Ţările din regiunea Sud-Est a Europei şi-au făcut strategia pentru viitoarele alegeri pentru şefia UEFA. Întâlnirea Regională a federaţiilor de fotbal din Sud-Estul Europei s-a derulat săptămână trecută la Bucureşti, sub patronajul Federaţiei Române de Fotbal.
La reuniune au participat Preşedinţi şi Secretari Generali ai federaţiilor şi asociaţiilor din 14 ţări din regiunea Sud-Est a Europei: Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Grecia, Kosovo, Macedonia, Muntenegru, România, Rusia, Serbia, Slovenia şi Turcia. De asemenea, prezenţi la discuţii au fost şi invitaţi din cadrul UEFA şi Federaţia de Fotbal din Anglia.
Au fost abordate mai multe teme, dar cel mai important punct a fost acela că reprezentanţii federaţiilor şi asociaţiilor de fotbal au decis în unanimitate adoptarea unei declaraţii comune de susţinere a candidaturii lui Aleksander Èeferin la alegerile din 2019 pentru preşedinţia UEFA. Mişcarea este una foarte bună pe termen lung, dacă actualul şef al UEFA va fi reales.
Pe de altă parte a fost reafirmat unul dintre obiectivele permanente al federaţiilor din zonă, acela de a reduce decalajul dintre Est şi Vest prin introducerea de noi competiţii, afaceri publice şi conştientizarea beneficiului social al investiţiei în sport. FRF a propus creearea unei competiţii regionale inter-ţări la nivel de reprezentative pentru grupa de vârstă U15. Iniţiativa FRF a fost aprobată cu unanimitate, urmând ca prima ediţie să fie găzduită de Turcia. Anunţul a fost făcut de preşedintele FRF, Răzvan Burleanu: "Ne dorim să evităm ca ţările din zonă să râmână simple pepiniere, fără performanţe sportive majore pe termen mediu şi lung. Se urmăreşte o creştere fotbalistică, prin competiţie, care să furnizeze şi performanţe interne, la nivel de cluburi şi de reprezentative".
Reprezentantul UEFA Noel Mooney, Manager de Dezvoltare, a prezentat modelul Social Return on Investment UEFA GROW, care reliefează beneficiile investiţiilor publice în fotbal pentru comunitate şi le dă decidenţilor politici argumente pentru dezvoltarea infrastructurii: "Sunt fericit că am luat parte la această întâlnire productivă, vrem să determinăm cât mai mulţi oameni să joace fotbal, să vină pe stadion, să urmărească transmisiunile fotbalistice. E foarte importantă iniţiativa competiţiei U15 pe care a avut-o FRF, astfel vom da copiilor şansa să joace la nivel înalt într-un turneu major". Prezent la reuniune, Paul Stănescu, viceprim-ministru, a remarcat utilitatea studiului UEFA în politicile publice de investiţii: "Potrivit acestui studiu, ale cărui concluzii le împărtăşesc şi eu, investiţia în fotbal nu doar se justifică, ci contribuie direct la dezvoltarea socială şi economică. Factori precum rezultatul economic direct, impactul social, economiile la bugetul sănătăţii ne dau o argumentaţie cuprinzătoare cu privire la oportunitatea şi necesitatea unor investiţii publice susţinute în fotbal, dar şi în sport, în general. Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, pe care îl conduc, a construit sau are în curs de construire, prin intermediul Companiei Naţionale de Investiţii, printr-un program naţional dedicat, un număr de patru stadioane de fotbal la Craiova, Turnu Măgurele, Alexandria, Târgu Jiu, alături de alte proiecte de baze sportive care includ şi terenuri de fotbal, în toată ţara. Investiţia cea mai consistentă, de peste 100 de milioane de euro, va fi în reconstrucţia celor patru stadioane din cadrul proiectului UEFA EURO 2020". Deocamdată stăm foarte bine la proiecte, dar mai puţin bine la implementarae lor în scenă.