Furnizorii străini de energie, nemulţumiţi de procesul românesc de licenţiere

R.P.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 6 iunie 2008

Furnizorii străini de energie, nemulţumiţi de procesul românesc de licenţiere

Procesul de licenţiere a furnizorilor de electricitate de pe piaţa noastră este supra-reglementat şi inutil, deoarece nu ţine cont de realităţile pieţei energetice din Europa, a declarat, ieri Jan Haitz­mann, secretarul genera al comitetului legal de la Federaţia Europeană a Traderilor de Energie, cu ocazia forumului Energy Trading, de la Bucureşti.

Domnia sa a declarat: "În România, poţi primi licenţa pentru a face trading de energie cu o entitate străină, dacă există contracte bilaterale cu ţara mamă a companiei respective. Ori nu există astfel de contracte încheiate de România cu altă ţară. De asemenea, autoritatea de reglementare din România trebuie să dea o licenţă ţinând cont de anumite criterii. Însă, dacă o companie de trading respectă deja reglementările europene nu înţeleg de ce mai este nevoie de o astfel de prevedere".

Potrivit Rompres, reprezentantul traderilor de energie susţine că reformele ce privesc sistemele de trading din România şi Ungaria sunt extrem de reduse. Operatorului Pieţei de Energie - OPCOM - ar trebui să-i fie recomandate prevederi noi referitoare în special la Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU). Aici ar trebui introdusă obligativitatea unor contracte încheiate prin OPCOM. Totodată, pe Piaţa Centralizată a Contractelor Bilaterale (PCCB), este necesară introducerea unor contracte standard pentru simplificara procedurii.

Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din Româ­nia (AFEER), a declarat: "Piaţa de furnizare de la noi este lipsită de informaţii legate de modul cum se va vinde energia în viitor, odată cu apariţia companiei energetice naţionale, care va intra în piaţă cu oferte ieftine. Credem că este necesară mărirea transparenţei, astfel încât viitoarea companie să poată face aceste vânzări doar prin OPCOM".

Domnia sa a explicat că, în prezent, circa o cincime din energie este tranzacţionată netransparent. Dar piaţa noastră de energie este mai avansată decât cea din Ungaria. În România sunt înscrişi circa 130 de furnizori, din care circa 60- 65 sunt activi. În Ungaria, există doar 40 de traderi.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Potrivit rechizitoriului Parchetului d-l Lungu in calitatea domniei sale de presedinte al ANRE s-a dedat practicilor pe care acum le condamna.

    A girat incheierea fara licitatie de catre SC Hidroelectrica-SA a, deja celebrelor, contracte bilaterale de furnizare pricinuind statului o paguba de cca o jumatate de miliard de euro! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb