Banca Naţională a Elveţiei (SNB) are spaţiu de manevră ca să intervină pe pieţele valutare, în condiţiile în care francul elveţian continuă să fie supraevaluat în raport cu euro, susţine preşedintele SNB, Thomas Jordan, potrivit Reuters.
Oficialul SNB a afirmat, la o conferinţă bancară internaţională desfăşurată în Bali: "Încă mai putem interveni. Analizăm costurile şi beneficiile unei intervenţii. Suntem convinşi că, ţinând cont de actuala situaţie dificilă dată de supraevaluarea francului elveţian şi de inflaţia negativă, abordarea noastră este cea potrivită - o politică monetară expansionistă, cu rate negative ale dobânzilor, şi disponibilitatea de a interveni pe pieţele valutare".
SNB a cumpărat valută înainte ca Marea Britanie să-şi exprime, la data de 23 iunie, votul pentru părăsirea Uniunii Europene, atunci când investitorii s-au orientat către franc, plasament considerat sigur în perioadele cu turbulenţe pe pieţele financiare.
Tot în iunie, Banca Naţională a Elveţiei a decis să menţină nemodificată dobânda cheie, aşa cum anticipau analiştii, şi a avertizat că "referendumul din Marea Britanie ar putea provoca sporirea incertitudinilor şi a turbulenţelor".
SNB a menţinut atât dobânda interbancară Libor, pentru împrumuturi pe o perioadă de trei luni, în intervalul cuprins între -1,25% şi -0,25%, cât şi dobânda la depozite la -0,75%.
SNB utilizează dobânzile negative cumulate cu achiziţiile de valută pentru slăbirea francului şi protejarea exporturilor spre zona euro, cel mai mare partener comercial al Elveţiei.
"În cazul Elveţiei, sunt necesare în mod evident dobânzile negative", a subliniat Jordan.
SNB aşteaptă o inflaţie de -0,4% anul acesta, în Elveţia, iar în 2017, de -0,3%. Estimarea băncii centrale elveţiene privind inflaţia va fi actualizată în septembrie.