Federaţia Română de fotbal se pregăteşte, în premieră, să rezilieze contractul unui tehnician străin. Comisia Tehnică a FRF a recomandat întreruperea înţelegerii cu Cristoph Daum, iar în următoarele zece zile, până la următorul Comitet Executiv al FRF, Răzvan Burleanu trebuie să negocieze cu tehnicianul german termenii "divorţului".
Dacă în ceea ce priveşte tehnicienii autohtoni, despărţirile se produc foarte repede, pentru că aceştia nu sunt foarte meticuloşi atunci când întocmesc şi semnează un contract, nu la fel stau lucrurile în ceea ce îi priveşte pe "specialiştii străini", foarte pricepuţi la astfel de chestiuni, de multe ori mai pricepuţi decât la fotbal, pentru că au învăţat foarte bine prima regulă a profesionismului: să-şi protejeze interesele.
Istoria ultimului deceniu demonstrează din plin că bucuria semnării unui contract cu un antrenor străin cu o carte de vizită bogată se transformă în calvar atunci când se încearcă ruperea lui, după ce s-a constat că rezultatele obţinute sunt foarte departe de promisiuni. Fostul mare internaţional italian Giuseppe Giannini a fost adus la FC Argeş în 2006 şi după o victorie şi un şir interminabil de înfrângeri a fost demis în toamna aceluiaşi an.
Contractul a fost rupt unilateral, iar italianul a reclamat situaţia la forurile sportive internaţionale şi un an mai târziu a primit despăgubiri de 100.000 de euro. Adus la Rapid cu mare tam-tam, portughezul Jose Peseiro a fost concediat după 17 etape disputate (în care a obţinut doar 8 victorii) acesta solicitând despăgubiri de 250.000 de euro... pentru că îi fusese afectată imaginea. În 2010, finanţatorul lui FC Vaslui, Adrian Porumboiu a avut un "meci" intens cu antrenorul spaniol Lopez Caro, angajat şi rapid concediat. Conform contractului, în cazul rezilierii tehnicianul trebuia să primească 1.000.000 de euro. Discuţiile între părţi au fost ample, purtate cu echipe de avocaţi, în cele din urmă antrenorul plecând cu o sumă importantă de bani. Acestea nu sunt singurele exemple, lista fiind, din păcate, mai lungă.
Revenind la "cazul Daum", Comitetul Executiv, care trebuie să ratifice propunerea Comisiei Tehnice de încetare a raporturilor contractuale cu Cristoph Daum, se va întruni săptămâna viitoare, pe 22 septembrie. Până atunci, Răzvan Burleanu are timp suficient să-şi demonstreze abilităţile de negociator sau Cristoph Daum să ne arate cum stă cu "patriotismul românesc", pe care l-a tot clamat în ultimele luni. Într-o declaraţie oferită pentru cotidianul german Bild, Daum contestă puterea decizională a Comisiei Tehnice, dar vorbeşte despre o reziliere rapidă: "Voi avea o discuţie cu preşedintele Răzvan Burleanu şi vom clarifica totul. Comisia Tehnică nu are puterea de a lua decizii, o poate face doar preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, după ce se consultă cu mine şi cu cei din Comitetul Executiv. Ar trebui să ajungem la un acord miercuri sau joi. Trebuie să se găsească o soluţie potrivită pentru toată lumea. " Preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, a avut o întâlnire cu preşedintele Comisiei Tehnice, Mihai Stoichiţă, în urma căreia a stabilit care sunt paşii pe care îi va face în următoarele zile: "În urma propunerii Comisiei Tehnice, voi demara procesul de negociere a rezilierii contractului domnului Daum şi, ulterior, negocierile privind desemnarea noului selecţioner, în baza propunerilor primite de la preşedintele Comisiei Tehnice".
Membrii Comisiei Tehnice au făcut propuneri de antrenori care să se ocupe de prima reprezentativă, existând o listă cu zece propuneri (exclusiv antrenori autohtoni), printre care se regăsesc Dan Petrescu, Cosmin Contra, Cosmin Olăroiu şi Gheorghe Hagi, toţi aflaţi sub contract cu echipe de club, fapt ce complică mult negocierile.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.09.2017, 13:32)
S_al dai afara pe Daum in aceasta situatie denota multa prostie !