Fukushima, un coşmar care dispare greu

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 17 februarie

Fukushima, un coşmar care dispare greu

English Version

Operatorul centralei nucleare de la Fukushima, Tokyo Electric Power Company (Tepco), a iniţiat la finalul săptămânii trecute procesul de dezmembrare a rezervoarelor de apă tratată, o etapă esenţială în cadrul planului de dezafectare completă a centralei, grav afectată de seismul şi tsunamiul din 2011. Această acţiune este necesară pentru a elibera spaţiul necesar stocării deşeurilor nucleare periculoase. Conform declaraţiilor purtătorului de cuvânt al Tepco, Tatsuya Matoba, operaţiunea de dezmembrare a rezervoarelor a început după o amânare de 24 de ore din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile. "Pentru etapa următoare, de recuperare a deşeurilor nucleare, avem nevoie de spaţiu", a explicat Naoki Maeshiro, responsabilul proiectului de construcţie şi exploatare a rezervoarelor de apă al Tepco.

Importanţa Dezmembrării Rezervoarelor

Tepco a conservat aproximativ 1,3 milioane de tone de apă contaminată radioactiv, utilizată în sistemele de răcire ale reactoarelor afectate, depozitând-o în peste o mie de rezervoare. Această apă a fost tratată prin Sistemul Avansat pentru Tratarea Lichidelor (ALPS) pentru a reduce nivelul de radioactivitate, iar începând cu 2023, a fost evacuată treptat în Oceanul Pacific. Japonia şi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) au asigurat că evacuarea apei nu reprezintă un pericol pentru mediu. Dezmembrarea rezervoarelor va permite construirea instalaţiilor de depozitare pentru aproximativ 880 de tone de deşeuri radioactive deosebit de periculoase, ce urmează a fi extrase din reactoarele avariate. Această etapă se estimează a fi finalizată până în martie 2026.

Impactul seismului din 2011

Centrala Fukushima a fost grav afectată de tsunamiul generat de un cutremur cu magnitudinea 9,0 pe scara Richter, produs la 11 martie 2011. Trei dintre cele şase reactoare ale instalaţiei erau active în acel moment, iar valul uriaş a provocat topirea sistemelor de răcire, declanşând cel mai sever dezastru nuclear de la Cernobîl (1986) încoace. Procesul de dezafectare completă a centralei Fukushima este unul extrem de complex şi va dura mai multe decenii. Pe lângă evacuarea apei tratate şi dezmembrarea rezervoarelor, planul include extragerea combustibilului nuclear topit din reactoarele avariate şi neutralizarea deşeurilor radioactive periculoase.

Operaţiunea de dezafectare a centralei nucleare Fukushima reprezintă o provocare tehnologică şi logistică de proporţii. Deşi guvernul japonez şi organizaţiile internaţionale de reglementare asigură că procesul este sigur, există în continuare controverse şi preocupări legate de impactul pe termen lung asupra mediului şi asupra populaţiei.

Odată cu finalizarea dezmembrării rezervoarelor de apă tratată şi crearea facilităţilor pentru stocarea deşeurilor radioactive, se va putea trece la etapele următoare ale planului de dezafectare. Cu toate acestea, succesul acestor operaţiuni depinde de progresele tehnologice, de respectarea strictă a normelor de siguranţă şi de cooperarea internaţională în gestionarea consecinţelor pe termen lung ale dezastrului nuclear de la Fukushima.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Feb. 2025
Euro (EUR)Euro4.9772
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7764
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2828
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0111
Gram de aur (XAU)Gram de aur452.2632

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

aages.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
thediplomat.ro
tophotelawards.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb