Fundaţia EOS şi Microsoft anunţă prima promoţie a programului CyberStart

D.T.
Companii / 31 martie 2023

Fundaţia EOS şi Microsoft anunţă prima promoţie a programului CyberStart

Fundaţia EOS - Educating for an Open Society - România în parteneriat cu Microsoft anunţă prima generaţie de absolvenţi certificaţi în securitate cibernetică, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

Conform comunicatului, programul CyberStart şi-a premiat absolvenţii pe 31 martie, în cadrul evenimentului CyberStarter Challenge 2023, organizat la sediul Microsoft din Bucuresti.

Frecvenţa şi diversificarea atacurilor cibernetice atât pentru utilizatori cât şi pentru companii, au încurajat peste 400 de cursanţi beneficiari să se înscrie online la cursurile CyberStarter de formare, dezvoltare si reconversie profesională în domeniul securităţii cibernetice. Dintre aceştia, aproape 300 au urmat un curs de competenţe de bază, iar în final 100 de candidaţi s-au calificat pentru participarea în modulul intensiv, printre care şi 40 de femei, programul urmărind creşterea diversităţii de gen în profesiile asociate securităţii cibernetice. Cursanţii au dobândit mai multe certificări cu recunoaştere internaţională pentru nivel de bază, precum certificarea Microsoft Security, Compliance, and Identity Fundamentals corelată cu certificarea Azure Fundamentals şi certificarea Certiport IT Specialist Cybersecurity, precizează sursa.

Ameninţările cibernetice continuă să reprezinte un risc major pentru oamenii, companiile şi instituţiile din întreaga lume, continuă comunicatul. De la întreruperea lanţului de aprovizionare până la atacuri de tip ransomware, infractorii cibernetici şi-au îmbunătăţit permanent serviciile şi instrumentele de lucru, iar peisajul criminalităţii cibernetice este din ce în ce mai vast şi divers.

Provocările în acest domeniu sunt accentuate de lipsa forţei de muncă: nu există un număr suficient de specialişti pentru a face faţă cererii extrem de ridicate. Iar problema este una la nivel global. Potrivit estimărilor, până în anul 2025, numărul locurilor de muncă disponibile în domeniul securităţii cibernetice, în toată lumea, va ajunge la 3,5 milioane. Asta înseamnă o creştere de 350% într-un interval de 8 ani, potrivit Cybersecurity Ventures.

"Securitatea cibernetică este un element esenţial al strategiei Microsoft pentru România, iar dezvoltarea competenţelor în acest domeniu este o prioritate. Fie că vorbim de guverne, de companii sau ne raportăm la noi înşine, ca simpli cetăţeni, ne confruntăm cu provocări importante în ceea ce priveşte accesul la programe educaţionale în securitate cibernetică. Datele arată un decalaj în ceea ce priveşte competenţele în acest domeniu între ţările din Europa Centrală şi de Est, astfel că este necesară o abordare coordonată din partea sectorului privat, academic şi public din România pentru a dezvolta forţa de muncă în domeniul securităţii cibernetice. Parteneriatul cu Fundatia EOS are rolul de a sprijini aceste eforturi şi de a facilita formarea profesională a cât mai multor persoane în această direcţie. Suntem încântaţi că 300 de persoane au participat deja la proiectul CyberStarter, lansat la sfârşitul anului trecut. Proiectul a fost creat ca răspuns la cererea tot mai mare de experţi în domeniul securităţii cibernetice şi cu fiecare cohortă de absolvenţi contribuie la reducerea decalajelor în acest domeniu important pentru întreaga societate", susţine Bogdan Putinică, General Manager Microsoft România.

Cursurile au oferit o sistematizare eficientă a conceptelor teoretice şi un grad ridicat de abilitate practică. Certificările validează competenţe privind cele mai utilizate sisteme de operare: Microsoft, Linux şi mobile, în combaterea celor mai diversificate forme de criminalitate informatică. În România, datele Microsoft şi LinkedIn arată că cererea de competenţe de securitate cibernetică a crescut cu peste 30% doar în ultimul an. În acest context, a devenit aproape o cerinţă de bază ca oamenii să poată identifica riscurile cibernetice şi să înveţe să se protejeze, se mai precizează în comunicat.

"Programul CyberStart a fost iniţiat cu ajutorul experţilor şi angajatorilor în domeniul securităţii cibernetice. Am atras participanţi din sfera absolvenţilor de facultate, şomeri, angajaţi în alte domenii care vor să schimbe orientarea profesională, dar nu găsesc cursuri adecvate timpului pe care îl pot aloca studiului. Cursanţii au beneficiat de consiliere specifică pentru angajare şi mai ales de oportunitatea certificărilor internaţionale, iar asta îi face competitivi pe piaţa muncii", afirmă Gabriela Ford, Director Fundaţia EOS.

"M-am înscris la acest curs pentru că mi-am dorit să-mi îmbunătăţesc competenţele IT cu cele specifice de securitate cibernetică. Mi-au plăcut structura programului, interacţiunea cu trainerii şi modelele aplicate de laboratoare. Absolvirea acestui curs şi certificările dobândite îmi oferă şanse reale pentru un parcurs profesional de succes, într-o echipă alături de care pot să cresc, în domeniul IT. In acest moment susţin un doctorat în Automatizarea Comunicării de Marketing şi îmi doresc, peste ani, să ating un nivel de top în carieră în domeniul securităţii cibernetice. Cu toate că mulţi consideră că acest domeniu este unul în care, statistic, sunt implicate mai mult persoanele de sex masculin, în ultimii ani, din ce în ce mai multe femei au ales o carieră IT şi cred că un principiu al egalităţii de şanse în echipe ar aduce un beneficiu domeniului. Încurajez cât mai multe persoane, indiferent de gen, să aplice la astfel de programe si sa aibă curajul să facă o schimbare profesională", susţine Alexandra Dinu, absolventă a cursului şi certificată Microsoft Security, Compliance, and Identity Fundamentals şi Certiport IT Specialist Cybersecurity.

Programul CyberStart este acceptat pe platforma Digital Skills and Jobs a Comisiei Europene, ca iniţiativă garant în formarea angajaţilor sau a viitorilor angajaţi pentru competenţe de nivel începător.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb