În Uniunea Europeană, există 2,8 milioane de întreprinderi de economie socială, reprezentând 10% din toate afacerile din UE. Aproape 13,6 milioane de persoane - aproximativ 6,2% dintre angajaţii UE - lucrează pentru întreprinderi din economia socială, conform unui comunicat transmis redacţiei.
În România, există 2.924 întreprinderi sociale, dintre care 1.967 au atestatul valabil care le recunoaşte statutul (conform RUEIS, iulie 2024). Mai multe afaceri sociale înseamnă mai multe locuri de muncă pentru persoane din grupuri dezavantajate şi mai mulţi actori care contribuie la dezvoltarea unei societăţi mai echitabile. Înfiinţarea unor asftel de întreprinderi poate fi o parte importantă din răspunsul la rata mare de sărăcie şi excluziune socială din România, care a fost de 34,4% din populaţie în anul 2022, potrivit comunicatului.
În acest context, Fundaţia World Vision România în parteneriat cu Fundaţia Civitas pentru Societatea Civilă (Biroul Cluj şi Odorheiu Secuiesc), lansează proiectul Academia de Afaceri Sociale. În cadrul proiectului, vor fi finanţate acele afaceri care au o misiune socială şi reinvestesc 90% din profit în această misiune sau dacă 30 % dintre angajaţii afacerii sunt persoane din grupuri vulnerabile. Obiectivul general al proiectului este creşterea gradului de dezvoltare socio-economică în regiunile Nord-Vest, Centru şi Nord-Est, în vederea integrării pe piaţa forţei de muncă a persoanelor vulnerabile din mediul rural, prin înfiinţarea de întreprinderi sociale şi crearea a noi locuri de muncă în cadrul acestora.
"Academia de Afaceri Sociale răspunde necesităţii de a combate riscul de sărăcie şi excluziune socială, care a afectat 34% din populaţia României în 2022, echivalentul a 6,5 milioane de persoane. Conform INS, deşi s-a înregistrat o mică scădere faţă de anul anterior (2021), rata riscului de excluziune socială rămâne ridicată, afectând atât femeile (36 %), cât şi bărbaţii (33%).
Prin acest proiect, vrem să formăm viitorii antreprenori sociali din mediul rural din România şi să spirjinim înfiinţarea a 34 de afaceri sociale în regiunile Nord-Est, Centru şi Nord-Vest ale ţării. Antreprenorii de mâine nu doar că îşi creează propria oportunitate de reuşită, dar îşi aduc şi contribuţia la bunăstarea comunităţii lor, generând oportunităţi şi oferind suport altora, accelerând, astfel, impactul pozitiv al economiei sociale în mediul rural din România."- Mihaela Nabăr, director executiv Fundaţia World Vision România
Până în ianuarie 2027, Academia de Afaceri Sociale va sprijini înfiinţarea şi funcţionarea a 34 de afaceri sociale în cele 3 regiuni ale proiectului, creând 136 de locuri de muncă în mediul rural din România, se menţionează în comunicat.
Ce include proiectul Academia de Afaceri Sociale?
Un curs acreditat şi ateliere care vor pregăti viitori antreprenori sociali
Persoanele înscrise în proiect vor urma un curs acreditat de Antreprenor în economia socială şi ateliere pe teme de interes pentru antreprenori la început de drum. Cursul va avea o durată de 180 de ore şi se va derula online în lunile octombrie 2024 - februarie 2025.
Un concurs de planuri de afaceri
După ce vor urma programul de formare în antreprenoriat social, participanţii se vor putea înscrie într-un concurs de planuri de afaceri, iar 34 de idei câştigătoare vor obţine o finanţare nerambursabilă.
Mentorat şi finanţarea a 34 de idei cu câte 61.000 euro pentru lansarea afacerii sociale
Echipa proiectului va lucra aplicat pe ideile de afacere câştigătoare, care vor primi o finanţare în valoare de 61.000 euro. Vom pregăti antreprenorii pentru obţinerea atestatelor de întreprindere socială şi vom aborda cele mai importante subiecte pentru startul afacerii sociale.
Sprijin timp de 1 an şi jumătate în implementarea planului de afaceri
Experţii din program vor fi alături de antreprenori, oferind sprijin în realizarea achiziţiilor, execuţia bugetului investiţiei conform planului de afaceri şi ocuparea locurilor de muncă.
Cine se poate înscrie în Academia de Afaceri Sociale
Cei care au domiciliul în mediul rural, într-una dintre cele 3 regiuni incluse în proiect: Nord-Vest, Centru, Nord-Est (LISTA judeţelor incluse);
Cei care au absolvit studii medii;
Cei care au peste 18 ani împliniţi;
Cei care nu se află în situaţie de conflict de interese, nefiind angajat/angajată sau rudă până la gradul II ale unor angajaţi ai Fundaţiei Civitas pentru Societatea Civilă (Biroul Cluj şi Odorheiu Secuiesc) şi Fundaţiei World Vision România;
Cei care nu sunt înscrisi într-un proiect similar, finanţat de Uniunea Europeană în cadrul Programului Incluziune şi Demnitate Socială 2021-2027;
Cei care au competenţe de utilizare a calculatorului;
Cei care îşi doresc să aducă o schimbare în comunitatea lor printr-o afacere socială.