FOTBAL ŞI BANI Start în Liga 1 cu mai multe premiere plăcute şi neplăcute

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Sport / 10 iulie 2015

Start în Liga 1 cu mai multe premiere plăcute şi neplăcute

Liga 1 la fotbal se reia, astăzi, într-o nouă formulă competiţională, dar cu aceleaşi vechi griji legate de problemele financiare. Teoretic, având în vedere sumele mai mari venite dinspre televiziuni, lucrurile ar trebui să stea mai bine, practic criza se adânceşte, situaţia vicecampioanei ASA Tîrgu Mureş e relevantă pentru starea generală. Noul sezon debutează cu mai multe premiere, atât plăcute cât şi neplăcute.

Sezonul 2015-2016 va avea la start 14 echipe şi va fi primul care se va disputa în format play-off (între echipele de pe locurile 1-6) / play-out (echipele de pe locurile 7-14) . Sezonul regulat va începe astăzi şi se va încheia pe 27 februarie fiind urmat de play-off, care se va încheia pe 11 mai 2016, şi play-out, care programează ultima etapă pe 28 mai. O altă premieră e reprezentată de faptul că Petrolul Ploieşti şi CFR Cluj vor porni campionatul cu câte o penalizare de şase puncte, din cauza problemelor din dosarul de licenţiere. Apariţia formaţiei FC Voluntari pe prima scenă constituie de asemenea o ...premieră.

Preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Gino Iorgulescu, a anunţat recent faptul că toate echipele vor încasa mai mulţi bani din drepturile TV începând cu acest sezon, una dintre puţinele veşti bune ale începutului de sezon: "Cluburile au solicitat să nu dăm sume, cât ia campioana sau ocupanta unui alt loc, pentru că au probleme cu acţionarii, cu sponsorii, şi nu vor să se creeze discuţii. Dar putem să spunem doar că nou-promovatele iau anul acesta în jur de 1.200.000 euro fiecare. Cu această sumă, cluburile mai mici îşi acoperă aproximativ 70 % din buget, iar cele din partea de sus a clasamentului 50 %". Cu toate acestea multe cluburi au în continuare probleme cu banii, o parte sunt în insolvenţă, de altfel în această vară înregistrându-se cea mai slabă campanie de transferuri din ultimul deceniu, majoritatea mutărilor situându-se sub un plafon de 100.000 de euro. Ceea ce se întâmplă la ASA Tîrgu Mureş, vicecampioana naţională şi proaspăta câştigătoare a Supercupei, este relevant pentru întreaga competiţie. La începutul acestei săptămâni,conducerea echipei din Tîrgu Mureş i-a anunţat pe jucători şi staful tehnic că, pentru moment, conturile clubului au fost blocate în urma controlului efectuat de procurorii DNA. Măsura blocării conturilor a fost contestată de club în instanţă, dar până când justiţia se va pronunţa, oficialii le-au propus fotbaliştilor alte contracte, prin care să li se achite 70 % din drepturile financiare la sfârşitul anului şi cu o clauză ce le permite să plece atunci când au o ofertă. Mai mulţi jucători, printre care Vasile Maftei, Bănel Nicoliţă şi Claudiu Voiculeţ nu au acceptat reeşalonarea salariilor, după ce conturile clubului au fost blocate, şi au părăsit echipa. În plus şi antrenorul Dan Petrescu, instalat în urmă cu o lună a decis să o părăsească pe ASA, urmând să-şi continue activitatea la un club din China. Practic, primul antrenor a demisionat cu 48 de ore înainte de începerea competiţiei, ceea ce nu este un lucru tocmai obişnuit pentru o competiţie cu pretenţii.

Etapa I - program

Astăzi

FC Voluntari - CSMS Iaşi (ora 18.30)

Astra Giurgiu - Concordia Chiajna (ora 21.00)

Sâmbătă

FC Viitorul - CFR Cluj (ora 18.30)

Steaua - Petrolul Ploieşti (ora 21.00)

Duminică

CSU Craiova - FC Botoşani (ora 18.30)

ASA Tîrgu Mureş - Dinamo (ora 21.00)

Luni

Poli Timişoara - Pandurii Tîrgu Jiu (ora 21.00)

Partidele vor fi televizate pe Look Plus (meciurile de la ora 18.30), Look TV (meciurile de la ora 21.00), Digi Sport şi Dolce Sport (toate întâlnirile). Locul 8 în clasamentul FIFA

Chiar dacă pe plan intern lucrurile nu merg grozav, în ceea ce priveşte echipa naţională lucrurile stau foarte bine. Tricolorii au mai urcat patru locuri, de pe locul 12 pe locul 8, cu 1.166 de puncte, în ierarhia FIFA Coca-Cola, aceasta fiind cea mai bună clasare din martie 2000. În spatele echipei noastre se află reprezentative precum Anglia (9), Spania (12), Italia (17). Pe primele poziţii se găsesc Argentina(1), Germania (2), Belgia (3), Columbia (4) şi Olanda(5). Această clasare este foarte importantă în vederea următoarelor preliminarii unde ţara noastră va fi cap de serie la tragerea la sorţi pentru Cupa Mondială din Rusia din 2018. Din Europa vor mai fi în urna capilor de serie următoarele echipe: Germania, Belgia, Olanda, Portugalia, Anglia, Ţara Galilor, Spania şi Croaţia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb