FPPG: "Indexarea cu inflaţia a redevenţelor petroliere va genera un impact negativ asupra economiei"

T.B.
Macroeconomie / 10 octombrie 2023

FPPG: "Indexarea cu inflaţia a redevenţelor petroliere va genera un impact negativ asupra economiei"

Indexarea cu inflaţia a redevenţelor petroliere va genera un impact negativ asupra securităţii energetice naţionale, asupra economiei româneşti şi asupra veniturilor bugetului de stat, avertizează Federaţia Patronală Petrol şi Gaze (FPPG) după ce Ministerul Finanţelor a pus în dezbatere publică un proiect de OUG care prevede indexarea redevenţelor cu rata inflaţiei, relatează news.ro.

"Federaţia Patronală Petrol şi Gaze (FPPG) ia act cu mare îngrijorare de proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind unele măsuri pentru bunurile proprietatea publică a statului precum şi pentru administrarea eficientă a proprietăţilor statului ("Proiect OUG") şi care vizează indexarea redevenţelor petroliere cu rata inflaţiei, care a fost publicat pe website-ul Ministerului de Finanţe. FPPG solicită eliminarea din Proiectul de OUG a prevederilor referitoare la indexarea redevenţelor petroliere cu rata inflaţiei, care sunt lipsite de orice temei juridic şi nu au un temei economic adecvat şi, de asemenea, vor descuraja semnificativ investiţiile, ceea ce va genera un impact negativ asupra securităţii energetice naţionale, asupra economiei româneşti şi asupra veniturilor bugetului de stat", transmite federaţia, potrivit news.ro.

Federaţia Patronală Petrol şi Gaze reaminteşte factorilor de decizie că redevenţele pentru petrol şi gaze se calculează prin aplicarea unor procente la valoarea producţiei brute de petrol şi gaze, conform sursei citate.

"Deoarece baza de redevenţe este calculată în funcţie de preţurile realizate, inflaţia este deja reflectată în formula actuală de determinare a redevenţelor petroliere. În consecinţă, o astfel de măsură ar însemna o dublă aplicare a ratei inflaţiei. Dorim să reiterăm că actualizarea unor cote procentuale cu rata inflaţiei este contrară principiilor economice fundamentale şi nu se aplică nicăieri în lume, după cunoştinţele noastre. Creşterea redevenţelor va avea un efect negativ semnificativ asupra investiţiilor şi, în consecinţă, asupra producţiei viitoare de petrol şi gaze naturale. Redevenţele mai mari cresc costul marginal al extracţiei resurselor minerale şi, de asemenea, descurajează dezvoltarea oricăror rezerve marginale care au fost descoperite şi conduc la abandonarea timpurie a sondelor productive de petrol şi gaze naturale. Impozitarea efectivă a petrolului şi gazelor naturale în România este mult peste media UE şi face ca proiectele energetice ale ţării să nu fie competitive", argumentează FPPG, transmite news.ro.

Totodată, FPPG semnalează şi o alăt problemă, încălcarea clauzelor de stabilitate definite de acordurile individuale de concesiune şi de Legea petrolului, conform cărora titularii vor continua să plătească redevenţe la nivelul stabilit în acordurile lor de concesiune petrolieră respective pe durata acestor acorduri, cu excepţia adoptării unor norme mai favorabile pentru titularii de acorduri petroliere, potrivit sursei menţionate.

"În plus, pentru concesiunile offshore şi onshore de mare adâncime, se aplică dispoziţiile suplimentare de stabilitate din Legea 256/2018. Modificările arbitrare şi unilaterale ale acordurilor de concesiune, prin indexarea cotelor de redevenţă vor avea consecinţe directe asupra proiectelor în curs de desfăşurare şi ar putea obliga deţinătorii de titluri să caute o soluţie prin proceduri judiciare. În concluzie, FPPG subliniază că potenţiala implementare a unei astfel de indexări cu inflaţia a cotelor redevenţelor petroliere nu va avea un temei juridic şi economic adecvat şi, de asemenea, va descuraja semnificativ investiţiile, ceea ce va genera un impact negativ asupra securităţii energetice naţionale, asupra economiei româneşti şi asupra veniturilor bugetului de stat. Federaţia Patronală Petrol şi Gaze, în calitate de reprezentant al industriei de ţiţei şi gaze, respectiv, peste 98% din producătorii României, rămâne deschisă la un astfel de dialog", precizeaă reprezentanţii Federaţiei Patronale Petrol şi Gaze, aşa cum relatează news.ro.

Conform proiectului de OUG privind unele măsuri pentru bunurile proprietatea publică a statului precum şi pentru administrarea eficientă a proprietăţilor statului pus în dezbatere publică de Ministerul Finanţelor, "tarifele, taxele şi sumele reprezentând redevenţele petroliere datorate în baza art. 49 şi art. 52 din Legea petrolului nr. 238/2004 publicată în Monitorul Oficial al României nr. 535 din 15 iunie 2004 se indexează cu rata inflaţiei pe anul 2022 , dacă nu este prevăzut altfel prin acordurile de concesiune încheiate potrivit legii, prin grija Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale", transmite sursa citată.

"Pentru acordurile de concesiune, aflate în derulare, se instituie obligaţia de negociere pentru modificarea acestora prin acordul părţilor. (2) Tarifele, taxele şi sumele reprezentând redevenţele petroliere datorate potrivit legii se indexează anual cu rata inflaţiei aferentă anului anterior, prin grija Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale. Pentru acordurile de concesiune, încheiate potrivit legii, aflate în derulare, se instituie obligaţia de negociere pentru modificarea acestora prin acordul părţilor. (3) Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale este autorizată să ia toate măsurile legale ce se impun pentru a duce la îndeplinire prevederile alin. (1) şi (2) referitoare la tarifele, taxele şi sumele reprezentând redevenţele petroliere″, mai prevede proiectul de act normativ, conform news.ro.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. In colonie gazarii si petrolistii nu vor sa plateasca nimic,desi in tari civilizate platesc taxe si redevente de cateva ori mai mari.in general nimeni nu vrea sa plateasca nimic in colonia noastra babuina.

    1. Tot ce se mareste la taxe petrol/gaz va fi bagat in pretul final, platit de romani.

      Ce încasează statul din redevențe este bun încasat de către români. Scăderea marjelor de profit poate surprinde pe mulți. :

      statul fura si risipeste taxele. platitorul este intotdeauna consumatorul final.

      Slogan convenabil pentru evazioniști/infractori.

      pai numai unul care plateste ZERO taxe vorbeste cum ca hai sa fie mai mari taxele. cine plateste stie ca sunt destul de mari.

      Cei care exploatează resursele unui stat nu pot face evaziune decât prin lobby.

      Resursele sunt ale statului care stabilește nivelul redevențelor.

      Numai unul care fură de zeci de ani mai găsește un pic de tupeu pe fund să se declare prejudiciat de către victime. : 

    Eu am citit ca nu s au actualizat redeventele de zeci de ani, asa ca si ministerul de finante trebuie sa scoata ceva bani din resursele subsolului. Dar vad in articol ce deal au facut petrolistii :adica redeventele cresc numai cu acordul lor.... in plina criza energetica.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb