Edilii din Ploieşti şi Cluj-Napoca au mari emoţii înaintea inaugurării celor două stadioane noi, pe 21 septembrie respectiv 9 octombrie, după problemele apărute odată cu inaugurarea Naţional Arena unde gazonul a devenit motiv de ruşine naţională. Imediat după meciul cu Franţa, pe ambele arene s-au făcut verificări ale covorului de iarbă, firmele care se ocupă de acesta fiind somate să aibă grijă ca în momentul primului joc să nu mai apară probleme. Nu este mai puţin adevărat că pot apărea şi altfel de necazuri, legate de accesul publicului, de func-ţionabilitatea utilităţilor.
Modernizarea arenei din Ploieşti, din vechiul stadion "Ilie Oană" a fost păstrată o mică părticică, a cos-tat 17 milioane de euro. Conform socotelilor conducerii clubului Petrolul, aici au fost înregistrate cele mai mici costuri, comparaţia s-a făcut cu Naţional Arena şi Cluj Arena, calculul fiind făcut în funcţie de suma totală cheltuită şi numărul de spectatori care pot fi găzduiţi de res-pectivul stadion. Finisajele sunt aproape gata iar vineri seară sunt aşteptaţi 16.000 de spectatori care să asiste la un meci între foste glorii ale Petrolului Ploieşti şi o selecţionată alcătuită din internaţionali retraşi din activitate dar şi la mai multe momente artistice.
Mai scump - 40.000.000 euro, dar şi mai mare - 32.000 de locuri, Cluj Arena va fi inaugurat pe 8 octombrie cu un concert al formaţiei Scorpions, în deschidere urmând să evolueze Voltaj, Compact şi Semnal M. Sărbătoarea va continua şi pe 9 octombrie, Smiley, Loredana, Pasărea Colibri şi Smokie urmând să susţină recitaluri. Aici cu siguranţă nu vor fi probleme cu gazonul la inaugurare, dar pot apărea imediat după dacă acesta nu va fi protejat foarte bine. Fotbalul va intra în arenă abia pe 11 octombrie, când Universitatea Cluj va evolua într-un meci amical împotriva formaţiei antrenate de Dan Petrescu, Kuban Krasnodar. Cluj Arena are 32.000 de locuri şi va fi inclus de UEFA în categoria "Elite". Iniţial, costurile pentru ridicarea arenei erau estimate la 28.000.000 euro, ulterior, din cauza unor lucrări suplimentare, acestea au fost majorate cu 12.000.000 euro. După o lungă pauză, în ţara noastră se inaugurează, într-o singură toamnă, stadioane în valoare de aproximativ 300.000.000 euro.
În acelaşi timp, unul din marile stadioane ale ţării, Ghencea, rămâne nefolosit din cauza divergenţelor apărute între proprietar, Ministerul Apărării Naţionale, şi conducerea clubului FC Steaua Bucureşti. Într-un comunicat remis de Clubul Sportiv al Armatei Steaua, administratorul complexului, se repune în discuţie dorinţa unei eventuale colaborări: "Clubul Sportiv al Armatei "Steaua" îşi reafirmă poziţia exprimată public, în numeroase rânduri, de a nu respinge colaborarea cu SC Fotbal Club Steaua Bucureşti SA, atâta vreme cât aceasta se des-făşoară cu respectarea legislaţiei în vigoare şi a tuturor prevederilor contractuale. Nu Minis-terul Apărării Naţionale a scos echipa de fotbal Steaua de pe Stadionul din Ghencea. SC Fotbal Club Steaua Bucureşti SA este cea care a decis plecarea echipei de pe stadionul Ghencea, reziliind unilateral contractul nr. A-7220/23.12.2009, semnat pentru o perioadă de 4 ani. Societatea Comercială înregistrează către Clubul Sportiv al Armatei datorii în valoare totală de 2.444.462 lei (echivalent 572.339 euro). Clubul Sportiv al Armatei - administratorul de drept al Complexului sportiv din Ghencea, imobil aflat în proprietatea publică a statului - doreşte ca echipa de fotbal Steaua Bucureşti să joace în continuare pe stadionul din Ghencea, locul unde au fost obţinute cele mai mari performanţe sportive. Echipa de fotbal se poate întoarce oricând aici, discuţiile pe acest subiect putând fi reluate, cu respectarea prevederilor legale, atunci când Societatea Comercială îşi va achita datoriile către statul român, conform obligaţiilor asumate prin contractul nr. A-7220/23.12.2009." Practic, atâta timp cât FC Steaua refuză să-şi achite datoria de 572.339 euro nu există şanse ca un nou contract să fie semnat.