi la fel pentru toată lumea. Fără tehnologia video, lucrurile ar fi fost diferite, dar aceasta este evoluţia fotbalului". Convinşi au fost şi şefii fotbalului mondial, având în vedere rapiditatea cu care au decis introducerea acestei tehnologii la un turneu de primă mână.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.04.2017, 19:11)
Greseala.
Arbitrajul face ca acest sport sa fie intens comentat.