Funcţionarii publici sînt pregătiţi pentru grevă generală

Costi Dobrea
Ziarul BURSA #Politică / 17 iunie 2004

Funcţionarii publici ar putea organiza săptămîna viitoare un miting de protest în Capitală, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe, Sebastian Oprescu, preşedintele Uniunii Sindicatelor Funcţionarilor Publici din România (USFPR). Solicitările sindicaliştilor ţin de schimbarea legii statutului funcţionarilor publici şi de salarizare. Domnul Oprescu a precizat că această lege, în forma actuală, subordonează funcţionarii publici factorului politic. Pentru a elimina situaţia prin care în funcţiile de conducere şi execuţie au fost puse anumite persoane creînd cercuri de interese, USFPR solicită apariţia unui nou statut al funcţionarului public, care să fie apolitic.

Cea de-a doua revendicare este legată de nivelul de salarizare. "Nu există o lege fixă a salarizării, în fiecare an aceasta este schimbată", susţine preşedintele USFPR. În plus, actualul proiect de lege privind salarizarea este subiectiv, pentru că o parte din salariu este acordată de şefii de instituţii. Dacă în prezent salariul mediu net al unui funcţionar public este de 5,5 milioane de lei, sindicatele solicită majorarea acestuia pînă la cel puţin 12 milioane de lei în 2005.

În plus, pentru o aliniere la salariile existente în Uniunea Europeană, USFPR solicită ca în 2007 salariul mediu să ajungă la 20-22 de milioane de lei.

De asemenea, sindicatele mai cer negocierea şi încheierea "Acordului unic la nivel naţional privind raporturile de serviciu între autorităţi şi funcţionarii publici". Acest acord cuprinde prevederi care reglementează pregătirea profesională, concediile şi zilele de odihnă sau timpul de muncă.

Domnul Oprescu a încheiat, precizînd că a informat Guvernul de starea conflictuală. Mai mult, dacă şi mitingul de protest din Bucureşti nu va avea rezultat, în decurs de două luni va fi declanşat conflictul de muncă, greva generală fiind aprobată în unanimitate în Consiliul naţional al Uniunii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb