Gabriel Dumitraşcu sesizează ASF cu privire la "încălcările de legislaţie de către Electrica"

Piaţa de Capital / 15 octombrie 2017

Gabriel Dumitraşcu

Gabriel Dumitraşcu

Actualizare 13:21 Gabriel Dumitraşcu: "ALDE politizează Electrica, cum nu a mai fost de pe vremea PCR"

Gabriel Dumitraşcu consideră că Partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE) "politizează Electrica, cum nu a mai fost de pe vremea PCR (Partidul Comunist Român, n.r.)", potrivit unei postări publicate pe pagina sa de Facebook.

Gabriel Dumitraşcu a afirmat: "ALDE politizează Electrica, cum nu a mai fost de pe vremea PCR.

Electrica este listată pe bursele de la Bucureşti şi Londra.

Acţionarii privaţi deţin peste 51% din totalul acţiunilor.

Pe 26 octombrie va avea loc Adunarea Generală a Acţionarilor Electrica în care vor fi aleşi noii administratori.

Pe cele 7 locuri de membrii în consiliul de administraţie al Electrica sunt 9 candidaţi: 3 străini (Arielle Marie Malard de Rothschild, Pedro Mielgo Alvarez şi Willem Jan Antoon Henri Schoeber), susţinuţi de investitorii instituţionali şi fondurile de investiţii şi de pensii şi care, aproape sigur, îşi vor păstra mandatele şi 6 candidaţi români, pentru cele 4 locuri rămase.

Să vedem cine sunt remarcaţii, prin ce se disting şi ce "numitor comun" au.

Buşu Cristian, preşedintele în funcţie al Consiliului de Administraţie Electrica a fost o lungă perioadă consilier la cabinetul lui Tăriceanu, preşedintele ALDE. A obţinut primul mandat de administrator independent la Electrica în urma unui fals în declaraţii, pe care l-am probat şi semnalat public la finalul anului trecut şi pentru care am făcut şi plângere penală. Parchetul «doarme», dar «doarme» şi ASF-ul care a avizat, ulterior, favorabil cadidatura lui Buşu pentru Consiliul de Administraţie al SIF Oltenia.

Bogdan Iliescu, administrator în funcţie la Electrica şi preşedintele comitetului de nominalizare şi remunerare, este fiul lui Gheorghe Iliescu, vicepreşedinte ALDE şi consilier judeţean Argeş. Dar Bogdan Iliescu este şi membru în Consiliul de Supraveghere la Transgaz, operatorul sistemului naţional de transport gaze. Din momentul în care Electrica Furnizare, subsidiară a Electrica, şi-a luat licenţa de furnizor de gaze naturale, Bogdan Iliescu este în incompatibilitate şi avea, conform legii, 30 de zile să renunţe la una din funcţii. Incompatibilitatea trebuia sesizată chiar de comitetul al cărui preşedinte este Bogdan Iliescu. Dar a «dormit în papuci» şi ANRE, motiv pentru care Comisia Europeană e pe cale să deschidă procedura de infringement pentru încălcarea Directivei 73/2009 de către România.

Ioana Drăgan, administrator în funcţie, a avut susţinerea fostului ministru Victor Grigorescu, dar a rămas «copilul ploii».

Gicu Iorga, administrator provizoriu în funcţie, fost membru PNL, PD, PDL şi acum ALDE, este susţinut şi promovat de şeful sau pe linie de partid, Toma Petcu, ministru al Energiei şi şef al organizaţiei ALDE Giurgiu, cel care anul acesta i-a făcut cadou lui Gicu Iorga şi funcţia de Secretar General al Ministerului Energiei.

Noile propuneri ale Ministrului Energiei, Toma Petcu sunt:

Doina Dascălu, fost vicepereşedinte al Curţii de Conturi este fina lui Dan Radu Ruşanu, care este la rândul său nasul lui Daniel Chiţoiu, sforarul şi omul cu banii ALDE, dar şi fost coleg cu Doina Dascălu la MF, ambii erau secretari de stat. În calitate de Vicepreşedinte al Curţii de Conturi, Doina Dascălu a aprobat mai multe hotărâri prin care îi sunt imputate Electrica sume de peste 1 miliard de euro şi pe care Electrica le-a contestat şi acţiunile sunt pe rolul instanţelor de judecată. Sunt curios ce atitudine va avea în cadrul Consiliului de Administraţie: apară interesele Electrica sau apară hotărârile Curţii de Conturi, la care a fost parte?

Avocatul Ciprian Constantin Iacob, a fost membru PNL, preşedinte judeţean PLR (precursorul ALDE, înainte de fuziunea cu PC) fost candidat independent la primăria oraşului Târgovişte, iar acum este membru ALDE Dâmboviţa.

Ce «numitor comun» au 5 din cei 6 candidaţi? Corect, depind de ALDE!

În mod cert, Ioana Drăgan urmează a pierde mandatul, astfel încât ALDE urmează a avea la Electrica 4 administratori din 7.

Acum înţelegeţi de ce au fost respinse cele două candidaturi independente de factorul politic?

Şi uite aşa, baroneasa de Rothschild urmează să joace pe maneaua baronilor ALDE.

Ridic cel puţin două întrebări:

Statul Român, prin instituţiile sale care garantează şi apară suveranitate şi independenţă statului, ce părere au, faţă de tentativa ALDE de a prelua controlul unei societăţi cu rol determinant în siguranţa ţării?

Ce ar mai trebui să facă ALDE, prin braţul sau Ministerul Energiei, eventual să treacă la «naţionalizarea profiturilor în interesul partidului», ca să vedem şi o reacţie a acţionarilor semnificativi BERD, fondurile străine de investiţii, bănci şi fonduri de pensii?".

(M.I.)

-------

Actualizare 11:33

Gabriel Dumitraşcu a trimis astăzi o sesizare vicepreşedintelui Autorităţii de Supraveghere (ASF) - Sector Instrumente şi Investiţii Financiare, Mircea Ursache, privind "încălcările de legislaţie de către emitentul Electrica".

Dumitraşcu a scris pe Facebook: "Tenacitate!

În continuarea demersului de a impune respectarea legii şi a drepturilor acţionarilor mici la Electrica, astăzi am trimis o sesizare domnului Mircea Ursache - Vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere - Sector Instrumente şi Investiţii Financiare.

«În temeiul dreptului legal al ASF, de reglementare, supraveghere şi control, inclusiv, al emitenţilor de valori mobiliare, vă rog să interveniţi cu celeritate, să constataţi încălcările de legislaţie de către emitentul Electrica (EL) şi prin măsurile dispuse să opriţi abuzul şi efectele de nelegalitate în ceea ce priveşte acceptarea candidaturilor pentru consiliul de administraţie al Electrica, înainte de adunarea generală a acţionarilor, stabilită pentru 26.10.2017.

În fapt, cu toate că în convocatorul adunării generale a acţionarilor a fost stabilit un termen limită "precis şi clar" de depunere a candidaturilor pentru consiliul de administraţie, au fost admise candidaturi şi peste acest termen, motivându-se că depăşirea de termen este "rezonabilă". Continuarea unei proceduri viciate de alegere a membrilor consiliului de administraţie, pe lângă ilegalitatea evidentă, expune emitentul Electrica riscului de anulare ulterioară a hotărârii de către instanţă, ceea ce ar afecta percepţia investitorilor faţă de poziţia emitentului şi atmosfera din piaţa de capital».

E un test şi pentru implicarea şi echidistanţa ASF.

Eu mai cred în lege şi instituţii!".

(M.I.)

-------

Actualizare

Gabriel Dumitraşcu a scris, pe pagina sa de Facebook, că "Ministerul Energiei vrea să perpetueze modelul «comunist» al acţionarului unic, impunându-şi abuziv voinţa, ignorând că în acţionariatul Electrica, pe lângă statul român care are 48%, restul de 52% din acţiuni sunt deţinute de investitori privaţi".

Totodată, domnia sa, a dat "doar câteva argumente legale" pentru a convinge "că este un abuz de poziţie dominantă al reprezentanţilor statului, la care au cuplat interesaţi (...) şi unii membri ai Consiliului de Administraţie Electrica".

Gabriel Dumitraşcu a declarat pe Facebook: "Abuz şi dicriminare!

Am primit foarte multe mesaje de susţinere, pentru care vă mulţumesc, dar şi întrebări legate de cauza, la care va ofer îndoielile şi argumentele mele, mulţumindu-vă pentru interes.

Pentru că Ministerul Energiei vrea să perpetueze modelul «comunist» al acţionarului unic, impunându-şi abuziv voinţa, ignorând că în acţionariatul Electrica, pe lângă statul român care are 48%, restul de 52% din acţiuni sunt deţinute de investitori privaţi, între care regăsim peste 11.100 de persoane fizice, care deţin cumulat aproape 10%, am decis că trebuie să lupt cu sistemul pentru recunoaşterea şi respectarea drepturilor egale ale celor peste 11.100 de acţionari persoane fizice, care şi-au investit economiile în Electrica.

Am credinţa că drepturile cetăţenilor sunt deasupra intereselor şi abuzurilor reprezentanţilor statului!

Ca să vă conving că este un abuz de poziţie dominantă al reprezentanţilor statului, la care au cuplat interesaţi (am să dau explicaţii şi argumente la această afirmaţie în următoarea postare) şi unii membri ai Consiliului de Administraţie Electrica, vă ofer doar câteva argumente legale, restul le voi folosi în instanţă pentru a anula hotărârea abuzivă de acceptare a candidaturilor statului, discriminând propunerile celorlalţi acţionari.

De ce este un abuz?

Ce spune Actul Constitutiv al Electrica SA, aprobat de AGA din 21 octombrie 2016:

«Art. 15 Convocarea adunării generale a acţionarilor:

(8) Convocarea va cuprinde, cel puţin, denumirea Societăţii, locul, data şi ora ţinerii adunării generale a acţionarilor, dată de referinţa şi ordinea de zi, care va menţiona explicit toate problemele de dezbătut şi O DESCRIERE CLARĂ ŞI PRECISĂ a procedurilor pe care trebuie să le îndeplinească acţionarii pentru a putea participa şi vota în cadrul adunării generale a acţionarilor şi toate elementele obligatorii prevăzute de legislaţia aplicabilă».

Clar şi precis, convocatorul stabileşte că termenul de depunere al candidaturilor este 10 octombrie, ora 10. Interpretarea abuzivă dată de Consiliul de Administraţie este că a apărut o "întârziere rezonabilă" pe care dânşii o consideră acceptabilă. Degeaba o acceptă dânşii, că nu o acceptă legea, care spune "CLAR şi PRECIS".

Deci, 10 nu înseamnă 10 şi câteva minute!

În întărire celor de mai sus vine şi Regulamentul CNVM nr. 6/2009 privind exercitarea anumitor drepturi ale acţionarilor în cadrul adunărilor generale ale societăţilor comerciale, care la

Art. 5. spune: «Convocatorul adunării generale cuprinde cel puţin următoarele informaţii:

8. data-limita până la care se pot face propunerile privind candidaţii pentru posturile de administratori, în cazul în care pe ordinea de zi este înscrisă alegerea administratorilor;»

Păi dacă e limită, nu poate să fie depăşită nici măcar cu o secundă, că atunci nu mai e limită. Deci 10 octombrie, ora 10 e LIMITA până la care se puteau înregistra propunerile.

Să demonstrez discriminarea:

Legea societăţilor nr.31/1990 la Art. 1171 spune că:

«(1) Au dreptul de a cere introducerea unor noi puncte pe ordinea de zi unul sau mai mulţi acţionari reprezentând, individual sau împreună, cel puţin 5% din capitalul social.

(2) Cererile se înaintează consiliului de administraţie, respectiv directoratului, în cel mult 15 zile de la publicarea convocării, în vederea publicării şi aducerii acestora la cunoştinţă celorlalţi acţionari. În cazul în care pe ordinea de zi figurează numirea administratorilor, respectiv a membrilor consiliului de supraveghere, şi acţionarii doresc să formuleze propuneri de candidaturi, în cerere vor fi incluse informaţii cu privire la numele, localitatea de domiciliu şi calificarea profesională ale persoanelor propuse pentru funcţiile respective.

(3) Ordinea de zi completată cu punctele propuse de acţionari, ulterior convocării, trebuie publicată cu îndeplinirea cerinţelor prevăzute de lege şi/sau de actul constitutiv pentru convocarea adunării generale, cu cel puţin 10 zile înaintea adunării generale, la dată menţionată în convocatorul iniţial..»

Deci, dacă Adunarea Generală a Acţionarilor este convocată pentru 26. Octombrie. 2017, ora 10, ordinea de zi definitivă şi propunerile acţionarilor, inclusiv pentru candidaturi de membrii în Consiliul de Administraţie, puteau fi făcute, conform legii, «cu cel puţin 10 zile înaintea adunării generale». Termenul publicat în convocator este de 13 octombrie, ora 10 (cu mai mult de 10 zile înainte de 26 octombrie). Concluzia: dacă ai derogat pentru un acţionar de la termenul de depunere de 10 octombrie, ora 10, atunci derogă pentru toate candidaturile depuse până la 13 octombrie, ora 10.

Cred că v-am convins de abuzul invocat şi discriminarea evidentă pe care Electrica, prin Consiliul de Administraţie, le-a comis.

Vă promit, lucrurile nu vor rămâne aşa, dacă Electrica şi Ministerul Energiei nu-şi îndreaptă abuzurile şi greşelile până la Adunarea Generală a Acţionarilor".

(M.I.)

-------

Gabriel Dumitraşcu, acţionar al Electrica, şi-a depus vineri dimineaţă, la ora 9.57, candidatura pentru Consiliul de Administraţie al Electrica.

Domnia sa ne-a declarat: "Depunerea candidaturii este un semnal de implicare pe care îl dau micilor acţionari. Ne-am investit economiile în Electrica, banii noştri sunt la fel ca banii statului, o acţiune a noastră este egală cu o acţiune a statului, drepturile recunoscute de lege pentru o acţiune sunt egale, deci pretindem un tratament egal din partea Electrica, aşa cum prevede legea societăţilor comerciale şi legea pieţei de capital, şi respectul cuvenit din partea acţionarului reprezentând statul pentru că am crezut în valorile economiei de piaţă şi ale pieţei de capital, investindu-ne economiile în România, în companiile listate de statul român, contribuind cu banii noştri la creşterea economică a ţării".

Joi seară, Consiliul de Administraţie al Electrica a decis să accepte două candidaturi din partea statului pentru funcţia de administrator, depuse după termenul limită de depunere a candidaturilor prezentat în convocator, respectiv 10 octombrie, ora 10, însă a respins-o pe cea a lui Alexandru Botez, care candida din partea acţionarilor minoritari. Acesta se consideră discriminat, avertizând că va merge vineri sau luni ca să depună o plângere la Consiliul National pentru Combaterea Discriminării.

Gabriel Dumitraşcu a decis să-şi depună candidatura chiar şi cu o întârziere, aşteptând decizia conducerii Electrica de acceptare sau nu a acesteia.

Surse din energie ne-au declarat că cele două candidaturi din partea statului au fost acceptate, Consiliul de Administraţie spunând că acestea au fost depuse în timp "rezonabil", cu 10 minute de întârziere, întrucât legea nu prevede ora de depunere, ci doar data limită.

Vineri dimineaţă, după ora 10, Electrica a publicat lista finală a candidaţilor pentru Consiliul de administraţie, nouă candidaţi fiind înscrişi pentru alegerile Consiliului de Administraţie al Electrica, pe lângă administratorii actuali, candidaţi fiind Doina Elena Dascălu şi Constantin Ciprian lacob. Cei doi concurează pe locurile de administratori neindependenţi. Candidaţii Alexandru Botez şi Gabriel Dumitraşcu nu se află pe lista finală.

Electrica a publicat pe site motivaţia acceptării celor două candidaturi: "Convocatorul suplimentat al AGOA, publicat în data de 26 septembrie 2017, prevedea că acţionarii au dreptul de a propune candidaţi până la data de 10 octombrie 2017, ora 10:00. Ministerul Energiei, în calitatea sa de acţionar al Electrica SA, şi-a exercitat acest drept prin depunerea unei astfel de propuneri, în data de 10 octombrie 2017, propunere înregistrată la ora 10:08. La o zi după termenul prevăzut, în data de 11 octombrie 2017, la ora 10:50, un alt acţionar a depus o propunere de candidatură.

Consiliul de Administraţie al Electrica SA a solicitat opinii legale cu privire la acceptarea sau respingerea acestor candidaturi. În conformitate cu prevederile legale privind companiile listate, termenul limită din Convocator pentru depunerea candidaturilor este prevăzut ca o zi calendaristică. În lipsa unei cerinţe legale sau statutare care să prevadă obligaţia includerii în Convocator a unei ore limita din ziua calendaristică stabilită ca termen pentru transmiterea candidaturilor, consultanţii juridici au apreciat că o întârziere de 8 minute sau chiar depunerea candidaturilor până la sfârşitul zilei calendaristice este o întârziere rezonabilă, care nu afectează în niciun fel drepturile acţionarilor şi este în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Având în vedere raţionamentul rezultat din opiniile legale, Consiliul de Administraţie a decis, în şedinţa din data de 12 octombrie 2017, acceptarea candidaturilor depuse de acţionarul Statul Român, prin Ministerul Energiei, în ziua calendaristică, şi respingerea candidaturii depuse de acţionarul minoritar care depăşea ziua calendaristică".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. 1. Estimez ca ASF-ul va fi obligat de situatia concreta sa ia o pozitie. Personal cred ca o va lua in spiritul si litera legii si regulamentelor. 2. Este de urmarit cum se va reflecta situatia in cauza de la Electrica in rapoartele de research (despre ELSA) ale caselor de brokeraj care opereaza in Romania si, dintre care unele, sunt sau doresc sa fie implicate in diferite listari anuntate de statul roman. 3. Este de urmarit daca investitorii institutionali romani si/sau straini ai societatii ( gen SIF-uri, FP, BERD, fondurile de pensii, etc) se vor manifesta sau nu ref la problema. Este o chestiune formala dar care testeaza atasamentul unei societati si a actionarilor sai fata de regulile de buna guvernanta corporatista. 4. Numirea unor noi membrii ai CA ar fi putut fi rezolvata fara problene la urmatoarea AGA convocata la cererea unui actionar major cum este Ministerul Energiei. Personal nu inteleg de ce nu s-a ales aceasta cale. Atat situatia actuala cat si discutiile din jurul ei nu sunt DELOC benefice nici pentru societatea comerciala in cauza si nici pentru piata de capital locala. Sau poate, da! Pentru ca testeaza cat de sincer este mediul de afaceri local si "stakeholders"-ii aferenti fata de regulile de buna guvernanta corporatista pe care toata lumea le accepta declarativ. 5. Interesant este ca in curand va fi un eveniment important cu of vizita importanta a unui "desant" reprezentativ format din peste 30 de firme americane care doresc sa testeze mediul de afaceri local. Situatia de la ELSA si msi ales modul cum va fi transata va fi probabil unul ditre elementele care o sa fie considerat de catre investitorii straini in analiza lor ref la piata locala.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb