Comisarul european pentru Justiţie, Libertate şi Securitate, Franco Frattini a recomandat, ieri, Parlamentului să susţină măsurile de reformă iniţiate de Guvern. "Nu vreau să mă amestec în activitatea Parlamentului însă o importantă parte a viitorului acestei ţări ţine de această instituţie. Ţara şi Guvernul au nevoie de suportul Parlamentului pentru a face ireversibilă reforma justiţiei", a declarat Franco Frattini. Domnia sa, în calitate şi de vice-preşedinte al Comisiei Europene, a cerut ca Departamentul Naţional Anticorupţie (DNA) să fie lăsat să lucreze şi să nu se mai intervină în schimbarea magistraţilor care conduc instituţia. Funcţionarea DNA a fost stabilită anul trecut în documentul "Strategia Naţională Anticorupţie" pe perioada 2005-2007. "DNA funcţionează bine în acest moment însă este important să se evite schimbarea regulilor, ca de exemplu numirile şi revocările din funcţie ale magistraţilor. Lupta anticorupţie trebuie să fie făcută într-un mod foarte transparent şi însoţită şi de alte măsuri, ca de pildă o lege privind finanţarea partidelor politice", a mai precizat vice-preşedintele Comisiei Europene.
Pe de altă parte, comisarul european a avut numai cuvinte de laudă privind Guvernul. El a apreciat eforturile depuse pentru a reforma domeniul justiţiei şi afacerilor interne şi i-a felicitat pe miniştrii Monica Macovei şi Vasile Blaga. El a spus că la prima sa vizită în România s-a declarat optimist, iar acum este "mai mult decît optimist", dat fiind faptul că ţara noastră a înregistrat progrese majore în domeniul justiţiei şi afacerilor interne. În această privinţă, a apreciat domnia sa, România nu mai are "steguleţe roşii". Oficialul european a mai afirmat că avem rezultatele mult îmbunătăţite în privinţa securităţii la frontiere şi a profesionalismului cadrelor de poliţie. Totuşi, mai trebuie luate măsuri pentru întărirea capacităţii de lucru a judecătorilor şi procurorilor. De asemenea, trebuie schimbată imaginea publică a acestora. Franco Frattini este convins că ministrul Monica Macovei se află pe drumul cel bun pentru a îndeplini acest lucru.
Totodată, el speră că decizia de aderare a României la UE să fie luată încă din luna mai, odată cu publicarea raportului de ţară şi să fie validată în iunie de Consiliul Uniunii Europene. Atît comisarul european, cît şi premierul Tăriceanu s-au pronunţat pentru continuarea parteneriatului de colaborare dintre Guvern şi Comisia Europeană după publicarea raportului de ţară. Oficialul european a mai afirmat că speră ca monitorizarea ţării noastre să continue şi după data aderării.