G20 acordă FMI un rol mai important şi îi cere să amelioreze reprezentarea economiilor emergente

F.A.
Ziarul BURSA #Politică / 17 noiembrie 2008

Fondul Monetar Internaţional a obţinut, la summitul G20, un rol sporit în supravegherea sectorului financiar mondial, dar va trebui să se lanseze într-o nouă reformă pentru a acorda mai multă influenţă economiilor emergente în structurile sale de conducere. În diagnos-ticul pe care îl pune la intervale regulate ţărilor sale membre, FMI va trebui "să acorde mai multă atenţie sectorului lor financiar" şi să îşi integreze concluziile "în programele de evaluare" pe care le realizează împreună cu Banca Mondială, a afirmat sâmbătă grupul marilor ţări industrializate şi emergente. "În acest mod, rolul de consiliere al FMI în domeniul politicii macrofinanciare va fi consolidat", a subliniat comunicatul final.

FMI realizează din 1999 împreună cu Banca Mondială "programe de evaluare a sectorului financiar" (FSAP). Acesta este instrumentul pe care G20 doreşte să îl consolideze: un document tehnic, de expertiză financiară, care identifică punctele fragile din sistemele financiare naţionale şi reglementarea lor, înainte de apariţia crizelor.

G20 a spus "nu" unui "jandarm" al sectorului financiar internaţional

Şefii de stat şi de guvern din marile ţări industrializate şi emergente (G20) au adoptat sâmbătă principiul unei reglementări a pieţelor financiare pe baze naţionale, respingând pentru moment ideea unui "jandarm" al sectorului financiar mondial. "Reglementarea ţine, înainte de toate, de responsabilitatea autorităţilor naţionale, care constituie prima linie de apărare împotriva instabilităţii pieţelor", au subliniat liderii G20 în comunicatul final al summitului.

Pentru a ţine cont de faptul că pieţele financiare sunt, în prezent, "de anvergură mondială", G20 preconizează "intensificarea cooperării internaţionale între autorităţile de reglementare, consolidarea normelor internaţionale (...) şi supravegherea aplicării lor uniforme".

Chiar în mijlocul cele mai grave crize financiare de după Marea Criză din 1929, unele ţări, precum Statele Unite şi Canada, nu pot concepe să renunţe în asemenea măsură la suveranitatea lor, în favoarea unui organism supranaţional.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb