Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a agreat azi, în Consiliul Consultativ, Strategia privind implementarea şi dezvoltarea sistemelor de comunicaţii de bandă largă la nivel naţional în banda de frecvenţe 3,4-3,8 GHz pentru perioada 2015-2025 şi modificarea procedurii de autorizare a furnizării serviciilor de programe audiovizuale.
Potrivit unui comunicat trimis redacţiei, documentul de strategie prevede organizarea în acest an a unei proceduri de selecţie competitive prin care ANCOM va acorda drepturi noi de utilizare a frecvenţelor radio în benzile 3,41-3,6 gigahertzi (GHz) şi 3,6-3,8 GHz pentru furnizarea de reţele publice şi de servicii de comunicaţii electronice de bandă largă la nivel naţional. Autoritatea va organiza o singură procedură de selecţie pentru ambele benzi de frecvenţe, urmând ca noile drepturi de utilizare a spectrului radio să intre în vigoare pe 1 ianuarie 2016, pentru o perioadă de 10 ani (până la 31 decembrie 2025). Câştigătorii vor putea furniza la nivel naţional servicii de transmisii de date şi acces la Internet pe suport radio de bandă largă.
La licitaţie, vor fi disponibile 16 blocuri pereche de lărgime 2x5 megahertzi (MHz) alocate la nivel naţional în banda de 3,5 GHz şi 36 blocuri nepereche de lărgime 5 MHz alocate la nivel naţional în banda de 3,7 GHz.
Documentaţia de licitaţie care va include decizia de adoptare a regulilor privind desfăşurarea procedurii de selecţie şi caietul de sarcini, precum şi proiectul de hotărâre a Guvernului prin care se va stabili taxa de licenţă vor fi consultate public de către ANCOM, menţionează comunicatul citat.
În prezent, în banda de frecvenţe radio 3,41-3,6 GHz sunt în vigoare şapte licenţe deţinute de societăţile 2K Telecom, Orange România, UPC România şi Vodafone România, toate fiind acordate pentru furnizarea la nivel naţional de reţele publice şi de servicii de comunicaţii electronice prin intermediul aplicaţiilor de tip FWA (Fixed Wireless Access - acces fix pe suport radio) şi NWA (Nomadic Wireless Access - acces pe suport radio de tip nomadic). În banda de frecvenţe 3,6-3,8 GHz există o licenţă acordată Societăţii Naţionale de Radiocomunicaţii pentru furnizarea la nivel naţional de reţele publice şi de servicii de comunicaţii electronice prin aplicaţiile BWA (Broadband Wireless Access - acces pe suport radio de bandă largă).
Tot în şedinţa de astăzi a Consiliului Consultativ, a fost adoptat proiectul de decizie pentru modificarea şi completarea Deciziei preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii nr. 629/2010 privind procedura de autorizare a furnizării serviciilor de programe audiovizuale. Prin această decizie, Autoritatea a clarificat condiţiile de eliberare, modificare şi prelungire a licenţei de emisie şi a licenţei de utilizare a frecvenţelor radio în sistem digital terestru, inclusiv a autorizaţiei tehnice şi a autorizaţiei de asignare a frecvenţelor. Astfel, în cazul modificării licenţei de emisie a unui furnizor ca urmare a modificării datelor de identificare ale acestuia, ANCOM va actualiza automat, în 15 zile, şi autorizaţia tehnică a furnizorului.
De asemenea, termenul de efectuare a verificărilor tehnice în vederea autorizării se va calcula de la data depunerii documentaţiei complete de către titular, iar termenul-limită pentru depunerea solicitărilor de prelungire a termenului de valabilitate a licenţelor de emisie va fi de 45 de zile calendaristice.
Prin acest proiect, Autoritatea propune şi "o nouă abordare legată de modificarea şi prelungirea drepturilor de utilizare, menită a fluidiza procesul de eliberare a acestor acte administrative", se mai arată în comunicat.
Ambele decizii vor fi trimise spre publicare în Monitorul Oficial şi vor intra în vigoare la data publicării.
ANCOM protejează interesele utilizatorilor de comunicaţii din ţara noastră, prin promovarea concurenţei pe piaţa de comunicaţii, administrarea resurselor limitate, încurajarea investiţiilor eficiente în infrastructură şi a inovaţiei.