Cele mai mari şase bănci franceze trebuie să-şi limiteze expunerea la companiile puternic îndatorate din Franţa, conform noilor reglementări care vor intra în vigoare din iulie, a anunţat vineri Consiliul pentru stabilitate financiară, transmite Reuters, conform Agerpres.
Înaltul Consiliu pentru stabilitate financiară, condus de ministrul de Finanţe şi care îl include şi pe guvernatorul Băncii Centrale a Franţei, este îngrijorat de creşterea nivelului datoriilor corporaţiilor.
Instituţia anunţa în decembrie că băncile vor trebui să-şi limiteze la 5% din capitalul lor expunerea la cele mai îndatorate companii.
Vineri, Consiliul a anunţat că, începând din iulie timp de doi ani, BNP Paribas, Societe Generale, Credit Agricole, Credit Mutuel, BPCE şi La Banque Postale vor trebui să-şi limiteze la 5% din capitalul lor expunerea la cele mai îndatorate companii. Termenul de doi ar putea fi prelungit.
Alte ţări UE ar putea impune limite companiilor franceze, pentru ca acestea să nu apeleze la alte bănci europene pentru credite, a precizat Consiliul.
În ultimii ani, datoriile corporaţiilor franceze au atins un nivel record deoarece accesul la finanţare a fost facil. În mod repetat guvernatorul Băncii Centrale a Franţei, Francois Villeroy de Galhau, a avertizat că dacă ritmul acordării împrumuturilor nu va încetini, Consiliul va lua în calcul restricţionarea creditării, la următoarea sa şedinţă din iunie.
Conform datelor Băncii Centrale a Franţei, publicate vineri, împrumuturile corporaţiilor au crescut cu 5,2% în martie, de la 5% în februarie.
Credit Agricole este prezentă şi pe piaţa din România sub forma unei bănci de retail care oferă produse şi servicii financiare persoanelor fizice, întreprinderilor mici şi mijlocii, precum şi societăţilor de mari dimensiuni
Societe Generale, unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare, are 154.000 de angajaţi şi 32 de milioane de clienţi în întreaga lume. În România, BRD-Groupe Societe Generale este cea de-a doua bancă după totalul activelor.