• Societatea germană intră pe piaţa medicamentelor generice intravenoase din SUA
Compania germană "Fresenius" SE, care deţine cele mai mari centre de dializă din lume, cumpără "APP Pharmaceuticals" Inc. din SUA, pentru care plăteşte 4,6 miliarde de dolari. Astfel, "Fresenius" intră pe piaţa medicamentelor generice intravenoase din SUA.
Acţionarii APP vor primi 23 de dolari pentru fiecare titlu deţinut, plus drepturi tranzacţionabile care ar putea genera până la 6 dolari/titlu - plătibili în 2011, au anunţat oficialii companiei "Fresenius". Dacă se exclud drepturile tranzacţionabile, oferta este cu 29% mai mare decât preţul de închidere înregistrat de acţiunile APP la data de 3 iulie: 17,82 dolari. Menţionăm că 3 iulie a fost ultima zi de tranzacţionare a acţiunilor APP, anterior anunţului achiziţiei sale, întrucât bursele din SUA au fost închise în 4 iulie, când americanii au sărbătorit Ziua Independenţei. "Fresenius" îşi va asuma şi debite de 940 milioane de dolari aparţinând APP.
În urma achiziţiei, divizia de nutriţie "Kabi" aparţinând "Fresenius" va câştiga peste 100 de produse pentru pacienţii spitalizaţi. "Fresenius" nu aşteaptă ca această preluare să-i aducă profituri adiţionale în primul an de la realizarea sa, ci abia în cel de-al doilea.
Pentru anul curent, APP anticipează vânzări de 730 - 750 de milioane de dolari şi profituri brute ajustate de 285 - 300 de milioane. APP va fuziona cu o subsidiară americană a "Fresenius Kabi".
Patrick Soon-Shiong, unul dintre bogătaşii Statelor Unite, care deţine peste 80% din APP, a decis să-şi înstrăineze participaţia. Consiliul de administraţie al APP a aprobat tranzacţia.
Grupul german intenţionează să finanţeze achiziţia printr-un mix de credite şi investiţii de capital. Băncile care urmează să finanţeze tranzacţia sunt "Deutsche Bank", "Credit Suisse Group" şi "JPMorgan Chase". Conducerea "Fresenius" a declarat că va încerca să minimizeze efectul acestei achiziţii asupra ratingurilor sale de credit.
Analiştii sunt de părere că afacerea dintre "Fresenius" şi APP are sens, întrucât "Fresenius" este o companie puternică în Europa, iar dacă se extinde la nivel global, va avea şansa să realizeze economii.