G8: Premierul japonez doreşte să dea asigurări privind criza de la Fukushima

Ziarul BURSA #Internaţional / 24 mai 2011

G8: Premierul japonez doreşte să dea asigurări privind criza de la Fukushima

Naoto Kan se pronunţă pentru o reformă a industriei nucleare

Premierul nipon Naoto Kan va încerca să-i convingă pe partenerii săi din G8, în cadrul summitului din această săptămână din Franţa, că Japonia va reuşi să rezolve cea mai gravă catastrofă nucleară din ultimii 25 de ani, informează agenţia AFP, citată de Agerpres. Naoto Kan va prezenta situaţia în curs de la centrala Fukushima Daiichi (nr.1), afectată de violentul seism urmat de tsunami de la 11 martie, soldat cu 25.000 de morţi şi dispăruţi în nord-estul Japoniei.

Această catastrofă, cea mai gravă din arhipelagul nipon după cel de-al doilea război mondial, nu l-a "cruţat" pe premierul Naoto Kan, a cărui popularitate a scăzut drastic, el fiind criticat pentru modul în care guvernul de la Tokyo a gestionat criza. Progresele pentru stabilizarea centralei nucleare sunt mult prea lente. Operatorul Tokyo Electric Power (Tepco) a dat asigurări că până în ianuarie reactoarele vor fi răcite, însă problemele apărute în ultima vreme par a fi mult mai grave decât se credea.

Naoto Kan se pronunţă pentru o reformă a industriei nucleare şi o reorganizare a organelor de control ale guvernului, în încercarea de a obţine încrederea internaţională în filiera nucleară japoneză.

Tepco este la rândul său criticat pentru că nu a luat măsuri suficiente în faţa pericolului unui seism şi al unui tsunami. "Poate mitul siguranţei era prea puternic", a recunoscut ministrul nipon al economiei şi comerţului, Banri Kaieda.

Zeci de mii de persoane au fost evacuate din casele şi fermele lor, fiind obligate să lase totul în urmă, pe o rază de 20 de km în jurul centralei nucleare de la Fukushima. Banri Kaieda i-a numit pe aceştia "victime ale politicii naţionale". Despăgubirile sunt evaluate la circa 10.000 milliarde de yeni (87 miliarde de euro).

Recentele inspecţii conduse de Tepco au confirmat ceea ce se temeau experţii: barele de combustibil din centrul reactorului, care ar trebui în mod normal să fie în totalitate scufundate, s-au topit după ce au fost prea mult timp expuse la aer din cauza unei pene a sistemului de răcire hidraulic. Situaţia la reactoarele 2 şi 3 este identică.

Japonia a adoptat o reeşalonare bugetară de urgenţă de 4.000 de miliarde de yeni (35 de miliarde de euro) pentru a finanţa reconstrucţia zonelor devastate de tsunami şi prevede o a doua reeşalonare care va fi finanţată prin emiterea unor obligaţiuni de stat.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb