Preţul aurului se îndreaptă către noi maxime istorice, crede Mark Newton, Managing Director/Global Head of Technical Strategy al firmei de analiză şi strategii de piaţă Fundstrat, conform Business Insider.
Recent, cotaţia contractelor futures pe aur a depăşit, pentru scurt timp, pragul psihologic de 2.000 de dolari pe uncie, iar o închidere peste 2.006 dolari ar duce preţul metalului galben la cel mai ridicat nivel din primăvară încoace.
"Este un semnal tehnic destul de pozitiv şi cred că aurul şi-a început drumul către noi maxime istorice", a scris analistul într-o notă, adăugând că o mişcare peste cotaţia de 2.009 dolari pe uncie ar trebui să ducă preţul aurului în intervalul 2.060 - 2.080 de dolari.
Trecerea de rezistenţa de la 2.080 de dolari ar semnala "un breakout tehnic clar", conform analistului Fundstrat, care se aşteaptă ca aurul să treacă de acest prag, ceea ce va duce rapid preţul şi mai sus.
Maximul istoric al aurului diferă în funcţie de furnizorul de date, dar în toate cazurile recordul este cel din vara anului 2020. Dow Jones Market Data indică un maxim intraday de 2.089,2 dolari pe uncie, conform Refinitiv recordul a fost de 2.072,5 dolari, în vreme ce la datale Bloomberg arată un maxim de 2.075,47 dolari, potrivit publicaţiei americane.
Newton crede că, în cele din urmă, preţul aurului va depăşi cu mult aceste niveluri. "Ţinta mea tehnică pentru aur este de 2.500 de dolari/uncie. Perspectivele metalelor preţioase par atrăgătoare, având în vedere scăderea ratelor reale (n.r. ale dobânzilor), ciclurile de creştere (n.r. ale metalelor) şi conflictul geopolitic", a scris analistul, citat de Business Insider, adăugând că nu este vorba despre o ţintă de preţ pentru finalul anului, ci este un "obiectiv intermediar".
Ieri, în jurul prânzului, contractele futures ale aurului cu scandeţa în decembrie se tranzacţionau la circa 1.994 de dolari pe uncie, la ICE, conform datelor Investing.com.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.11.2023, 12:17)
Semn clar de criza economica,
poate guvernele ar trebui sa se concentreze pe relansarea economica,
si nu pe inarmare si razboaie costisitoare
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.11.2023, 15:48)
cartelul opec este ingrijorat!
cererea se prabuseste si nu stiu ce sa faca.... bancile centrale vor tuna si fulgera in fata!
opec reduce inca odata productia... ca sa impinga pretul... pretul nu mai creste impins de cerere... creste impins de forme de squeze... asa cum tot anuntam de 1-2 ani in state!
sa vedem cu arde gancile centrale buruienile in fata din economie!
o sa fie pentru unele tari si cetateni platile la rate ipoteci mancare si curent!
in argentina e hiper bula si oamenii nu reusesc sa isi plateasca facturile... economia arde...
toti disperati sa fac acv exituri la active pe schimbul dolarilor...
sa vezi dupa ce taia nebunii zerouri si fac reprice la active pe balantele bancilor la25% pe noua moneda circulata si vor catapulta costul real cu 50-100%... sa vezi atunci distractie si executari in masa in argenita!
s c c r e t
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.11.2023, 15:44)
rapoartele IMF subliniaza clar regulile viitoare importante de confiscade aur!
Sunt deja proceduri puse pe rol in unele tari!
Deci bail inuri si confiscari in fata.
s c c r e t