Actualizare 16:05 Jean-Claude Juncker: "Cu Franţa avem o anume problemă, cheltuie prea mulţi bani unde nu trebuie"
Cheltuielile mari ale statului francez sunt o problemă, a afirmat luni preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în urma câştigării alegerilor prezidenţiale de către Emmanuel Macron, transmite Reuters.
Jean-Claude Juncker a declarat: "Cu Franţa avem o anume problemă... Francezii cheltuie prea mulţi bani şi cheltuie prea mult unde nu trebuie. Asta nu va merge pe termen lung".
(A.I.)
---
Actualizare 15:45 Parisul îşi va dubla eforturile de a atrage bănci din Londra, după victoria lui Macron în alegerile franceze
Victoria lui Emmanuel Macron în alegerile prezidenţiale din Franţa şi planurile sale de a face reforme structurale vor avea o contribuţie pozitivă la eforturile Parisului de a atrage bănci şi companii de servicii financiare care vor să îşi transfere operaţiunile din Marea Britanie din cauza Brexit, a declarat luni şeful organizaţiei de lobby Paris Europlace, Arnaud de Bresson, precizează Reuters.
Decizia Marii Britanii de a ieşi din Uniunea Europeană a declanşat o concurenţă puternică între alte centre financiare europene, între care se numără Paris, Frankfurt, Dublin şi Luxemburg, pentru a atrage bănci şi companii financiare care vor să îşi asigure în continuare accesul la piaţa unică europeană.
Deocamdată, bancherii au fost sceptici că Franţa poate atrage o parte importantă a industriei financiare, din cauza costurilor ridicate cu forţa de muncă şi modificările frecvente ale sistemului fiscal, relatează News.ro.
"Victoria lui Macron este un semn că Franţa este pe care să implementeze mai multe reforme structurale de care are nevoie", a declarat Bresson, estimând că Parisul poate atrage 20.000 de lucrători din Marea Britanie.
În opinia sa, Macron va face o misiune personală din convingerea băncilor internaţionale şi investitorii de beneficiile Parisului.
Noul preşedinte a promis reformarea pieţei muncii şi simplificarea sistemului fiscal şi a sistemului de pensii şi eliminarea unor reglementări care împiedică inovaţia. Există însă incertitudini legate de ritmul reformelor, care ar putea dura luni sau chiar ani de zile.
O delegaţie a Paris Europlace, împreună cu Christian Noyer, fost guvernator al băncii centrale franceze, va merge în Statele Unite pe 22-23 mai, pentru a convinge industria financiară să aleagă Parisul ca bază europeană.
Europlace a organizat deja 100 de întâlniri cu bănci internaţionale mari şi companii de administrare a activelor, de investiţii, asigurări şi de servicii financiare online, la Londra, New York, Shanghai şi Tokyo.
"Multe bănci au aşteptat rezultatele alegerilor înainte de a lua o decizie, iar alegerea lui Macron va impulsiona alegerea Parisului", a spus Bresson.
El a adăugat că autorităţile de reglementare franceze oferă soluţii rapide băncilor şi firmelor de management al activelor care solicită licenţe de funcţionare şi că Macron a promis să implementeze reforme în domeniul legislaţiei muncii în primele 100 de zile de mandat.
La aproape 1 an după votul pro-Brexit, majoritatea băncilor şi managerilor de active au început deja să implementeze planuri de protecţie, inclusiv să decidă în ce oraş european îşi vor stabili baza de operare.
Potrivit datelor anunţate oficial şi a informaţiilor pe surse, marile bănci internaţionale ar putea transfera din Londra circa 9.000 de angajaţi.
Un număr de 13 bănci importante, între care Goldman Sachs, UBS şi Citigroup, au oferit informaţii despre cum îşi vor organiza operaţiunile în Europa, pentru a păstra accesul pe piaţa unică.
Cele mai mari cinci bănci de investiţii americane sunt pe care să transfere sute de angajaţi din Londra la Frankfurt, în următorii doi ani.
Deocamdată, numai HSBC, cea mai mare bancă europeană, a anunţat că ar putea să îşi transfere o parte din operaţiuni la Paris, unde are o subsidiară care deţine majoritatea licenţelor necesare unei bănci de investiţii, ca urmare a preluării CCF în anul 2000.
(A.I.)
---
Actualizare 14:00 Sarkozy îl felicită pe Macron pentru "această alegere frumoasă", dar avertizează că ceea ce e mai dificil abia începe
Nicolas Sarkozy l-a felicitat astăzi pe Emmanuel Macron pentru "această frumoasă alegere" şi a spus, pe France2, că doreşte "din adâncul sufletului ceea ce este mai bine Franţei", în pofida faptului că, pentru noul preşedinte, ceea ce este cel mai "dificil începe", transmite AFP.
Actualizare 15:43 Angela Merkel promite că-l va sprijini pe Emmanuel Macron în combaterea şomajului din Franţa
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, l-a felicitat pe Emmanuel Macron pentru victoria "spectaculoasă" înregistrată în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, promiţând că îl va ajuta pe noul preşedinte să combată şomajul din Franţa şi să promoveze stabilitatea europeană, relatează Reuters.
Angela Merkel a afirmat, la Berlin: "El poartă speranţa a milioane de francezi şi a multor oameni din Germania, precum şi a întregii Europe (...) El a dus la capăt o campanie proeuropeană curajoasă, reprezentativă pentru deschiderea către lume şi angajată în mod decisiv într-o economie socială de piaţă".
(A.I.)
---
"Este mai întâi de felicitat preşedintele Macron pentru această alegere frumoasă şi dorim din adâncul sufletului ceea ce este mai bine pentru Franţa", a declarat fostul şef al statului, intervievat de France2.
"Atunci când îţi iubeşti ţara, nu poţi decât să-i urezi ceea ce este mai bine pentru ea. Eu ştiu din experienţă că acum ceea ce este mai dificil începe", a declarat Sarkozy, intervievat în marja comemorării zilei de 8 mai 1945, la Paris.
Preşedintele ales Emmanuel macron urmează să asiste alături de preşedintele în exerciţiu François Hollande la aceste comemorări, conform sursei citate.
(M.I.)
-------
Actualizare 13:30 Emmanuel Macron a fost ales preşedinte al Franţei cu 66,1% din voturi
Emmanuel Macron a fost ales ieri preşedintele Republicii franceze cu 66,10% din voturile exprimate, şi a învins-o pe Marine Le Pen (33,90%), potrivit rezultatelor definitive ale celui de-al doilea al scrutinului prezidenţial, anunţate luni de către Ministerul francez de Interne, relatează AFP.
Absenteismul s-a ridicat la 25,44% din alegătorii înscrişi, în creştere faţă de cel din primul tur (22,23%).
(A.C.)
---------
Actualizare 09:54 Iohannis îl felicită pe Macron
Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis astăzi, 8 mai, un mesaj de felicitare Preşedintelui ales al Republicii Franceze, domnul Emmanuel Macron, potrivit unui comunicat remis pe site-ul prezindenţial.
În mesajul preşedintelui se arată: "Cu ocazia victoriei dumneavoastră în alegerile prezidenţiale din Republica Franceză, doresc să vă adresez, în numele meu personal şi al poporului român, cele mai calde felicitări, împreună cu urări de deplin succes în exercitarea înaltelor responsabilităţi ce v-au fost încredinţate. Prin alegerea dumneavoastră, poporul francez s-a pronunţat ferm şi clar în favoarea continuării implicării Franţei în susţinerea proiectului european. România doreşte să contribuie, alături de Franţa şi de celelalte state partenere, la relansarea şi aprofundarea acestui proiect esenţial, astfel încât să putem oferi mai multă securitate şi prosperitate cetăţenilor noştri, într-un context marcat de multe provocări şi incertitudini".
Preşedintele Klaus Iohannis subliniază faptul că Franţa este un partener esenţial pentru România, iar relaţiile dintre cele două ţări, clădite pe o istorie comună şi pe afinităţi lingvistice şi culturale foarte strânse, au cunoscut în ultimii ani o dezvoltare fără precedent.
Iohannis mai precizează: "Folosesc acest prilej pentru a vă asigura de întreaga mea disponibilitate de a lucra împreună cu dumneavoastră la aprofundarea relaţiilor privilegiate dintre România şi Franţa, pe baza Parteneriatului Strategic solid existent între ţările noastre. Sunt convins că Sezonul cultural comun din 2018-2019 va reprezenta şi el o ocazie excelentă pentru a scoate în evidenţă bogăţia şi diversitatea relaţiilor noastre".
(A.C.)
---------
Actualizare 09:25 Theresa May a discutat cu preşedintele-ales francez Emmanuel Macron despre Brexit
Premierul britanic Theresa May a dscutat despre Brexit cu preşedintele-ales Emmanuel Macron, în urma victoriei sale în alegeri, a anunţat biroul ei de pe Downing Street, relatează AFP.
"Premierul (britanic Theresa May) a discutat în această seară cu preşedintele-ales (francez Emmanuel) Macron, pe care l-a felicitat pentru victoria pe care a obţinut-o în alegeri", a declarat duminică noaptea un purtător de cuvânt, după ce Macron a triumfat împotriva lui Marine Le Pen.
Cei doi "lideri au discutat despre Brexit, iar premierul a reiterat că Regatul Unit doreşte un parteneriat puternic cu o UE sigură şi prosperă" după divorţ, a adăugat el.
Biroul lui May de pe Downing Street a salutat "parteneriatul unic al Regatului Unit cu Franţa, care constituie o bază solidă a viitoarei cooperări", înainte ca Londra să înceapă negocierile în vederea ieşirii din Uniunea Europeană (UE).
(A.C.)
----------
Actualizare 09:00 Manifestaţii "anticapitaliste" în mai multe oraşe franceze, în urma alegerii lui Macron
Mai multe manifestaţii "anticapitaliste", unele urmate de incidente, au avut loc ieri seara, la Paris Nantes şi Grenoble, în urma alegerii lui Emmanuel Macron preşedinte al Republicii, relatează AFP.
La Nantes, aproximativ 450 de persoane potrivit prefecturii, s-au adunat în spatele unei banderole cu mesajul "Să fim neguvernabili" şi strigând "Macron demisia" sau "Macron cară-te, rezistenţă şi sabotaj", a constatat un fotograf AFP.
În forţele de ordine s-a aruncat cu proiectile, iar ele au replicat cu gaze lacrimogene. Cinci persoane au fost reţinute, a precizat o sursă din cadrul poliţiei.
Un funcţionar a fost rănit la mână, după ce s-a aruncat cu un recipient în el, potrivit prefecturii. O fotografă independentă a fost rănită uşor de explozia unei grenade asurzitoare şi a fost preluată în grijă de pompieri, potrivit unui jurnalist AFP.
La Paris, peste 300 de manifestanţi s-au adunat în cartierul popular Menilmontant.
Strigând "Toată lumea detestă poliţia", tineri, majoritatea bărbaţi, îmbrăcaţi în negru, cu cagule sau cu partea inferioară a feţei acoperită, au aruncat cu proiectile.
Poliţişti au răspuns cu gaze lacrimogene şi i-au încercuit rapid pe aproximativ 100 dintre manifestanţi.
Forţele de ordine au procedat la controale, în vederea verificării dacă vreunii dintre tineri făceau parte dintre cele 69 de persoane vizate de un mandat de interzicere a sejurului, emis de prefectul poliţiei.
Câteva zeci de persoane au fost reţinute, dintre care cel puţin una era vizată de o interdicţie de sejur, potrivit unei surse din cadrul poliţiei.
Câteva grupuri s-au disperat în estul Parisului, spărgând geamuri la un colegiu şi aruncând cu proiectile împotriva unui vehicul de poliţie, potrivit unei surse din cadrul poliţiei.
În seara primului tur al alegerilor prezidenţiale, la Paris, o manifestaţie a sute de "antifascişti" a degenerat în confruntări cu poliţia, Şase poliţişti şi trei manifestanţi au fost răniţi, iar 143 de persoane reţinute.
În turul doi, Prefectura Poliţiei Parisului a mobilizat, "un dispozitiv de securizare consolidat".
La Lyon, aproximativ 300 de persoane s-au adunat încă de la anunţarea primelor rezultate, în vederea unui al "treilea tur social".
"Antifascişti şi anticapitalişti", "împotriva lui Macron şi a capitalului, lupta socială", "îi luăm pe aceiaşi o luăm de la cap, ce hazliu", se putea citi pe pancarte, în faţa primăriei.
"Macron demisia", "Nici Le Pen, nici Macron", scandau manifestanţii, fără vreun incident notabil.
La Grenoble, 350 de militanţi anarhişti şi de ultrastânga s-au adunat în faţa prefecturii. O "coloană sălbatică" s-a format după aceea pe mai mult de un kilometru, după care a fost dispersată cu tiruri de grenadă, potrivit poliţiei.
La Strasbourg, incidente au avut loc după ce o manifestaţie a extremei stângi, de aproximativ 100 de persoane, s-a trezit faţă în faţă cu aproximativ zece militanţi de extremă dreapta. Poliţia a procedat la "aproximativ zece arestări", potrivit viceprimarului (PS) însărcinat cu securitatea Robert Herrmann.
Aproximativ 300 de persoane au manifestat de asemenea la Poitiers, în spatele unei banderole cu mesajul "Generaţia neguvernabilă", iar incidente uşoare au avut loc între o parte dintre ele şi forţe de ordine, după ce un grup mic de manifestanţi a lansat fumigene.
La Tours, aproximativ 100 de persoane au defilat cu sloganul "nici Le Pen, nici Macron", iar alte 80 au defilat la Caen, fără incidente.
(A.C.)
------------
Actualizare 08:32 Macron, abia ales, începe să lucreze la alcătuirea Guvernului
Emmanuel Macron, abia ales, asistă astăzi la ceremonii alături de preşedintele în exerciţiu François Hollande, după care va începe să lucreze la alcătuirea guvernului său în vederea alegerilor legislative, în care este necesar să-şi demonstreze victoria în alegerile prezidenţiale, relatează AFP.
Mandatul lui François Hollande expiră în mod oficial duminica viitoare, iar ceremonia de predare şi primire a puterii va avea loc în weekend.
Luni, la ora locală 10:40 (11:40, ora României), Emmanuel Macron îl însoţeşte pe Hollande la comemorarea a 72 de ani de la victoria de pe 8 mai 1945, dar şi la Ziua Naţională în memoria sclaviei, miercuri, imediat după ultima şedinţă a Consiliului de Miniştri din mandatul de cinci ani al lui Hollande.
(A.C.)
-----------
Actualizare 07:26 Macron o învinge pe Le Pen cu 66,06% din voturile exprimate
Emmanuel Macron a obţinut o victorie în alegerile prezidenţiale de duminică cu 66,06% din sufragiile exprimate, în faţa lui Marine Le Pen (33,94%), a anunţat Ministerul francez de Interne în noaptea de duminică spre luni după numărarea a 99,9% din buletinele de vot, potrivit Reuters.
Potrivit acestei numărători, care încă nu este definitivă, Macron a obţinut 20,7 milioane de voturi şi a învins-o în mod detaşat pe Le Pen, care a obţinut 10,6 milioane de voturi.
(A.C.)
----------
Emmanuel Macron, candidatul formaţiunii de centru En Marche!, va deveni noul preşedinte al Franţei, arată un exit-poll IPSOS difuzat duminică seara, după închiderea urnelor, de France24. El a obţinut 65,099% din voturi, în timp ce adversara sa, Marine Le Pen, a obţinut doar 34,9% din voturi.
Rata de absenteism la alegerile prezidenţiale din Franţa, estimată la 25,3% de institutul IPSOS, este cea mai mare după 1969.
De asemenea, aproximativ 4,2 milioane de voturi au fost declarate nule.
Potrivit unui sondaj realizat de Kantar Sofres-Onepoint la ieşirea de la urne, Macron a obţinut 65,5% din sufragii, iar Le Pen 34,5%.
Institutul Elabe estimează că Macron a obţinut 65,9% din voturi, iar Le Pen 34,1%, relatează BFMTV.
Rata de absenteism a fost de 25,5%, potrivit exit-poll-ului Kantar Sofres-Onepoint.
La 39 de ani, candidatul En Marche! va deveni, astfel, cel mai tânăr preşedinte din istoria celei de a V-a Republici franceze, scrie News.ro.
Sute de susţinători ai lui Macron, strânşi pe Esplanada de la Luvru, au aplaudat la aflarea rezultatelor şi au fluturat drapele ale Franţei.
La Chalet-du-Lac, în apropiere de Bois de Vincennes, susţinătorii lui Le Pen, în număr relativ mic, au cântat imnul Franţei după ce au fost publicate exit-pollurile.
• Macron spune că victoria sa a deschis o "pagină nouă" în istoria Franţei
Emmanuel Macron, a declarat pentru AFP, în prima sa declaraţie după anunţarea rezultatelor exit-poll-urilor, că o "nouă pagină s-a deschis" pentru Franţa, cea a "speranţei şi încrederii regăsite".
El a spus: "O nouă pagină din istoria noastră lungă se deschide în această seară (duminică - n.r.). Vreau să fie cea a speranţei şi încrederii regăsite".
• Macron a transmis în primul său discurs după închiderea urnelor un mesaj de unitate francezilor şi Europei
Emmanuel Macron a transmis duminică seara, în primul său discurs după anunţarea rezultatelor sondajelor de la ieşirea de la vot, un mesaj de unitate întregului popor din Hexagon, dar şi Europei.
Macron le-a mulţumit "din suflet" celor care l-au votat şi l-au susţinut. "Voi depune toată energia pentru a fi demn de încrederea voastră", a afirmat viitorul preşedinte al Franţei.
El a dat asiguări că nu va ceda, în pofida dificultăţilor cu care ţara se confruntă de "prea mult timp".
Noul preşedinte a ţinut să transmită "un salut republican" adversarei sale, Marine Le Pen, şi a transmis un mesaj electoratului acesteia. "Cunosc diviziunile naţiunii noastre, care i-au împins pe unii la vot extrem, cunosc furia, îndoielile, anxietăţile pe care o parte dintre voi le-au exprimat", a spus Macron, dând asigurări că va depune eforturi să îi protejeze pe "cei mai fragili" dintre francezi.
De asemenea, el a promis că va asigura securitatea, garantând "unitatea naţiunii".
Macron a insistat: "Toţi împreună avem îndatoriri faţă de ţara noastră. Suntem moştenitorii unei măreţe istorii şi a unui măreţ mesaj umanist adresat lumii. Această istorie şi acest mesaj trebuie să le transmitem copiilor noştri. Dar, mai important, trebuie să le purtăm către viitor şi să le dăm o nouă sevă".
"Voi apăra Franţa şi interesele sale", a promis Macron. Totodată, el a mai spus că vrea să amelioreze relaţia dintre Europa şi popoarele care o formează.
Într-un mesaj adresat "popoarelor lumii", Macron a dat asigurări că Parisul se va implica în toate provocările cu care se confruntă omenirea în prezent: "Franţa va fi în prima linie în lupta împotriva terorismului atât pe teritoriul său, cât şi în acţiunile internaţionale. Oricât va dura această luptă, o vom duce, fără a slăbi".
"Vreau ca această seară să fie a speranţei şi a încrederii regăsite", a mai afirmat el.
"Responsabilitatea mea va fi să unesc toate femeile şi toţi bărbaţii dispuşi să înfrunte provocările gigantice care ne aşteaptă. O parte dintre aceste provocări sunt şanse", a spus el, oferind ca exemplu informatizarea, demersurile ecologiste sau restartarea Europei. "Altele sunt ameninţări, precum terorismul", a adăugat Macron.
"Trăiască Republica, trăiască Franţa", şi-a încheiat discursul viitorul preşedinte al Franţei.
• Marine Le Pen: "Francezii au votat pentru continuitate"
Candidata de extremă-dreapta Marine Le Pen şi-a recunoscut înfrângerea în cursa pentru Elysee, în discursul rostit duminică seara, la scurt timp după închiderea urnelor.
Ea i-a urat succes contracandidatului său şi a încercat să mobilizeze electoratul Frontului Naţional pentru alegerile legislative din iunie.
"Francezii au ales un nou preşedinte al Republicii şi au votat pentru continuitate", a afirmat candidata Frontului Naţional.
Le Pen a anunţat că a discutat cu Macron pentru a-l felicita şi i-a urat noroc pentru a face faţă "provocărilor cu care se confruntă Franţa".
"Vreau să le mulţumesc celor 11 milioane de francezi care mi-au acordat vocea şi încrederea lor, precum şi militanţilor care m-au susţinut şi însoţit pe tot parcursul campaniei", a mai spus ea.
Le Pen a afirmat că votul "istoric" al francezilor a făcut din formaţiunea sa principala forţă de opoziţie din ţară.
Aceasta a admis, însă, că Frontul Naţional trebuie să se reînnoiască pentru a se ridica la înălţimea aşteptărilor francezilor.
Discursul, care a durat aproximativ patru minute, a fost, practic, un apel de mobilizare a electoratului pentru alegerile legislative din 8 iunie.
• Victoria lui Macron în alegeri a fost salutată de liderii de la Paris şi de cei europeni
Victoria lui Emmanuel Macron în alegerile prezidenţiale din Franţa a fost salutată atât de liderii de la Paris, cât şi de cei europeni.
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că francezii au ales "un viitor european".
Franţa rămâne "în centrul Europei", a scris, pe Twitter, şeful diplomaţiei germane, Sigmar Gabriel.
La rândul său, premierul britanic Theresa May l-a felicitat "călduros" pe Macron, a spus purtătorul ei de cuvânt.
Şi la Paris, preşedintele Francois Hollande l-a felicitat pe Emmanuel Macron, potrivit unui comunicat. "L-am sunat în această seară (duminică - n.r.) pe Emmanuel Macron pentru a-l felicita călduros pentru alegerea sa la Preşedinţia Republicii", a afirmat Hollande, în comunicat. El a urmărit rezultatul alegerilor de la Elysee, împreună cu miniştrii săi.
Victoria detaşată a lui Macron confirmă "că majoritatea concetăţenilor noştri au vrut să se reunească în jurul valorilor Republicii şi să îşi marcheze ataşamentul faţă de Uniunea Europeană, precum şi deschiderea Franţei în lume", a adăugat Hollande.
De asemenea, premierul francez Bernard Cazeneuve a salutat "luciditatea alegătorilor" care au respins "proiectul funest al extremei-drepte".
• Surse: Emmanuel Macron va depune jurământul pe 14 mai
Transferul puterii între preşedintele în exerciţiu, Francois Hollande, şi preşedintele ales, Emmanuel Macron, urmează să aibă loc pe 14 mai, au declarat surse citate sub acoperirea anonimatului de publicaţia Le Figaro.
Astăzi, Macron urmează să aibă prima apariţie oficială alături de preşedintele în exerciţiu, Francois Hollande, la Arcul de Triumf, pentru ceremonia anuală la Mormântul Soldatului Necunoscut, eveniment care comemorează predarea forţelor naziste din 1945.
Apoi, pe parcursul săptămânii, Guvernul socialist al lui Hollande este aşteptat să demisioneze, deschizând calea către învestirea în funcţie a preşedintelui ales. Guvernul premierului Bernard Cazeneuve va continua să se ocupe de afacerile la zi, până când noul şef al statului va depune jurământul.
După ce va fi învestit în funcţie, Macron va numi un nou premier, care va forma un cabinet.
1. Bancher castiga presedentia in Franta !
(mesaj trimis de anonim în data de 08.05.2017, 19:09)
Coincidenta sau nu fara partid face asta.
Partidul bancherilor castiga ! (Neanregistrat acest partid).