Franţa este în haos. Dar Europa?

SORIN ROŞCA STĂNESCU
Internaţional / 8 iulie

SORIN ROŞCA STĂNESCU

Ideea trăsnită a lui Emmanuel Macron de a dizolva Parlamentul şi de a organiza alegeri anticipate generează prin rezultatele ei o stare de instabilitate mult mai accentuată decât cea anterioară. În cel de-al doilea tur de scrutin, voinţa politică a cetăţenilor celei de-a cincea Republici a fost deturnată prin fel de fel de tertipuri, astfel încât rezultatele au fost artificial inversate. În acest moment, practic nu se mai poate guverna.

Ca urmare a unor scheme prin care unii candidaţi s-au retras, iar alţii au fost susţinuţi în mod artificial, cu unicul obiectiv ca alianţa reprezentată de Marine le Pen, care a câştigat cele mai multe voturi în turul întâi, să ajungă abia pe locul trei la capătul celui de-al doilea tur, s-a ajuns în situaţia în care procentul celor 66,33% dintre cetăţenii care au votat să claseze pe primul loc Frontul Popular, cu 182 de mandate, pe locul doi partidul de centru al lui Macron, cu 163 de mandate, cele mai multe scoase cu forcepsul, iar Adunarea Naţională, reprezentată de Marine le Pen, pe locul trei, cu 143 de mandate. Ei bine, niciuna dintre aceste formaţiuni rezultate în urma prestidigitaţiei prezidenţiale nu dispune de 289 de mandate pentru a face majoritatea necesară instalării unui nou guvern şi, pentru moment cel puţin, nimeni nu doreşte să se alieze cu nimeni. Franţa va traversa aşadar o profundă stare de instabilitate politică. Cu atât mai mult cu cât timp de un an, conform Constituţiei, nu mai pot fi declanşate noi alegeri parlamentare.

Indiferent care va fi până la urmă soluţia adoptată - este evident că o soluţie va trebui identificată, pentru că Franţa va trebui să fie totuşi guvernată şi după aceste nefericite alegeri - noul Executiv, precum şi Administraţia Prezidenţială vor fi mult mai vulnerabile şi în consecinţă mult mai instabile. Marine le Pen a obţinut nu doar o victorie morală, ci şi un succes cât se poate de concludent, în condiţiile în care partidul Adunarea Naţională a obţinut cel mai mare scor la alegerile europene şi practic şi-a dublat numărul de parlamentari în noul legislativ. Ceea ce însă nu-i va permite să guverneze. Acest paradox generează deja o nemulţumire, o insatisfacţie, o frustrare pentru circa o treime din numărul total al cetăţenilor, situaţie care va diviza în mod grav societatea şi va putea genera demonstraţii şi revolte de tip violent.

Dacă acesta este rezultatul până în prezent vizibil al acestor alegeri în plan intern, generate în mod iresponsabil de preşedintele Macron, în plan extern este cât se poate de limpede că, o vreme cel puţin, Franţa nu va mai reprezenta o voce şi respectiv o forţă la fel de semnificativă ca până în prezent. Iar pe acest fond, la nivel european, se formează iată, cu repeziciune, cea de-a treia mare familie de partide politice, "Patrioţii pentru Europa", care va avea un cuvânt din ce în ce mai greu de spus în apărarea şi promovarea statelor naţiune. În condiţiile în care şi Germania este şubrezită în plan economic şi urmează să fie şubrezită şi politic, anul viitor, când la rândul ei se va confrunta cu o ascensiune a partidelor de tip suveranist, se anunţă schimbări majore în 2025-2026 în configuraţia politică a noii Europe.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. "Patriotii contra Europa", nu-s asa de multi precum se tot insista, doar 144 de parlamentari , din total 720.

    1. ...

      Gresit,fratele meu "federalist",

      NU "Patriotii contra Europa",

      ci PATRIOTII PENTRU EUROPA 

      Patriotii pentru RuZZia

    O data cu Le Pen si prabusirea tinarului Baredella extrema dreapta putinista si orbanisto- trumpista a pierdut mai peste tot in Europa .„Zeul ”Macron le-a taiat aripioarele .Asa cum v-am tot zis si cum deja am prevazut Macron este un geniu al politicilor europene si mondiale .Franta lui Macron devine astfel centrul Europei .Rezultatul exceptional ce a trimis RN pe locul trei in alegerile din Franta ,totul realizat urmare a declansarii alegerilor anticipate de catre Macron ,va avea o „ reverberatie”politica pina departe in SUA acolo unde Franta (Macron)este extrem de respectata . Pagubosii(pricinosii) nestiutori in ale politicilor care au prevazut aiurea dezastrul in Franta pling cu lacrimi de crocodil .Macron si-a dovedit inca o data excelenta si viziunea politica .Le Pen si rusofilii de serviciu au fost batuti crunt .Macron a triumfat din nou .Meloni incearca si ea marea cu degetul dar nu are forta necesara schimbarii cum nici Orban de Budapesta nu mai poate face nimic plimbindu-se degeaba de la Moscova la Beijing .Au fost batuti mar .Extremistii nostri sunt de carton .Zi de zi mai pierd cite vreun procent . Fata hîda a extremismului se vede cu usurinta in Franta .Lumea se trezeste chiar daca multi au crezut politic altceva .Macron le-a deschis mintea nu numai francilor ci si americanilor care acum isi vor mutra cu totii intelegerea .Lovitura de maestru .Dreapta nu se poate uni cu stinga impotriva lui Macron iar stinga poate face guvernul doar daca Macron are niste intelegeri clare cu stinga usor dezbinata sau dezbinabila .Intelegerea este deja facuta altfel nu apareau renuntarile de o parte si de alta .Poate chiar vor lua exemplul Romaniei si vor partaja guvernarea stinga centru impacind astfel si capra si varza spre binele natiunii ?

    Asa e legea electorala, nu e nimic perfid si eu cred ca e mai buna decat legea electorala romana! Cunoscand perfect sistemul francez, d Macron a luat decizia corecta ca sa mu astept inca 2 ani si fara putere si sa ramana fara partid! Vor face coalitie, eu stiu ca fostul prim ministru Borne e din stanga, deci exista canale de comunicare. Traiasca democratia!

    1. probabil ca vor face o coalitie binenteles. partidele de centru-stanga, centru dreapta au inteles ca atuul lor in fata extrema dreapta e chiar capacitatea de a gasi o cale de mijloc, de a face niste compromisuri, mai las eu de la mine mai lasi tu de la tine si ajungem la ceva comun.

      pe cand extrema dreapta , dictatorii ca hai s-o zicem romaneste ca spre asta ne indreptam cu asa ceva, nu vor aliante cu nimeni , eu eu eu, stiu mai bine doar eu am idei bune si , vorba lui le pen, "noi suntem singurul partid care nu ne compromitem". adica nu ne aliem cu nimeni. dc nu avem majoritatea nu guvernam., si odata ce guvernam, nu mai plecam. 

    I-ai vazut mutra la tele? N-as vrea sa fiu in pielea lui Bardella nici pentru 2 saptamani intr-un hotel de lux la Cannes. Bardella a pierdut toate dezbaterile pe care le-a avut in cele doua campanii, eurpeana si nationala. A reusit sa castige alegerile europene numai pentru ca francezii nu sint interesati de aceste alegeri. De ce ar fi interesati? Oricum Franta si Germania conduc Europa. Atunci de ce sa pierzi timpul cu mersul la vot?

    Chiar daca nu sint un fan Macron , omul a procedat corect . noi suntem obisnuiti sa ascundem gunoiul sub pres , doar pentru ca suntem smecheri , adica netransparenti si invatati cu smecherii de dragul stabilitatii .

    1. va proceda si in continuare la fel de corect .

    Au furat voturile ca peste tot in UE. Cetateanul francez va tolera o perioada acest furt. Pana la urma se vor rascula. Acest tip de conducere a partidelor de dreapta si stanga care nu mai asculta de propriul popor. Furt, furt, la noi furtul este pe fata.

    foarte mare haos in franta… sa dam detalii zic:

    cu rata de participare in munca maxim 

    cu numar participanti in munca maxim 

    rata somaj pe minime 

    cu NPLuri pe minime 

    cu executari pe minime 

    ….  

    cu efect de squeeze pe maxime… 

    e adevarat ca e boom expansiune… sa vedem cat ii tine… 

    in rest nu e “haos”… ce se vede in politic anunta cu lag piata reala… 

    asa se agitau ca “curcile” in politic ro si prin 87-90 si dupa haos… sau 2006-2009… si haos… 

    la noi e “miere” momentan…. 

    rata de economisire ca procent din pib a cazut in cap de cand a umblat gov la politici de taxare reverdibila… si boom consum … cu leneveala in crestere si declarare somaj pe minime… 

    s c c r e t 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb