Furnizorii de energie aşteaptă preţuri mai bune de la producători

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 2 septembrie 2008

Ofertele licitate toată luna august pe PCCB nu şi-au găsit cumpărători

Luna august a adus pe Piaţa Centralizată a Contractelor Bilaterale (PCCB), administrată de OPCOM, multe oferte pentru vânzarea de energie electrică, în principal de la producătorii de stat Turceni şi Rovinari. Succes au avut pachetele licitate cu livrare în gol de sarcină, nu şi cele cu livrare în bandă. Energia cu livrare în gol de sarcină a fost ofertată la un preţ minim de pornire în jur de 145 de lei/MWh, iar cea cu livrare în bandă - la 195 de lei/MWh.

Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), ne-a explicat: "Cumpărătorii sunt prudenţi şi nu se grăbesc să-şi facă portofoliul pentru 2009. Majoritatea furnizorilor consideră că Turceniul şi Rovinariul practică un preţ ridicat pentru ofertele de toamnă cu livrare în bandă, apropiat de media înregistrată în această vară de pe Piaţa pentru Ziua Următoare. Operatorii preferă, ca şi anul trecut, să vadă ofertele care apar în septembrie şi octombrie, când şi Nuclearelectrica va mai avea energie ieftină de vândut pentru 2009".

Deşi au posibilitatea să-şi schimbe ofertele dacă nu au cumpărători, producătorii Turceni şi Rovinari nu lasă din preţ şi preferă să reia vânzarea la 195 de lei/MWh. Ei ştiu că furnizorii nu au cum să îi ocolească, întrucât grosul energiei mai ieftine este prins în piaţa reglementată, dar şi în contractele bilaterale încheiate direct în anii trecuţi. "Cumpărătorii nu prea au cum să protesteze faţă de producătorilor, dar analizează atent opţiunile prin care îşi formează coşul de energie", ne-a mai spus domnul Lungu.

Preşedintele AFEER ne-a precizat că operatorii din piaţă au preferat să cumpere energie în gol de sarcină, mult mai ieftină, pentru a o putea combina cu alt tip de oferte cu livrare în vârf de sarcină, ce ar putea apărea pe parcurs, sau care există deja în portofoliul lor. Astfel, preţul final rezultat ar putea fi similar sau chiar mai mic decât cel al energiei livrate în bandă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb