Furnizorii de energie cer reinstituirea contractelor directe

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 12 noiembrie 2013

Furnizorii de energie cer reinstituirea contractelor directe

Furnizorii de energie cer în continuare reinstituirea contractelor bilaterale directe între participanţii la piaţa de energie. Conducerea Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică (AFEER) consideră că nu trebuie puse bariere în calea tranzacţionării energiei (n.r. obligativitatea vânzării pe pieţele OPCOM impusă prin lege) doar pentru simplul motiv că "societăţile deţinute de stat nu fac ce trebuie şi încheie contracte păguboase".

Ion Lungu, preşedintele AFEER, apreciază că este absurd să nu poţi transfera energia direct, în cadrul companiilor care fac parte din acelaşi grup, subliniind că ANRE (reglementatorul pieţei) poate oricând să verifice preţurile de transfer şi să sancţioneze operatorii care "încarcă" nejustificat facturile consumatorilor din piaţa reglementată.

La rândul său, Corina Popescu, vicepreşedinte AFEER, a declarat: "Nu ar mai trebui să existe bariere între producătorii de energie din România şi celelalte pieţe. Spunem că nu există aceste bariere, dar producătorul din România nu are dreptul să exporte energie electrică, el trebuie să vândă totul în piaţa internă. Sunt nişte bariere care n-ar trebui să-şi aibă loc într-o lege a energiei, funcţională la nivelul anului 2013. Ar trebui ca mecanismele de piaţă să fie funcţionale şi să se regleze automat preţul în funcţie de cerere şi oferă".

Reprezentanţii AFEER sunt de părere că statul ar trebui să folosească alte instrumente decât legea ca să împiedice apariţia contractelor dezavantajoase încheiate cu celebrii "băieţi deştepţi".

Potrivit AFEER, modalitatea în care este interpretată transparenţa în mecanismele platformelor PCCB şi PCCB-NC administrate de OPCOM introduc susceptibilităţi de concurenţă neloială. Furnizorii afirmă că pe bursa de energie se observă o migrare a tranzacţiilor de pe termen lung pe termen foarte scurt (peste 30% din consumul intern care reprezintă 65% din piaţa consurenţială), fapt care conduce la inexistenţa unui preţ de referinţă pe piaţa angro şi imposibilitatea ofertării unui preţ corect la consumatorul final.

În opinia oficialilor AFEER, apetitul scăzut pentru tranzacţiile pe termen lung din ultima perioadă are drept cauză preţul extrem de avantajos al energiei de pe piaţa spot, mulţi operatori preferând "să joace" mult pe această piaţă extrem de volatilă. Ei au menţionat: "O altă barieră introdusă de legea energiei prin obligativitatea tranzacţionării pe pieţele OPCOM este creşterea riscurilor pentru furnizori şi producători ca urmare a dificultăţilor în ajustarea poziţiilor comerciale, dar şi transferarea acestor riscuri către consumatorii finali. Mai vorbim şi de o blocare a investiţiilor în sectorul producţiei. Dezvoltatorii de proiecte nu mai pot încheia contracte pe termen lung cu furnizorii, necesare pentru contractarea creditor bancare".

Furnizorii de electricitate susţin că platforma PCCB nu permite introducerea de contracte cu preţuri stabilite printr-o formulă de ajustare în funcţie de evoluţia pieţei.

AFEER apreciază faptul că ANRE şi OPCOM au adoptat mecanismele de funcţionare ale unei pieţe tip OTC, dar şi cele pentru piaţa intra-zilnică. Conducerea AFEER consideră că dacă piaţa tip OTC este bine implementată, multe din problemele furnizorilor se vor rezolva prin tranzacţii rapide, flexibile. Singura nemulţumire a operatorilor din piaţa de energie este că participarea la această piaţă OTC, care va deveni funcţională de la începutul anului viitor, presupune constituirea unor garanţii, ceea ce înseamnă costuri suplimentare pentru furnizori şi consumatori.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb