FP cere Camerei să aprobe urgentarea procedurilor de listare pe BVB a acţiunilor din portofoliul său

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 septembrie 2011

Fondul Proprietatea a cerut Camerei Deputaţilor să aprobe urgentarea admiterii la tranzacţionare pe BVB a companiilor din portofoliul fondului la care statul român este acţionar majoritar, astfel încât termenul limită să fie 31 decembrie 2012, cum solicită şi preşedintele Traian Băsescu. Fondul a precizat, în scrisoarea transmisă deputaţilor, că este de acord cu cererea de reexaminare a preşedintelui Traian Băsescu la legea referitoare la reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei.

Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a adoptat în luna mai legea care prevede că termenul admiterii la tranzacţionare pe bursă a companiilor din portofoliul fondului să fie până la 31 decembrie 2014, iar preşedintele Traian Băsescu a cerut reexaminarea legii astfel încât termenul limită să fie 31 decembrie 2012. Cererea de reexaminare a fost respinsă de Senat şi urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor.

Fondul Proprietatea a precizat în scrisoare că admiterea la tranzacţionare în cel mai scurt timp a companiilor în care statul român şi Fondul sunt acţionari va contribui la creşterea preţului acţiunilor fondului oferind statului român resursele necesare pentru acoperirea cererilor de despăgubire pentru cât mai mulţi foşti proprietari deposedaţi în perioada comunistă.

În scrisoare se arată că în prezent acţiunile Fondului sunt tranzacţionate la un preţ sub valoarea activelor nete al fondului, fapt care duce la diminuarea disponibilităţilor care se află la dispoziţia statului. Scrisoarea prezintă beneficiile de tranzacţionare a companiilor, arătând că statul român poate obţine sume importante la bugetul de stat din vânzarea prin intermediul bursei de valori a unor participaţii minoritare în companiile de stat, că privatizarea participaţiilor statului prin intermediul bursei asigură gradul de transparenţă necesar.

În urma admiterii la tranzacţionare a societăţilor cu capital de stat se creează premisele pentru ca directori şi membrii CA ale acestor societăţi să fie traşi la răspundere în situaţia în care creează prejudicii acestor companii prin acte de corupţie, mai scrie Fondul, citat de Mediafax.

Scrisoarea Fondului Proprietatea a fost discutată, ieri, în Biroul Permanent al Camerei, care a decis trimiterea ei la Comisia juridică, a precizat secretarul Camerei Dumitru Pardău.

Potrivit legii prin care a fost înfiinţat Fondul Proprietatea, statul se obliga să transfere către Fond acţiuni la companii precum OMV Petrom (10%), Transelectrica (15%), Transgaz (15%), Romgaz (15%), Distrigaz Sud (12%), Distrigaz Nord (12%), Hidroelectrica (20%), Nuclearelectrica (20%), CEC (9,9%), Loteria Română (20%), Romtelecom (20%), Poşta Română (25%), Complexul Energetic Turceni (15%), Complexul Energetic Craiova (15%), Complexul Energetic Rovinari (15%), precum şi titluri la Compania Naţională "Aeroportul Internaţional Henri Coandă" (20%) şi Alro (18,17%).

De la adoptarea legii au urmat unele modificări în portofoliul Fondului, unele pachete fie nu au fost transferate, iar în cazul altor companii participaţia FP s-a diminuat sau a crescut, în funcţie de unele tranzacţii realizate.

Astfel, la finele primului semestru, FP avea 20,1% din acţiunile OMV Petrom, 13,49% din Transelectrica, 14,89% din titlurile Transgaz, la Nuclearelectrica deţinea 9,72%, la Complexul Energetic Turceni avea 24,78%, la Craiova - 24,35%, iar la Rovinari - 23,6%.

Pachete precum cele de la CEC, Loterie şi Romtelecom nu au mai fost transferate, ci au fost aduse unele modificări în ceea ce priveşte sumele pe care FP le va primi. Astfel, Fondul trebuie să încaseze de la stat suma rezultată din tranzacţionarea prin bursele din România sau străinătate a primelor 3% din acţiunile Romtelecom, 20% din sumele rezultate din privatizarea Romtelecom şi 9,9% din sumele rezultate din privatizarea CEC.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb