Mediul universitar are parte de un "mariaj" istoric, care poate fi foarte benefic pentru învăţământul superior autohton. Universitatea Politehnica din Bucureşti şi Universitatea din Piteşti au fuzionat, după ce conducerile celor două instituţii de învăţământ superior au semnat documentul care stipulează aceast lucru. Noua instituţie de învăţământ superior va purta numele de "Universitatea Naţională de Ştiinţă şi Tehnologie Politehnica Bucureşti".
Contractul de fuziune a fost semnat de rectorii celor două universităţii - Mihnea Costoiu (UPB) şi Dumitru Chirleşan (Universitatea din Piteşti) şi preşedinţii senatelor universitare Tudor Prisecaru (UPB) şi Mihaela Diaconu (Universitatea din Piteşti). Noua universitate va fi una naţională, iar cele două universităţi devin centre universitare ale structurii. Totodată, fiecare centru va păstra programele de studii acreditate, urmând să dezvolte şi alte programe. În ce priveşte admiterea în anul 2023, aceasta se va derula după regulile cunoscute deja. Mihnea Costoiu a declarat: "Este un moment istoric, important pentru universitate. (...) Fie că ne-am numit Şcoala Academicească de Ştiinţe Filosofice şi Matematiceşti, Şcoala de Ingineri Hotarnici, Şcoala de Poduri, Şosele, Mine şi Arhitectură, Şcoala de Poduri, Şosele şi Mine, Şcoala Politehnică, Şcoala Politehnica, Politehnica din Bucureşti, Institutul Politehnic şi respectiv Universitatea Politehnica, toate acestea au avut o singură constantă - valoarea, valoarea care a ghidat forţa acestei universităţi şi cu care venim în faţa oamenilor şi a societăţii şi în acest moment. (...) Nu suntem singurii care facem acest pas, nu suntem primii care facem acest pas, dar credem că avem un alt model pe care îl punem în faţa societăţii". Mihnea Costoiu a spus că este încrezător că noua instituţie de învăţământ superior va reuni "multe alte forţe": "Suntem astăzi, aşa cum le-am spus colegilor, la primul pas. Discuţiile pe care le-am început cu colegii noştri din alte centre universitare şi din Bucureşti sunt la început şi suntem încrezători că această şcoală naţională va reuni multe alte forţe. Unde suntem mai mulţi, puterea creşte şi credem că avem forţa şi înţelepciunea să facem acest pas important pentru societatea românească şi pentru şcoala românească în general. Urmează să stabilim procedurile de admitere. Sunt cele două centre universitare, vom funcţiona în acest regim de două centre universitare. (...) Centrele vor funcţiona autonom. (...) Urmează să înaintăm ministrului Educaţiei propunerea unei legi - înfiinţarea universităţii, ţinând cont de faptul că Politehnica are lege de înfiinţare.... Ne trebuie o lege de înfiinţare a universităţii şi pasul va fi făcut în perioada următoare. Sperăm ca ministrul, aşa cum a declarat de fiecare dată, să respecte voinţa universităţilor".
Rectorul Universităţii din Piteşti, Dumitru Chirleşan, este de părere că noua instituţie va fi una dintre cele mai bune din Europa: "Frământările prin care am trecut în ultimele luni de zile au fost mari. Ştiu că şi aici în "cetatea ştiinţei şi ingineriei" au fost frământări mari, dar zic să privim cu optimism. (...) Vrem să zburăm şi noi mai sus. O paletă extrem de diversă de programe de studii acreditate. Mie îmi este greu să îmi închipui o universitate mai tare în România. Nu pot, îmi este greu să îmi închipui una care va fi mai tare decât noi. (...) Am mare încredere că vom fi una dintre cel mai bune universităţi şi din Europa şi în rankingurile mondiale".
Dumitru Chirleşan a menţionat că Universitatea din Piteşti vine cu o "zestre" de 70 de programe de studii în această fuziune.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Calin în data de 01.02.2023, 11:56)
e bună concentrarea forțelor in competiția cu exteriorul, dar numele este total tâmpit, pompos și fals.
Spuneți simplu Universitatea Tehnică București, să se vadă clar i clasamentele internaționale despre ce e vorba, să atrageți investitori .
avem nevoie de mulți ingineri că am pierdut foarte mulți. Deasemenea, dacă Renault se va retrage din România trebuie pregătit corpul profesional pentru preluarea Daciei și desvoltarea ei competitivă
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.02.2023, 17:01)
Ce se ascunde în spatele acestei dubioase uniri? În afară de faptul că domnul Costoiu, acest Cuza al universităților, va putea candida la poziția de rector al acestei noi universități. La UPB nu mai putea că era limita la mandate.
Cât despre comentariile domnului Călin, acestea nu-mi fac decât să-mi confirme pentru a mia oară că oamenii în general habar nu au cu ce se mănâncă educația și nivelul absolut înfiorător la care aceasta a decăzut.