FRANŢA: Consiliul Constituţional validează permisul sanitar şi vaccinarea obligatorie a personalului medical

G.B
Internaţional / 5 august 2021

Consiliul Constituţional validează permisul sanitar şi vaccinarea obligatorie a personalului medical

Consiliul Constituţional din Franţa a validat astăzi legea care instaurează permisul sanitar şi vaccinarea obligatorie a personalului medical, două măsuri cheie din strategia anti-COVID-19 promovată de preşedintele Emmanuel Macron, care este însă tot mai mult contestată prin proteste de stradă, informează AFP, citată de Agerpres.

În faţa recrudescenţei epidemiei de COVID-19, care a făcut peste 112.000 de victime în Franţa, permisul sanitar - test COVID-19 negativ recent, dovada vaccinării sau certificatul medical de trecere prin boală - a intrat în vigoare pe 21 iulie pentru a permite accesul în "spaţiile de recreere şi de cultură" în care există mai mult de 50 de persoane.

Deputaţii şi senatorii francezi au votat la finalul a şase zile de dezbateri aprinse extinderea acestui permis începând din 9 august la cafenele, restaurante, trenuri pe linii principale şi curse aeriene interne, precum şi în cazul pacienţilor fără afecţiuni urgente şi al vizitatorilor din unităţile medicale şi căminele pentru vârstnici.

Deputaţii de stânga au sesizat însă Consiliul Constituţional, garant al respectării Constituţiei şi drepturilor fundamentale ale cetăţenilor din Franţa, denunţând o generalizare "disproporţionată" a acestui permis sanitar, care a marcat "mai multe abateri de la principiul egalităţii".

Judecătorii constituţionali au considerat însă că permisul sanitar rezultă dintr-o "conciliere echilibrată" între libertăţile publice şi protejarea sănătăţii, într-o decizie crucială pentru implementarea prevăzută pentru ziua de luni a acestui dispozitiv creat de Guvernul francez.

Tinerii cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani vor fi exceptaţi până pe 30 septembrie.

Judecătorii au cenzurat totuşi mai multe dispoziţii ale legii, estimând mai ales că izolarea obligatorie a persoanelor diagnosticate cu COVID-19 timp de 10 zile nu este "necesară, adaptată şi proporţionată".

Ei au respins şi dispoziţiile referitoare la întreruperea contractului angajaţilor care lucrează pe perioadă determinată şi care nu prezintă permisul sanitar dacă activitatea lor ar impune acest lucru, considerând că există "o diferenţă de tratament" faţă de persoanele cu contracte pe durată nedeterminată, care nu pot fi concediate din acest motiv.

Permisul sanitar este tot mai mult contestat în Franţa, unde peste 200.000 de persoane s-au mobilizat şi au protestat în întreaga ţară weekendul trecut, în plină perioadă a concediilor.

Luni, preşedintele Emmanuel Macron a trecut în contraofensivă, publicând pe reţelele de socializare, în special pe Instagram şi TikTok, foarte urmărite de către tineri, o serie de explicaţii pedagogice despre vaccinurile anti-COVID-19.

În Franţa, aproape 54% din populaţia naţională (67 de milioane de locuitori) a fost vaccinată cu schemă completă. În paralel, numărul persoanelor spitalizate după ce au fost infectate cu noul coronavirus a continuat să crească în ultimele zile, o consecinţă a contagiozităţii sporite a variantei virale Delta.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Franta nu mai era demult o democratie, dar acum, cu Micron si Plan-demia Covid, s-a transformat intr-o dictatura marxista cumplita! Iar cuiele dictaturii sunt batute in cosciugul drepturilor si libertatilor poporului francez, de insasi Institutia care ar trebui sa fie garantul respectarii Constitutiei!

    1. Franta este singura tara care mai este o democratie autentica

      de circa o luna pe strazile din marile orase franceze este razboi civil 

      acu doua zile in paris au fost 300000 persoane in strada  

      presa este cenzurata, nimeni nu pomeneste nimic  

      cetateanul francez stie ce sa faca cind are stampila de vot in mana  

      ai mai auzit ceva de ultimi doi fosti prezidenti (dupa primul mandat iau aruncat direct

      la cosul de gunoi) actualul are sanse sa nu duca la cap nici primul mandat 

      ...

      Bineinteles ca este o lucratura! Aproape toate populatiile din Lume sunt puse in fatza a 2 alternative: sclavia totala sau revolutiile, care pot sau nu sa rastoarne regimurile actuale! Amandoua sunt extrem de rele, dar prima e si mai rea!

      Nu va fi. Organele de represiune vor pactiza cu ,,revoluționarii". Apoi se va instaura o formă mascată de comunism.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb