Furtul intelectual decredibilizează educaţia

O.D.
Ziarul BURSA #Politică / 21 februarie 2014

Furtul intelectual decredibilizează educaţia

Învăţământul autohton are o mare problemă cu fenomenul "copy - paste". Dacă în trecut nu exista la nivel teoretic "nicio masă fără peşte", acum putem spune că nu avem niciun semestru fără un scandal de plagiat. Conform dezvăluirilor făcute într-o emisiune TV difuzată de B1 la începutul acestei luni, secretarul de stat Ştefania Duminică ar fi copiat integral lucrarea de masterat din 2012 după o lucrare din 2008. Ştefania Duminică este secretar de stat în Ministerul Educaţiei, lector universitar la Departamentul de formare a profesorilor din cadrul Universităţii din Bucureşti şi profesor de limba şi literatura română în învăţământul preuniversitar.

Asaltat de întrebări din toate direcţiile, Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat că a discutat cu Ştefania Duminică şi că a înţeles că aceasta se va retrage, precizând că demisia este un act personal, iar o eventuală demitere nu ţine de el, ci de Guvern. Remus Pricopie a spus că, după ce a aflat că secretarul de stat pentru învăţământ preuniversitar Ştefania Duminică ar fi copiat integral lucrarea de masterat, primul lucru pe care l-a făcut a fost să aibă o discuţie cu ea: "Mi-a cerut un răgaz de câteva zile ca să înţeleagă despre ce este vorba, pentru că era vorba despre un lucru care s-a întâmplat cu mai mulţi ani în urmă. În urma mai multor discuţii pe care le-am avut, inclusiv atunci când a revenit după cele trei zile de concediu, eu am înţeles că se va retrage şi că-şi va depune demisia. Nu a făcut acest lucru. Demisia nu ţine de mine, este un act personal, aşa cum şi destituirea nu ţine de mine, este un act la nivelul Guvernului. Eu cred că lucrurile se vor rezolva destul de repede". Dacă iniţial întregul scandal părea să se stingă, acesta a fost reaprins după ce preşedintele Traian Băsescu i-a solicitat lui Victor Ponta revocarea secretarului de stat în Ministerul Educaţiei Ştefania Duminică pentru plagiat: "Chiar dacă nu sunt specialist, este bine să o revoce. Ştiu că lui Victor Ponta îi este foarte greu să revoce pe cineva pentru plagiat, pentru că nu s-a autorevocat pe el, pentru plagiat, dar doamna Duminică nu mai are niciun fel de autoritate morală în calitate de hoţ".

Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti s-a autosesizat, în 7 februarie: "Comisia a declanşat analiza cazului conform regulamentelor în vigoare, respectiv Regulamentul de funcţionare a Comisiei de Etică a Universităţii din Bucureşti, Codul de Etică şi Carta Universităţii din Bucureşti ".

Din nefericire această poveste face parte dintr-un lung şir în care diverse personalităţi au fost acuzate că au plagiat anumite lucrări, acuze mai mult sau mai puţin dovedite. Într-un articol apărut în Revista Nature se afirma că mai mult de jumătate din teza de doctorat a lui Victor Ponta privind Curtea Penală Internaţională ar conţine texte copiate: "Premierul Victor Ponta a fost acuzat că a copiat largi secţiuni ale tezei de doctorat în drept din 2003, fără a cita sursele bibliografice corespunzătoare". Pe această temă s-au întrunit numeroase comisii, au dat declaraţii specialişti, dar totul a rămas în coadă de peşte. Corina Dumitrescu, nominalizată de Victor Ponta să preia portofoliul Educaţiei a fost acuzată de plagiat alături de soţul ei Cristian Dumitrescu. Octavian Manolache, autorul mai multor cărţi de drept, a dat-o în judecată pe Corina Dumitrescu pentru plagiat. După aceste acuzaţii nominalizarea a fost retrasă. Un alt nominalizat pentru postul de ministru al Educaţiei, Ioan Mang a fost şi el acuzat de plagiat, liderul PDL, Emil Boc, prezentând, într-o conferinţă de presă, un articol al actualului ministru al Educaţiei pe care acesta l-ar fi publicat în 2003 la Craiova, care reprezintă "în integralitate o copie a unui alt articol ştiinţific al unor autori japonezi. La scurt timp Mang a demisionat din funcţia de ministru. Un fost ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu s-a trezit de asemenea în mijlocul unui scandal legat de acuzaţii de plagiat. Cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeintung a lansat acuzaţiile la adresa ministrului: "Afacerea în care e implicată Ecaterina Andronescu datează din anul 2003 când era şi ministru al Educaţiei în guvernul Năstase şi decan al Facultăţii pentru Chimie Industrială din cadrul Universitatii Politehnice. Un articol de cinci pagini din revista "Analytical Chemistry" intitulat "Synthesis of TBP-Based Ferrofluids" descrie un experiment al Aureliei Cristina Nechifor, doctorand sub îndrumarea doamnei ministru. Analiza textului arată că părţi importante din articol ar fi fost preluate din munca altor oameni de ştiinţă". Ecaterina Andronescu a mai fost acuzată de plagiat de Nicolae Toma, un fost coleg din cadrul Universităţii Politehnice Bucureşti, acesta susţinând că informaţiile publicate în teza de doctorat a ministrului au fost obţinute de soţia sa. Ecaterina Andronescu a negat vehement toate aceste acuzaţii susţinând că toată povestea are doar substrat politic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb