FURIA APELOR România se transformă într-o insulă!

Eli Roman, Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 14 iulie 2005

31 de judeţe afectate de inundaţii

Specialiştii vorbesc de debite istorice şi de fenomene care se întîmplă o dată la o mie de ani

Nu există încă o estimare a pagubelor

Politicienii au pierdut contactul cu realitatea şi au împărţit ţara în două: una sub ape, iar alta atentă la alegerile anticipate

Sute de mii de oameni se află sub teroarea provocată de furia apelor care a lovit încă o dată după inundaţiile din Banat. Populaţia a ajuns în pragul deznădejdii în urma valurilor succesive de ploi care au lovit şi au distrus case, drumuri, instalaţii electrice, transformînd gospodăriile într-un luciu de apă. Un tablou al pagubelor nu poate fi realizat încă din cauza faptului că nivelul apelor este ridicat, iar, pe de altă parte, autorităţile nu pot ţine pasul cu furia naturii. Mai mult, evenimentele din ultimele zile arată clar că politicienii şi, mai ales guvernanţii, au pierdut contactul cu realitatea, împărţind ţara în două: una sub ape, iar alta atentă la alegerile anticipate.

Petre Stanciu, directorul Institutului Naţional de Hidrologie, a spus că ploile care au căzut în această săptămînă au cunoscut cantităţi istorice. Astfel, debitele atinse de unele rîuri din judeţele Bacău şi Vrancea se înregistrează o dată la 500 sau chiar la 1.000 de ani, fiind de 3,5 ori mai mari decît cele atinse în anii '70. Domnia sa a afirmat că în următoarele ore, debitul Dunării poate atinge 11.000 de metri cubi pe secundă, raportul fiind de 1/1.000 de ani. Gradul cel mai ridicat de periculozitate se înregistrează pe cursul rîurilor Siret, Putna şi Trotuş, unde există posibilitatea ruperii digurilor existente în zonele respective.

Există zone ale ţării unde cantităţile de apă căzute în primele şase luni ale anului, depăşesc media multianuală din ultimii 50 de ani, după afirmaţiile făcute de Ion Sandu, director general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

Totuşi, în următoarele cîteva zile, pînă marţi mai precis, ploile vor înceta să mai cadă. Specialiştii vor anunţa la sfîrşitul acestei săptămîni ce se va întîmpla, începînd de marţea viitoare.

Din informaţiile provizorii furnizate de Ministerul Adminis-traţiei şi Internelor, reiese că ploile au inundat 256 de localităţi din 31 de judeţe. Cele mai afectate au fost Argeş, Bacău, Vrancea, Galaţi, Alba şi Vîlcea. Circa 3.000 de case şi 8.000 de gospodării au fost avariate. Sute de poduri şi podeţe au fost distruse. Peste 1.000 de persoane au fost izolate şi alţi aproape 1.500 de oameni au fost evacuaţi. Cele mai afectate culturi, în urma precipitaţiilor abundente din perioada 30 iunie - 12 iulie 2005, sînt culturile de grîu, cu 149.571 de hectare, urmate de cele de porumb - 40.772,1 de hectare şi cele de floarea soarelui - 26.347 de hectare. De asemenea, au avut de suferit şi 7.300 de hectare de păşuni naturale, conform datelor transmise de Direcţiile pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală.

Cele mai afectate judeţe de pe urma inundaţiilor sînt Teleorman, cu 159.614,76 de hectare, Olt - 32.183 ha, Giurgiu - 21.057 ha, Călăraşi - 16.976 ha, Vîlcea - 15.590 ha, Argeş, Mehedinţi, Suceava, Tulcea, Constanţa, Dolj, Cluj, Sibiu, Alba, Bacău, etc. În zona protejată de Unitatea pilot Prahova, de combatere a căderilor de grindină, s-au înregistrat nuclee de formare a grindinii şi pentru combaterea lor au fost lansate rachete de la punctele de lansare amplasate în Valea Călugărească, Boldeşti - Scăeni şi Ceptura.

Din cauza inundaţiilor au fost avariate peste 634,65 km drumuri forestiere, au fost afectate 111 poduri şi podeţe şi au avut loc alunecări de teren pe întinderea a cinci hectare. De asemenea, au fost afectate o păstrăvărie, circa 39,5 ha terenuri pentru activitatea de vînătoare şi 0,4 km împrejmuiri. Inspectoratele teritoriale de regim silvic şi de vînătoare monitorizează permanent situaţiile de urgenţă, adună resturile de exploatare de pe albiile pîraielor, înlătură efectele calamitaţilor înregistrate şi menţin legătura permanentă cu autorităţile locale, cu ocoalele silvice ale Regiei Naţionale a Pădurilor şi cu cele private.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) informează că, în urma inundaţiilor din perioada 1-12 iulie 2005, au fost înregistrate aproape 70.000 de animale moarte. În judeţul Teleorman, cel mai afectat de inundaţii, au fost înregis-trate circa 15.447 păsări moarte, 124 oi, 29 capre, 34 porci şi 40 de iepuri. În judeţul Olt au murit circa 46.028 păsări, 309 porci, 294 oi şi capre, doi măgari, patru vaci, 15 iepuri, patru cai şi 119 familii de albine. În judeţul Constanţa au pierit circa 2.499 păsări, 80 ovine şi 29 porci şi s-au îmbolnăvit cinci vaci şi doi cai (bronhopneumonie). În judeţul Dolj s-au înregistrat 1.092 păsări moarte şi 30 porci. În Suceava au pierit 80 păsări, un porc şi cinci miei. Judeţul Gorj - mortalităţi: 1.120 păsări, cinci porci şi o oaie. Pierderi însemnate s-au înregistrat şi în judeţele Hunedoara, Mehedinţi, Harghita. Pînă acum nu au fost semnalate boli infecto-contagioase sau intoxicaţii la animale, nici toxiinfecţii alimentare în rîndul populaţiei.

În urmă cu trei săptămîni, Guvernul a alocat la rectificarea bugetară suma de 4.178,8 de miliarde de lei (417,88 milioane RON) pentru fondul de intervenţii în situaţii de calamităţi. Reprezentanţii MFP ne-au spus că în urma evaluărilor de la nivelul fiecărui judeţ afectat urmează să aloce fonduri. Totodată MFP a subliniat că o posibilă soluţie pentru o mai bună gestionare a situaţiei actuale este articolul 26 din OG 66/2005 care prevede că ordonatorii de credite (ministerele) pot face propuneri de realocare a fondurilor pentru cazuri de necesitate.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb