Fondul Proprietatea (FP), acţionar la Transgaz (TGN), a solicitat alegerea unor noi membri în Consiliul de Administraţie al companiei naţionale de transport al gazelor naturale, prin metoda votului cumulativ, pentru a avea un reprezentant în conducerea companiei.
Fondul a cerut, totodată, şi numirea unui nou preşedinte CA, dacă vor fi aleşi alţi administratori, potrivit unui comunicat transmis, ieri, de Transgaz Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Consiliul de Administraţie al Transgaz a introdus pe ordinea de zi a AGA din 28 aprilie cele două solicitări ale Fondului Proprietatea.
FP deţine 14,98% din acţiunile companiei de transport al gazelor naturale, iar statul controlează, prin Ministerul Economiei, 73,51% din titluri.
Prin votul cumulativ, acţionarii minoritari au dreptul să numească cel puţin un membru în consiliul de administraţie al unei societăţi. Practic, prin multiplicarea numărului de voturi pe care le deţine un acţionar cu numărul posturilor de membru în CA, voturile exprimate sunt cumulate în favoarea unui singur candidat.
Potrivit informaţiilor de pe site-ul Transgaz, citat de Mediafax, Consiliul de Administraţie al companiei este format din cinci persoane. Preşedinte CA este Schmidt Victor Alexandru - director general adjunct la Direcţia Generală Politică Indus-trială şi Competitivitate în Ministerul Economiei-, iar membrii sunt Florin Cosma, directorul general al Transgaz, Mihai Busuioc, director general la Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, Mihai Albulescu, conferenţiar la Catedra Hidraulică, Termotehnică şi Inginerie de Zăcământ la Universitatea Petrol şi Gaze Ploieşti şi Ionica Raicu - director general la Direcţia Generală Investiţii şi IT din Ministerul Economiei.
În şedinţa din 28 aprilie acţionarii vor discuta şi distribuirea sub formă de dividende a 90% din profitul înregistrat anul trecut de companie, de 376,3 milioane lei. Acţionarii ar urma să primească în total 338,7 milioane lei, respectiv câte un dividend brut de 28,77 lei/titlu, de 2,2 ori mai mare decât valoarea de 13,02 lei/acţiune încasată anul trecut din profitul din 2009.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.04.2011, 15:45)
Pe ce criterii si ce interes in bunul mers al societatii pot avea acesti "reprezentanti" (mai putin directorul general), care isi iau peschesul, fara sa aiba habar de inghesuiala de salariati pe metru patrat de birou si de jaful pe cheltuieli; de fapt clasa politica este cea neputincioasa in a opri dezmatul in avutia statului.