Francezii de la "Areva" vor să participe la construcţia celei de-a doua centrale nucleare din România

R.P.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 12 mai 2008

Compania franceză "Areva", cel mai mare constructor de centrale nucleare din lume, va participa la realizarea noii centrale nucleare pe care statul român doreşte să o pună în funcţiune în jurul anului 2020, scrie revista de profil "Power Engeneering International", citând experţi în domeniu. Potrivit publicaţiei, noua centrală nucleară va avea o capacitate de 1.200 MW şi va fi localizată în Transilvania, pe unul din râurile Someş, Olt sau Mureş.

Deşi actuala centrală nucleară de la Cernavodă utilizează tehnologia canadiană Candu, noua capacitate va folosi un alt tip de echipamente, susţin jurnaliştii de la "Power Engeneering", citaţi de Rompres.

"România are nevoie de a doua centrală nucleară, întrucât consumul de energie este în creştere permanentă, iar resursele fosile vor fi înlocuite", a declarat directorul ştiinţific al Areva, Philippe Garderet. Domnia sa a adăugat că Franţa ar putea investi în România şi în exploatarea de uraniu, mai scrie publicaţia energetică.

Directorul general al "Nuclearelectrica", Teodor Chirica, a declarat că aceste informaţii ar putea fi incluse în parteneriatul strategic semnat de România şi Franţa, ale cărui detalii economice nu le cunoaşte. Domnia sa a admis că "Areva" are o poziţie foarte bună în procesul de selecţie a celor care vor realiza noua centrală, fiind singura companie din Europa care construieşte, în prezent, reactoare nucleare.

Oficialul "Nuclearelectrica" a precizat: "Totuşi, participarea lor în acest proiect nu a fost stabilită. Un contract cu constructorul unei centrale nucleare pe care vrem să o finalizăm în 2020 ar trebui semnat abia în 2012-2014, iar până atunci se pot schimba multe".

Referitor la capacitatea pe care ar urma să o aibă centrala, respectiv 1.200 MW, Teodor Chirica a arătat că, probabil, aceasta este estimarea celor de la "Areva" pe baza tehnologiei cu care operează, dar că autorităţile de la Bucureşti nu au luat nicio decizie în acest sens.

În toamna anului trecut, cu ocazia inaugurării reactorului 2 de la Cernavodă, premierul Călin Popescu Tăriceanu anunţa că a solicitat Ministerului Economiei şi Finanţelor să localizeze un amplasament optim pentru o nouă centrală nucleară în România, a cărei construcţie ar urma să înceapă după finalizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, adică după 2015.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb