Franţa încearcă să obţină sprijinul Germaniei şi al altor parteneri europeni pentru limitarea amenzii pe care SUA o vor impune "BNP Paribas" SA, considerând că acţiunile "disproporţionate" împotriva celei mai mari bănci franceze ar putea reprezenta un risc sistemic pentru sectorul bancar.
Preşedintele Franţei, Francois Hollande, a discutat cazul cu cancelarul german Angela Merkel, în timp ce unii miniştri francezi au abordat subiectul cu mai multe guverne europene, inclusiv cu cel al Marii Britanii, potrivit unui oficial de la Paris, citat de Financial Times. Acesta a precizat: "Situaţia BNP a fost discutată pe larg de către autorităţile de reglementare şi băncile centrale din Europa, inclusiv de către Banca Centrală Europeană. Toată lumea vorbeşte despre asta".
Discuţiile vin în contextul în care BNP este pe punctul să ajungă la un acord amiabil cu Justiţia americană. Unele surse apropiate situaţiei afirmă, citate de presa internaţională, că BNP va plăti 8-9 miliarde de dolari ca să scape de acuzaţiile de încălcare a sancţiunilor impuse de SUA unor state. În plus, sursele declară că banca va recunoaşte acuzaţia de încălcare intenţionată a sancţiunilor americane prin transferuri în valoare de 30 de miliarde de dolari şi va accepta să concedieze mai multe zeci de angajaţi, iar autorităţile îi vor interzice BNP să deruleze tranzacţii cu dolari o perioadă de câteva luni.
Banca încearcă să convingă statul american să-i permită să efectueze operaţiunile de clearing (compensare) prin intermediul altor bănci.
Franţa a avertizat că penalităţile care vor fi impuse BNP ar putea afecta discuţiile UE - SUA privind un acord comercial transatlantic.