Fundaţia Greenpeace România a adresat patru plângeri către Comsia Europeană (CE) cu privire la construcţii ilegale demarate în Parcuri Naţionale şi alte zone cu statut de protecţie la nivel european din România, potrivit unui comunicat de presă.
"Organizaţia a sesizat încălcarea directivelor europene în următoarele situaţii: extinderea unei cariere de piatră în Parcul Naţional Defileul Jiului (sit Natura 2000), construirea de microhidrocentrale în zona munţilor Făgăraş, tot pe teritoriul unei zone protejate Natura 2000, construcţii ilegale în Parcul Natural Porţile de Fier, pe teritoriul a două zone protejate, defrişări ilegale derulate în pădurea Surlari, de lângă Bucureşti, pentru a face loc autostrăzii Bucureşti-Braşov. Autorităţile reclamate sunt Ministerul Mediului şi Pădurilor, Ministerul Transporturilor, Compania Naţională pentru Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, Inspectoratul de Stat în Construcţii şi Romsilva", se arată în comunicat de presă.
Doina Danciu, coordonator de campanii al Greenpeace România, a declarat: "Cazurile pe care Greenpeace le aduce în atenţia Comisiei Europene sunt foarte grave, afectând situri protejate şi elemente de biodiversitate importante la nivel european. Este cu siguranţă un semnal de alarmă care arată că în România există deficiene în respectarea statutul de protecţie al zonelor naturale. Sperăm ca aceste plângeri, depuse şi înregistrate la Comisia Europeană, să contribuie la prevenirea cazurilor de acest fel pe viitor".