Fundul sufletului lui Cristian Tudor Popescu

FLORIAN GOLDSTEIN
Ziarul BURSA #Media-Advertising / 15 decembrie 2014

Cristian Tudor Popescu nu-i vinovat că este inginer.

Inginerii sunt oameni cumsecade, ei se ocupă de chestiuni practice.

Leonardo da Vinci a fost şi el inginer.

A fost un om cumsecade, a făcut o bicicletă, un automobil, un submarin şi a încercat să facă şi un fel de deltaplan.

Leonardo da Vinci a şi pictat.

Unii spun că el a fost pictor, dar şi inginer, iar nu invers - inginer, dar şi pictor.

Tot aşa, unii spun despre Cristian Tudor Popescu că este ziarist.

Poate că, totuşi, în fundul sufletului său - chiar acolo! -, el a rămas inginer.

Pentru că tehnica nu reclamă prea multă moralitate.

În timp ce moralitatea este condiţie obligatorie să fii ziarist.

Inginerii pot fi şi imorali, dar când un astfel de inginer îşi însuşeşte tehnici de ziarist şi tentează să devină instanţa morală a naţiunii sale, un Savonarola al României ritos (cu râtul mare, obraznic), el nu devine ziarist, ci un inginer al violenţei de limbaj.

Ceea ce urmează este un citat între câte patru ghilimele, pentru că are ghilimele, deja, în originalul textului lui Cristian Tudor Popescu, postat pe 10 decembrie, pe site-ul "Gândul", sub titlul "Evazionistul Popescu", pe tema evaziunii fiscale de care este suspectată Mediafax Group SA a lui Adrian Sârbu, care deţine şi site-ul pe care scrie Popescu:

""Când îţi plăteşti datoriile la stat, Cetepeule? Cum mai îndrăzneşti să scrii, când tu eşti un asistat social, mănânci din banii pensionarilor, ai copiilor, ai bolnavilor? Insolventule! Dai în Ponta pentru că n-a vrut să cadă la pace cu Sârbu, să-i şteargă datoriile! Falimentar nenorocit, când te vedem la puşcărie?""

El, aici, vrea să arate că este bărbat, că nu se ascunde de Mircea Badea, care, la Antena 3, îl numeşte "asistat social", de când autorităţile confirmă suspiciunea că Mediafax Group practică evaziunea fiscală.

După care, o dă în bălării:

"De evazionism, adică de fugă din realitatea înconjurătoare, am fost acuzat doar pe vremea când scriam literatură S.F."

Tehnici.

Ne iei la mişto intelectualiceşte, ca să sporeşti distanţă, după care îl acuzi pe Mircea Badea de "propagandă" (ceea ce este o acuzaţie corectă) şi de "ură pură împotriva puţinilor jurnalişti care nu fac asta".

Te-ai scos.

Tu eşti ziarist, nu inginer de tehnici.

Ah, uitasem să spun că Popescu predă un curs de "Tehnici de Manipulare şi Propagandă în Cinematografie şi Televiziune".

Şi tocmai când răsuflaserăm uşuraţi "Oh!, Cristian Tudor Popescu, instanţa morală naţională, nu este evazionist fiscal", ei bine, tocmai atunci, trosc-pleosc!, pică mucii în fasole:

"Grupul de presă Mediafax, din care face parte ziarul Gândul, a depus cerere pentru insolvenţă, iar persoane din management sunt suspectate de evaziune fiscală. Este o situaţie dificilă, neplăcută, dar legală, în care se mai află mii de firme din România."

Ce?!

Cum adică?!

De când evaziunea fiscală este o situaţie legală?!

Nu mai e infracţiune?

Au fost abrogate legea 50 din 2013 şi legea 241 din 2005 şi desfiinţate toate legile anterioare?

Evaziunea fiscală nu se mai pedepseşte cu de la doi, la vreo opt ani de pârnaie?

Doamne, ce prost sunt să-mi plătesc taxele, când evaziunea creează situaţii doar neplăcute, dar legale!

Stai!

Dar dacă, totuşi, în fundul sufletului său - chiar acolo! -, Cristian Tudor Popescu a rămas inginer?...

Opinia Cititorului ( 29 )

  1. Florian Goldstein asta scrie la fel de bine ca Make!

    1. Pai, e tot el si scrie pe roluri, cum altii citesc.

      Titlul mi-a ramas la suflet!

      imi place cum scrii , de regula; dar acum sa-l citezi pe slugoui de Badea fara sa te speli pe gura , nu-i frumos; CTP fo slab de gura in replica referita, dar el fiind lefegiu nu cre ca are vina in hotiile sefilor , ca altfel slugile de la A3 trebuiau sa mearga la parnaie cu varanu

    merita CTP-istu CAP-ist pleznit peste funfuletzu creierului doar uneori ca dupa aia incepe sa-i placa si devine masochist

    Asocierea inginer-imoralitate sugerata de articol este aiurea.Disocierea inginer-artist(pictor)este chiar ""muci in fasole''''.Calitatea omului nu o da calificarea profesionala.Evreii, de ex,popor cu simt practic recunoscut , are geniu muzical.Sau vor fi fiind intai muzicien si apoi practici?Altfel, despre CTP-un om degeaba; fiindca are doar fiere.

    1. Articolul nu asociaza ingineria cu imoralitatea, ci spune ca moralitatea nu este implicata in actul ingineresc, fiind, totusi, conditie a actului jurnalistic.

      Hegel, de exemplu, disociaza "succesul actiunii" de "puritatea sufletului", pentru ca eficienta implica perfidia prin care intorci o lege a naturii impotriva naturii, ca sa obtii rezultatul urmarit. 

      Unii imbina curatenia sufleteasca si indeminarea practica, dar asazisii "ziaristii" care se folosesc de scris ca sa obtina foloase proprii, pastreaza o metaforica atitudine inginereasca. 

      In nici un caz nu ii denigrez pe ingineri. 

      Am folosit metafora, ca sa nu folosesc ocara.

    Se pare ca printre "presari" zicala "corb la corb nu-si scoate ochii" nu se prea aplica...

    1. "Breasla" din care face parte CTP nu este breasla mea.

      Dar care mai e breasla de la noi? Mai sunt ziaristi care fac presa la noi? Sau sunt numai mercenari si instrumente in mana celor cu bani sau acoperiti descoperiti? Badea e exponentul moralitatii? Badea e citat si preluat de toata tara, dar care e valoarea lui? Ca orice nu numai ca om de tv. Tara asta a ajuns sa-si aprecieze toate non-valorile guraliv-agresive daca un Badea e citat in toate ziarele nationale si Sima e numit "maestru", in timp ce Plesu e hulit peste tot. Ne meritam soarta cu sau fara un CTP evazionist.

      Absolut!

      Din pacate, Plesu este un CTP al "intelighentiei" romane. Chipurile deontolog, moralist, in realitate fripturist.

      Dle Goldstein. Am citit suficient de mult presa romaneasca iar in subiectele importante am verificat-o prin propria documentare din multiple surse primare (documente, tratate, alte opinii cu credentiale mai solide, etc) incat sa fi decis in acest an ca nu mai citesc decat Bursa pe plan intern. Ba chiar sunt de parere ca daca imi doresc sa ramaneti asa (si nu ca Gandul, Jurnalul, RL, EVZ, etc) as fi gata sa platesc si un abonament online anual. Dar de "Black Friday" ati facut o mega-propunere doar corporatiilor.

      Multumesc pentru apreciere!

      Nu mi-am dat seama de "black friday", am sa semnalez Difuzarii. 

      Dle Cristi C. Pentru mai multe detalii in legatura cu activarea unui abonament on-line va rog sa ma contactati la adresa abonamente@bursa.ro, sau sa completati formularul din sectiunea "Abonament la ziarul Bursa".

      Va multumim pentru interesul dumneavoastra fata de ziarul Bursa si va doresc toate cele bune. 

      Ha!, nici macar n-am semnalat Difuzarii, s-a sesizat singura!

      Multumesc Alexandru! 

      Regrete tardive, Make; nu te scuza, ca te acuzi! 

      Ha,ha, ha....... 

    Cristian Tudor Popescu - de 4 ori consecutiv ziaristul și analistul politic nr. 1 al României, în anii 2005, 2006, 2007, 2008.[3]. Deținător al premiului european pentru jurnalism al Fundației ZEIT-Stiftung, în valoare de 10.000 euro, în anul 2002.[4]. Distins cu Ordine dei Giornalisti, înmânat de președintele Italiei, Carlo Azeglio Ciampi, în decembrie 2004.[5].

    1. Bravo!

      Crede-i pe ei, nu crede ceea ce vezi. 

      Super-premiantul spune ca evaziunea fiscala este legala.

      Da-i un premiu! 

      Acum 6-10 ani? Ce este CTP acum? Evazionist si "ciocu-mic"-ist despre propria-i ograda murdara.

      Gicule, Make a luat o gramada de premii de la Asociatia Brokerilor in valoare de 15-20 de euro fiecare, si iti jur ca multe s-ar fi dorit date altcuiva si nu s-a putut...:p. Ba, chiar daca ar fi organizat Sarbu Galele sau s-ar fi folosit influenta unui grup media imens (ca in cazurile enumerate de tine), tot ar fi fost greu sa ajunga premiul la ZF si nu la Make sau la zanele lui....

      Cu toate astea, nu pot sa fiu de acord intru totul cu Make, care incearca sa ii distruga integral autoritatea morala lui CTP...este o lovitura sub centura, in spirit levantin, prin care i se pune la indoiala intreaga moralitate, mergand pana la fundu' sufletului, unde disociaza ireconciliabil ratiunea de puritate...de unde se poate specula ca un suflet impur nu are dreptul ratiunii, al judecatii si al logicii - fara a lua in calcul subiectivismul / obiectivismul situatiei - si lasa loc sa se inteleaga ca unui suflet pur i sa poate ierta orice sofism iesit pe gat... 

      Sa nu te ambalezi tare, Make, stii ca a fost o dojana prieteneasca, CTP-ul, asa stalinist cum arata, a avut si pozitii de bun simt de-a lungul timpului, ca sa nu mai vorbesc de judecati interesante, pe care nimeni altcineva nu le-a mai adus la lumina.

      E nevoie si de el in presa, si de tine (mai ales, desigur! :P )...uite, nu se simte lipsa lui SRS, de exemplu si ma uimeste cand oamenii il pomenesc pe Mircea Badea (sau Radu Banciu, tot comentator sarcastic de opinii si informatii) ca facand parte din breasla voastra... 

      Moralitatea nu-i pe parti - i se mai spune si "integritate".

      In jurnalism, este premisa, n-o poti coti fara sa te descalifici. 

      In privinta lui CTP am expereiente personale si stiu despre ce vorbesc - orice ar fi ea, este cu mult peste centura, ba chiar este doar o boare pe deasupra capului.

      N-am suflat nici o vorba, in articol, despre servilismul lui fata de Adrian Sirbu. 

    "Grupul de presă Mediafax [...] a depus cerere pentru insolvenţă, iar persoane din management sunt suspectate de evaziune fiscală. Este o situaţie dificilă, neplăcută, __dar legală, în care se mai află mii de firme din România__."

    Dle Make, este legala situatia (insolventa) in care se afla firma, iar nu situatia (suspectare de evaziune fiscala) in care se afla persoane cu legatura cu firma.

    Pana una alta multumiti spiritului ingineresc, care a stat la baza tuturor descoperirilor importante: de la inflatia cosmica pana la internet. 

    1. Si asta spune un inginer care recunoaste un inginer. Te crezi destept si contrazici o fraza fara sa intelegi contextul de ansamblu. Daca erai arhitect si nu inginer, nu ti s-ar fi intamplat. Contextul pe care dl Goldstein il reda este acela de manipulator. Tehnica in aceasta fraza este urmatoarea (inginerilor trebuie sa le explici metodic, algoritmic, ca o reteta de cozonaci).

      1) Se ia o fraza cu doua elemente de perceptie contrare. In acest caz: Mediafax insolventa (ah, perceptia este negativa, de tepari). Al doilea este: multe mii de firme sunt in aceeasi situatie (aha, deci nu este capatul lumii, si care mai este si legala). 

      2) Le pun pe acestea doua intr-un mesaj: Elementul 1 este naspa dar elementul 2 spala pe cap elementul 1 ca perceptie. 

      3) In interiorul acestei constructii, introduc elementul 3 (in cazul nostru, evaziune fiscala, inchisoare, pagube bugetului de stat semnificative ca % din cifra de afaceri).

      4) Rezultatul acestei tehnici de manipulare in care ai cazut si tu, inginerule, este ca spalatura pe cap a elementului 2 se aplica simultan si elementului 1 si elementului 3 (adica spalatura 2-in-1 sau "all inclusive", cum vrei). Ai picat in aceasta manipulare deoarece ai ignorat elementul 3 (evaziunea semnificativa si inchisoarea) ceea ce tocmai isi dorea manipulatorul CTP. 

      Vrei sa spui ca Cristian Tudor Popescu, superpremiantul, s-a exprimat gresit?!

      Iti imaginezi ca eventuala greseala este neintentionata?! 

      Iar cu inginerii deja ti-am explicat, de ce mai insisti?

      Vrei sa-l aperi cu orice pret? 

      Sa intelegem ca acest CTP, ar fi un fel de "gaura curului"? 

      In sensul ca pe acolo ies toate dejectiile? 

    de acord. Profesorul de manipulare CTP este deja vestit pentru asta. Pentru mine elocvent in acest sens este imaginea falsa, voit indusa de om din popor: hainele ieftine , penibile si total nepotrivite in care se lasa filmat, Dacia 1300 cu care circula, atitudinea generala de "Moromete". Sa fim seriosi, CTP incaseaza, pe acte si la negru cum s-a vazut, o caruta de bani. Nu este nici pe departe un om sarac, doar vrea sa devina mai credibil prin aceasta atitudine. Numai asta si pentru mine e suficient. In plus, "tipatul" sau cum ca este "linsat mediatic" nu se justifica deloc. I se contesta doar dreptul de a judeca pe altii, mai ales in situatii similare cu cea in care el se afla, arborand o moralitate pe care nu o poate avea un om care eludeaza taxele , incalcand astfel legea. Nu poti sa arati cu degetul pe cineva cand stii ca si tu la randul tau faci acelasi lucru. Decat daca esti CTP.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb