FOTBAL ŞI BANI Tranzacţii păguboase

D.N.
Ziarul BURSA #Sport / 4 octombrie 2016

Tranzacţii păguboase

Scoaterea la vânzare a clubului Dinamo reprezintă un nou episod dintr-un lung serial de groază în care fotbalul nostru şi-a pierdut majoritatea "actorilor" principali. Nemulţumit, deranjat de lipsa de rezultate, dar şi de "mediul ostil", Ionuţ Negoiţă, acţionarul majoritar al clubului Dinamo, a anunţat că doreşte să vândă clubul şi să iasă definitiv din lumea fotbalului: "Vreau să găsesc pe cineva căruia să-i dau clubul. Vreau să cedez clubul total. Îl cedez unei persoane sau unor persoane care pot dovedi că pot face mai mult decât mine. Oamenii potenţi din punct de vedere financiar şi care au un plan mă pot căuta, sunt foarte decis. Îmi doresc să vină altcineva şi să preia clubul cu totul. Din păcate, în România sunt doar pretenţii şi totul pică în sarcina unui singur om. Avem pretenţii, vrem multe şi toată lumea stă la cotitură să ciupească". Suma pe care Negoiţă doreşte să o primească în schimbul acţiunilor la club este de 15.000.000 de euro. Există deja două persoane interesate, foşti acţionari ai clubului din primul deceniu al secolului XXI, Vasile Turcu fiind primul care şi-a manifestat intenţia de a reveni în acţionariatul clubului.

Suporterii echipei aşteaptă o schimbare la nivelul conducerii, fiind nemulţumiţi din cauza lipsei de rezultate, dar filmul acesta a mai rulat cu fanii altor echipe şi George Copos, Marian Iancu, Cornel Penescu în rolurile principale şi ori cât de prost merseseră lucrurile sub conducerea acestora, ce a urmat, insolvenţă, faliment, dispariţie, cu siguranţă că nu a mulţumit pe nimeni. Suporterii nu ar trebui să uite că Dinamo este singura echipă autohtonă de fotbal care reuşeşte să iasă din insolvenţă. Anul trecut, Tribunalul Bucureşti a decis închiderea procedurii de insolvenţă şi reintroducerea în circuitul economic a SC Dinamo 1948 SA, societatea care administrează clubul de fotbal din Liga I. Dosarul prin care clubul Dinamo 1948 SA solicita deschiderea procedurii de insolvenţă a fost înregistrat în data de 13 mai 2014, la Tribunalul Bucureşti. Clubul al cărui acţionar majoritar este Ionuţ Negoiţă a acoperit în totalitate datoriile istorice în martie 2015, cu două luni mai devreme decât prevedea planul de reorganizare aprobat de către instanţă. Conform planului de reorganizare SC Dinamo 1948 SA a avut de achitat 3.486.133 de lei, adică 4,48 % din suma aferentă masei credale, care se ridica la momentul intrării în insolvenţă la 77.826.649 de lei, aproximativ 17,5 milioane de euro. Categoriile cele mai dezavantajate prin prisma recuperării creanţelor au fost cele bugetare şi chirografare. Fără datorii, Dinamo poate fi foarte atractiv pentru eventualii investitori.

În ultimii ani, cluburile din Liga 1 au trecut printr-un proces lent, dar constant, de schimbare în ceea ce priveşte patronii, finanţatorii, acţionarii. Gheorghe Florea (Rocar Bucureşti), Eugen Huţu (Foresta Fălticeni), Nicolae Puiu (FC Oneşti), Dumitru Sechelariu (FCM Bacău), Heinrich Schorsch (FC Baia Mare), Dinel Staicu (U. Craiova), Adrian Mititelu (U Craiova), Emanoil Savin (Apulum Alba Iulia), Nicolai Boghici (Oţelul Galaţi), Nicolae Bara (UTA), Vladimir Cohn, Vasile Turcu (Dinamo) , Dumitru Bucşaru (Unirea Urziceni), Cornel Penescu (FC Argeş), Gheorghe Bosânceanu (Farul Constanţa), Marian Iancu (Poli Timişoara), Cristi Borcea (Dinamo), Nicolae Badea (Dinamo), George Copos (Rapid), Valerii Moraru (Rapid), Adrian Porumboiu (FC Vaslui), Gheorghe Ştefan (Ceahlăul Piatra Neamţ), Dan Adamescu (Oţelul Galaţi), Florian Walter (U Cluj - Petrolul Ploieşti), Daniel Capră (Petrolul Ploieşti) sunt doar câţiva dintre oamenii de fotbal care au ieşit din fenomen, cu sau fără voia lor, în ultimii 16 ani. În urma lor au rămas cluburi cu datorii imense, care au intrat în insolvenţă, multe dintre ele dispărând definitiv de pe harta fotbalului. Suporterii unor cluburi intrate în faliment au încercat să repornească tradiţia fotbalistică, dar lucrurile au mers mai greu, entuziasmul neputând compensa lipsurile financiare. Nici implicarea primăriilor şi consiliilor locale nu a reprezentat un succes, procurorii depistând numeroase nereguli în ceea ce priveşte finanţarea. Practic, majoritatea tranzacţiilor în care au fost implicate echipe din primul eşalon au fost extreme de păguboase pentru... fotbal.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb