Franklin Templeton a ratat ţintele impuse de acţionari, dar mai vrea un mandat la FP

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 octombrie 2016

Franklin Templeton a ratat ţintele impuse de acţionari, dar mai vrea un mandat la FP

Administratorul FP nici măcar nu s-a apropiat de obiectivul privind discountul preţului faţă de activ, dar l-a îndeplinit pe cel legat de valoarea activului net

Comitetul Reprezentanţilor Acţionarilor consideră că performanţa Administratorului Fondului a fost onorabilă

Comitetul Reprezentanţilor: "Listarea GDR-urilor nu a avut un efect pozitiv susţinut asupra nivelului de discount"

Franklin Templeton a recomandat acţionarilor Fondului Proprietatea (FP) să îi acorde un nou mandat de administrator, deşi nu şi-a îndeplinit criteriul de performanţă legat de reducerea discountului dintre valoarea activului şi preţul acţiunilor.

Obiectivele de performanţă pentru managerul FP erau un discount de 15% sau mai mic pentru cel puţin două treimi din zilele de tranzacţionare în perioada 1 iulie 2015 - 30 iunie 2016 şi o valoare a activului net (VAN) ajustat pe acţiune mai mare ca VAN pe acţiune raportat la data de 30 iunie 2015 (1,1851 lei pe acţiune), însă numai cel de-al doilea a fost îndeplinit.

Pentru a convinge acţionarii, Franklin Templeton a întocmit un raport de performanţă, care a fost analizat de Comitetul Reprezentanţilor Acţionarilor.

Conform Raportului de Performanţă, discountul atins de Fondul Proprietatea pe durata perioadei de raportare a fost cuprins între 25,9% - 40,1%, se arată în Raportului de analiză al Comitetului Reprezentanţilor: "Obiectivul de discount, astfel cum este definit în Declaraţia de Politică Investiţională (DPI), a fost de a atinge un obiectiv de discount care să nu fie mai mare de 15% pe durata a nu mai puţin de 2/3 din zilele de tranzacţionare în Perioada de Raportare. Discount-ul mediu în Perioada de Raportare a fost de 31,8%. Obiectivul de Discount, atât pentru acţiuni, cât şi pentru GDR-uri, nu a fost îndeplinit".

Conform reprezentanţilor acţionarilor, pe durata perioadei de raportare, administratorul Fondului a întreprins o serie de acţiuni cu scopul de a reduce discount-ul şi de a creşte cererea de acţiuni ale Fondul Proprietatea.

În raport se arată că între aceste măsuri se numără listarea GDR-urilor pe London Stock Exchange: "Până acum, deşi a atras mai mulţi investitori şi a crescut profilul internaţional al Fondul Proprietatea, listarea GDR-urilor nu a avut un efect pozitiv susţinut asupra nivelului de discount".

Comitetul Reprezentanţilor Acţionarilor este de părere că mediul local operaţional solicitant şi condiţiile de piaţă (inclusiv absenţa unor listări noi pe Bursa de Valori Bucureşti şi performanţa sub aşteptări a pieţelor româneşti şi a altor pieţe emergente şi de frontieră comparativ cu pieţe mai dezvoltate) au fost factori care au contribuit la eşecul Administratorului Fondului de a atinge obiectivul de discount: "În particular, întârzieri şi o incertitudine a acţiunilor guvernamentale cu privire la listarea unor societăţi din portofoliu au un impact negativ asupra lichidităţii portofoliului".

Conform Raportului de Performanţă, VAN ajustată per acţiune a fost, la data de 30 iunie 2016, de 1,1961 lei şi a fost mai mare decât NAV per acţiune la data de 30 iunie 2015 (1,1851 lei).

Comitetul Reprezentanţilor (CR) precizează că ia notă de impactul negativ semnificativ pe care scăderea valorii deţinerilor OMV Petrom a avut-o asupra NAV-ului Fondului. CR crede cu tărie că analizarea acestei expuneri de risc ar trebui să fie una din priorităţile Administratorului Fondului.

Săptămâna trecută, Fondul Proprietatea a vândut, prin ofertă publică, un pachet de 6,4% din SNP Petrom, la 0,21 lei/acţiune şi chiar mai jos, ducând cotaţia SNP sub preţul de la privatizare din 2004, de 0,239 lei/acţiune.

Cu toate acestea, Comitetul Reprezentanţilor consideră că performanţa administratorului Fondului a fost onorabilă pe durata perioadei de raportare şi evaluează eforturile şi acţiunile Administratorului Fondului în mod pozitiv.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. sa mai fie administrator si altcineva la FP. Cu un contract privind remuneratia mult mai correct si legat de obiective. Acum la FP isi incasraza salariile indifferent de rezultate. In afara de salarii si conditiile celelalte de munca sunt de exceptie. Rezultatul livrat actionarilor este insa mult sub cerinte. Poate nu toti actionarii sunt tratati la fel si unii au de castigat ma refer la actionarii mici care nu vad nimic.

    1. care se calculeaza si acum in sistemul contabil romanesc, desi nu este prezentat niciun raport RAS. Unde nu exista obisnuinta la brutalitate aceasta metoda se numeste INSELACIUNE.Mioritic i se spune ELUDARE

      Subscriu la acest adevar !

    Vin bolsevicii la putere si pun ei administrator privat, vreun Musetescu sau ceva...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb