Fuziunea BCR Asigurări cu Omniasig, ambele controlate de Vienna Insurance Group (VIG), va aduce grupului financiar austriac economii de 10 milioane de euro, potrivit VIG. "Suma de 10 milioane de euro se referă doar la economiile anticipate în urma fuziunii dintre Omniasig şi BCR Asigurări şi nu la economiile totale din România. În mod evident, aceste economii nu vor veni în acest an, întrucât fuziunea abia a fost iniţiată şi avem nevoie de acordul autorităţii de reglementare. Astfel, ne aşteptăm, dacă vom avea noroc, să avem autorizaţia până la sfârşitul acestui an, dar nu pariez pe asta", a declarat directorul general adjunct al VIG, Peter Hagen, după anunţarea rezultatelor financiare, în 18 august.
La începutul lunii august, acţionarii Omniasig VIG au aprobat fuziunea preliminară cu BCR Asigurări, în calitate de societate absorbantă, şi au împuternicit Directoratul asigurătorului să întocmească proiectul de fuziune.
Vienna Insurance Group (VIG) deţine la BCR Asigurări o participaţie de 95,93% din capital, iar la Omniasig de 98,86%. Grupul austriac mai controlează în România şi Asirom.
Prin preluarea Omniasig, BCR Asigurări va deveni cel mai mare jucător local din industria de profil.
În 2010, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), citate de Mediafax, Omniasig a încheiat pe locul trei, a subscris prime de 916,1 milioane de lei şi a înregistrat o cotă de 11,03% din piaţa asigurărilor generale şi de viaţă.
La rândul ei, veniturile BCR Asigurări s-au ridicat la 522,01 milioane de lei, rezultat care a adus companiei o cotă de 6,29% din industria de profil, plasându-se pe locul şapte. După nivelul primelor, primii doi jucători din piaţă sunt Astra şi Allianz-Ţiriac.
Hagen a afirmat că VIG nu a lansat un program de fuziuni la nivel de grup, aşa cum a procedat în timpul crizei financiare.
"Ceea ce facem este să lucrăm la o listă de priorităţi, acolo unde putem obţine economii imediate. Unul dintre aceste cazuri este România, iar celălalt Polonia, unde am început fuziunea dintre PZM şi InterRisk, iar procesul, care a debutat în 2010, va continua. Am fuzionat companii în Slovacia şi Croaţia, iar procesul este în derulare, chiar dacă vom continua să urmăm şi o abordare multi-brand", a mai spus Hagen.
Reprezentantul VIG a mai spus că, pentru a supravieţui, aceste branduri trebuie să îndeplinească un standard mai înalt, în special în ceea ce priveşte contribuţia la profituri.
Hagen va prelua conducerea VIG în luna mai 2012, urmând să-l înlocuiască pe Gunter Geyer, preşedinte al Consiliului de Administraţie şi director general al grupului austriac, care se va retrage din ambele funcţii.
VIG este unul dintre cele mai mari grupuri de asigurări din Europa Centrală şi de Est, iar acţiunile sunt listate la Bursa de Valori din Viena.