Furnizorii de energie vor, din nou, contracte directe

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 4 februarie 2014

Furnizorii de energie cer, din nou, reintroducerea contractelor bilaterale directe pentru tranzacţionarea energiei şi modificarea în consecinţă a legii din domeniu. Asociaţia de profil AFEER arată: "Ministrul delegat pentru energie, Constantin Niţă, a declarat, recent, că trebuie rediscutate contractele pe termen lung de pe piaţa vânzării de energie, încheiate pe 5, 10 sau 15 ani. Domnia sa a mai spus că trebuie reglementată situaţia contractelor pe termen lung, pentru că niciun investitor în energie nu va veni să pună în piaţa noastră miliarde de euro dacă trebuie să vândă energia din trei în trei luni. Plecând de la aceste declaraţii, Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrica din România - AFEER s-a adresat domnului Niţă şi preşedintelui ANRE, Nicolae Havrileţ, reiterând rugămintea de a fi de acord cu modificarea prevederilor Legii nr. 123/2012, în sensul reintroducerii posibilităţii încheierii contractelor bilaterale negociate direct pe piaţa angro de energie electrică de către participanţii la aceasta - producători şi furnizori de energie electrică".

Conducerea AFEER susţine, într-un comunicat, că interzicerea contractelor bilaterale negociate direct situează producătorii şi furnizorii din România într-o poziţie discriminatorie faţă de ceilalţi participanţi din pieţele europene. Acest aspect discriminatoriu urmează să producă efecte negative semnificative în condiţiile în care la nivelul Uniunii Europene va deveni funcţională în 2014 piaţa internă de energie electrică, a subliniat Ion Lungu, preşedintele AFEER.

Asociaţia atrage atenţia că migrarea tranzacţiilor de pe termen lung pe termen foarte scurt (peste 30% din consumul intern sau 65% din piaţa liberă), observată în intervalul de timp de aproximativ un an şi jumătate de la aplicarea prevederilor Legii nr. 123/2012, conduce la distorsionarea preţului de referinţă pe piaţa angro, cu consecinţe negative asupra ofertării unui preţ corect pentru energia electrică furnizată consumatorilor. "Mai mult, pe termen mediu şi lung, aceasta va afecta ireversibil investiţiile în capacităţile de producere a energiei electrice, ridicând semne de întrebare cu privire la asigurarea securităţii în alimentarea cu energie electrică, la preţuri sustenabile, a consumatorilor din România. Şi, nu în ultimul rând, garantarea unui preţ stabil pe termen lung la consumatori este dificil de realizat, în condiţiile date", mai arată sursa citată.

Un alt aspect semnalat de AFEER este blocarea investiţiilor în sectorul energiei electrice, în mod special a segmentului de producere a energiei electrice întrucât, după cum afirmă furnizorii, dezvoltatorii de proiecte în sectorul de producere a energiei electrice, noi intraţi pe piaţă, nu pot încheia contracte pe termen lung. Aceste contracte reprezintă o garanţie solicitată de către bănci pentru obţinerea creditelor necesare dezvoltării proiectelor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb