Statul francez va injecta între 2,5 şi 5 miliarde de euro (3,1-6,3 miliarde de dolari) în noua instituţie financiară rezultată din fuziunea băncilor cooperatiste "Caisse d"Epargne" şi "Banque Populaire", care ar urma să devină a doua bancă din ţară, a declarat, ieri, ministrul francez al Economiei, Christine Lagarde.
"Statul va contribui cu o sumă suplimentară cuprinsă între 2,5 şi 5 miliarde de euro, care va fi oferită sub forma unor împrumuturi subordonate", a menţionat Christine Lagarde.
"Caisse d"Epargne" şi "Banque Populaire" urmează să anunţe în această săptămână detaliile fuziunii, odată cu publicarea rezultatelor financiare aferente anului trecut. Prin tranzacţia dintre cele două societăţi va lua naştere un gigant bancar cu 98.000 de salariaţi, 8.000 de sucursale şi 35 de milioane de clienţi. Noua entitate va fi a doua mare bancă de retail din Franţa, după "Credit Agricole" SA.
Christine Lagarde susţine că fuziunea dintre cele două bănci este "o mişcare inteligentă", care va da noii entităţi "o dimensiune strategică".
Potrivit spuselor ministrului francez al Economiei, gradul de control al statului asupra procesului decizional în cadrul noului grup bancar "va fi proporţional cu participaţia sa la această instituţie".
Potrivit presei franceze, François Pérol, secretarul general-adjunct de la Palatul Élysée şi unul din apropiaţii preşedintelui francez Nicolas Sarkozy, va ocupa funcţia de director al noii entităţi şi se pare că numirea sa a fost acceptată de cele două bănci. Christine Lagarde nu a dorit să comenteze zvonurile care circulă pe piaţă, în acest sens, şi nici nu a oferit indicii cu privire la numele viitorului director.
"Banque Populaire" şi "Groupe Caisse d"Epargne" au anunţat anul trecut că vor fuziona, ca să facă faţă problemelor economice din ţară. Cele două bănci au fost afectate puternic de pierderile "Natixis", divizia de investiţii din care acestea deţin, în comun, 71%.