Franţa va intensifica iarna care vine schimburile de gaze şi electricitate cu Spania şi Germania, pentru a lucra reciproc la gestionarea energiei şi a evita întreruperile de alimentare, relatează agenţia EFE, potrivit Agerpres.
Anunţul vine în contextul în care trei state din Balcanii de Vest - Serbia, Albania şi Macedonia de Nord - au căzut de acord să formeze o comisie comună pentru a se ajuta reciproc în a face faţă riscului unui deficit de energie.
În cadrul unei reuniuni restrânse dedicate energiei, Guvernul francez a analizat vineri situaţia energetică înaintea iernii care vine şi în eventualitatea unei întreruperi totale a exporturile de gaze de către Rusia.
Consiliul de Apărare "a analizat în mod particular relaţiile cu Germania şi Spania", două ţări "cu care avem importante schimburi de gaze şi electricitate", a afirmat ministrul Tranziţiei Energetice, Agnes Pannier-Runacher, la o conferinţă de presă organizată după reuniune.
"Am concluzionat că această solidaritate reciprocă trebuie să se consolideze din iarnă cu aceste schimburi de gaze şi electricitate cu Germania şi Spania", a explicat ea, însă nu a menţionat subiectul proiectului gazoductului MidCat între Spania şi Franţa.
Reuniunea de vineri nu s-a finalizat cu decizii concrete, cu excepţia revizuirii situaţiei şi a apelurilor la grijă în utilizarea energiei şi la solidaritate europeană, care a permis ţărilor europene să îşi aducă rezervele de gaze peste nivelurile prevăzute.
Franţa a ajuns cu rezervele la 92% din capacitate, cu aproape două luni mai devreme decât prevăzuse, şi celelalte ţări europene "sunt, de asemenea, foarte avansate", potrivit ministrului, care a adăugat că grupul de stat EDF "s-a angajat că va porni toate reactoarele nucleare în această iarnă".
Franţa are în prezent oprite 32 din cele 56 de reactoare nucleare din cauza opririlor prevăzute pentru reîncărcarea cu combustibil şi mentenanţă şi, de asemenea, a unor probleme de coroziune la instalaţia de răcire de urgenţă, la unele dintre ele.
Parcul nuclear francez are o capacitate de producţie ce echivalează cu 70 % din consumul naţional de electricitate.
Pannier-Runacher a insistat în mod repetat asupra importanţei ca francezii, companiile şi cetăţenii, să facă tot posibilul pentru a economisi energie ca să evite posibilitatea unor întreruperi în alimentare în viitor.
"Pe baza primelor evaluări, avem încredere că sobrietatea va permite evitarea unor măsuri restrictive", a afirmat ministrul, care a insistat să se ceară "mobilizarea tuturor".
1. se împarte lipsa??!!
(mesaj trimis de anonim în data de 04.09.2022, 16:03)
Cum împărți energia lipsa,
la o cerere MARE
Scuze, probabil eu m-am prostit
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.09.2022, 08:18)
Deocamdata la o cerere mare simultana in toate tarile e albastra treaba, insa vor fi situatii in care sistemul va fi util